-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rugsėjo 1-oji – didelių išlaidų metas

Kasmet išleidžiant vaiką į mokyklą tenka pakloti apie 200–300 Lt. O jeigu mokyklinio amžiaus vaikų šeimoje ne vienas... Tačiau pedagogai pataria – perkant mokyklines prekes nereikia persistengti.
Ketvirtokės Guodos mama E.Vitė skaičiuoja, kad vien kanceliarinės prekės atsiėjo 100 Lt.
Ketvirtokės Guodos mama E.Vitė skaičiuoja, kad vien kanceliarinės prekės atsiėjo 100 Lt. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Sunkiausia pasiruošti naujiesiems mokslo metams pirmokų tėvams. Ypač jeigu į pirmą klasę išleidžiama pirmoji šeimos atžala. Tuomet tenka itin kruopščiai apmąstyti, ko ir kiek pirkti. Per dideli užmojai dažniausiai baigiasi tuo, kad visko priperkama per daug ir vėliau dalį nereikalingų daiktų tenka išmesti.

Gauna „Pirmokų kraiteles“

Į pagalbą pirmokų tėvams ateina pedagogai. Anot Vilniaus Vytės Nemunėlio pradinės mokyklos vadovės ir mokytojos Rositos Čiūrienės, pasirašant sutartis su pirmokų tėvais, šie paprastai yra ir informuojami, ką reikia įsigyti prieš vaikui ateinant į mokyklą.

„Tėvams įteikiame atmintinę apie mokyklą ir leidinuką „Pirmoko kraitelė“, kuriame surašome, kiek prireiks sąsiuvinių, kokio storumo pieštukų, kiek aplankų“, –  pasakojo pedagogė.

Lakstyti po knygynus ir ieškoti pratybų sąsiuvinių šios mokyklos vaikų tėvams nereikia – mokykla pratybas perka centralizuotai, tačiau tėvams tenka už jas sumokėti. Pratybų sąsiuvinių yra daug ir įvairių, jų kainos nemažos, todėl geriau vienu kartu visai mokyklai juos nupirkti.

„Taip pat tėvams paaiškiname, kad kuprinė turėtų būti nedidelė, nes pamokų ruošti pirmokams dar nereikia, todėl knygų nešiotis neteks. Informuojame, kad mūsų mokykloje reikės užsisakyti ir uniformą“, – aiškino R.Čiūrienė.

Siūlo nepersistengti

Vyresnių klasių mokinių tėvai paprastai jau patys žino, kiek ir ko reikia įsigyti. Tačiau pedagogė patarė tėvams nepersistengti – geriau jau vaikui besimokant papildomai dar įsigyti kokią priemonę, negu turėti per daug. „Mes savo „Kraitelėje“ surašome, kad pirmokui prireiks penkių sąsiuvinių linija ir penkių – langeliais, dviejų piešimo albumų. Jeigu prireiks daugiau, geriau vėliau papildomai įsigyti“, – patarė R.Čiūrienė.

Kiek teks pakloti už mokymosi priemones, R.Čiūrienė tiksliai įvardyti negalėjo. Tačiau ji įsitikinusi, kad bent kelių šimtų litų tikrai prireiks.

O į ketvirtą klasę eisiančios Guodos mama, vilnietė Edita Vitė skaičiuoja, kad vien kanceliarinėms prekėms – sąsiuviniams, pieštukams, aplankalams, piešimo reikmenims – teks skirti bent 100 Lt. O kur dar pratybų sąsiuviniai (apie 60–100 Lt), kuprinė, drabužiai...

Pigu, bet nekokybiška

„Pirmiausia perkame sąsiuvinius – tiek langeliais, tiek linija, storesnius užklasinei veiklai. Reikia aplankalų, daug spalvinimo priemonių – guašų, akvarelių, flomasterių, pieštukų, storų ir plonų piešimo lapų, spalvoto popieriaus. Aplankai, tvarkaraščiai, o dar visokie malonūs vaikams dalykėliai – pieštukai, trintukai, penalas ir t.t.“, – vardijo būsimos ketvirtokės mama.

Nusipirkus kai kuriuos sąsiuvinius mokytoja iš karto įspėja, kad jų puslapiai per ploni, rašant parkeriu rašalas persigers į kitą pusę. Tas pats ir su rašikliais – pigesnių, kainuojančių 12–14 Lt, plunksna po savaitės išsiskečia, apsipūkuoja, susilenkia, – aiškino Edita.Anot E.Vitės, dažnai ne viskas, ką randi parduotuvėje, tinka mokykloje. Prekių pasirinkimas prekybos centruose, specializuotose parduotuvėse didžiulis, bet svarbu atkreipti dėmesį į jų kokybę.

„Nusipirkus kai kuriuos sąsiuvinius mokytoja iš karto įspėja, kad jų puslapiai per ploni, rašant parkeriu rašalas persigers į kitą pusę. Tas pats ir su rašikliais – pigesnių, kainuojančių 12–14 Lt, plunksna po savaitės išsiskečia, apsipūkuoja, susilenkia. Norisi pigiau, kad sąnaudos būtų kuo mažesnės, tačiau vėliau vis tiek tenka išleisti pinigų, pirkti dar vieną naują daiktą. Mes stengiamės pirkti geresnį, kokybiškesnį, kad ir brangesnį daiktą“, – aiškino Edita.

Taip pat, anot Guodos mamos, būna ir su spalvinimo dažais, flomasteriais, plastelinu – vienas limpa prie rankų, kitas nenusivalo išsitepus. „Mano dukra – ketvirtokė, o kai vaikas eina į pirmą klasę, tai dar tenka pasirūpinti baldais – rašomuoju stalu, kėde ir t.t.“, – patirtimi dalijosi Edita.

Moteris pripažino, kad prieš mokslo metų pradžią įsigytų priemonių visiems metams neužtenka, vėliau tenka į parduotuvę sąsiuvinių ar rašiklių keliauti dar ne kartą. Ji džiaugėsi bent tuo, kad nereikia pirkti vadovėlių – tai būtų tikrai sunki našta šeimos biudžetui.

Vidurkis – 310 Lt

„RIMI Lietuva“ atliktas tyrimas parodė, kad tėvai vienam moksleiviui prieš mokslo metus vidutiniškai išleidžia apie 310 Lt.

Tačiau pastebėta įdomi tendencija – didmiesčiuose išleidžiama kiek mažiau, negu provincijoje, kur tėvai prieš mokslo metus, naudodamiesi prekybininkų taikomomis nuolaidomis, stengiasi nusipirkti daugiau priemonių. Mažesnių miestų gyventojai tam paprastai skiria apie 350 Lt, didmiesčių – 260 Lt. Skurdžiausiai gyvenančios šeimos išsiverčia ir su 170 Lt.

Populiariausios prekės prieš naujus mokslo metus – sąsiuviniai ir rašymo priemonės, juos įsigyti planuoja 9 iš 10 apklaustų tėvų. Aštuoni iš dešimties tėvų, kurių vaikai eis į mokyklą, šiais metais prieš rugsėjo 1-ąją planuoja pirkti knygų ir sąsiuvinių aplankus, šeši iš dešimties – piešimo reikmenis, o dar pusė iš jų savo vaikams planuoja pirkti kuprinę, liniuotes, matlankius, skriestuvus ir panašias priemones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius