Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Albinas Mitrulevičius: Naujos rinkos nustūmė krizės grėsmę

Dar nepamiršome nerimo, kurį sukėlė žinia apie Rusijos sprendimą riboti lietuviškų žemės ūkio ir maisto produktų importą. Ne vienam šmėstelėjo mintis apie naują krizės bangą.
Albinas Mitrulevičius
Albinas Mitrulevičius / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Draudimas importuoti produkciją į Rusiją labiausiai paveikė pieno ir mėsos gamintojus. Nepraleido progos politinių partijų oponentai prognozuoti su embargu susijusį galimą didžiulį mūsų šalies ekonominį nuosmukį. Liūdnų prognozių meistrų – konservatorių ir liberalų nuostabai, o ir, matyt, didžiam liūdesiui, šiandien galime tik pasakyti, kad jų prognozės bei žmonių gąsdinimas taip ir liko tik dar vienas tuščias oro virpinimas.

Kiekviena problema gali pavirsti didžiausia katastrofa, jei nesiimsi jos racionaliai spręsti. Vos tik pradėjus strigti lietuviškų produktų eksportui į Rytus, premjeras Algirdas Butkevičius ėmėsi ryžtingų politinių, diplomatinių ir ekonominių žygių. Greita Ministro Pirmininko reakcija, siekiant atverti naujas rinkas, netruko pateikti konkrečius rezultatus. Pavyko ne tik kompensuoti eksporto praradimus į nepriklausomų valstybių sandraugos šalis, bet ir papildomai uždirbti 18 mln. eurų.

Praradimus rytų rinkose gana greitai bent jau iš dalies pavyko kompensuoti sparčiai augančiu eksportu į kitas valstybes.

Šiuo metu lietuviška žemės ūkio produkcija išvežama beveik į 200 šalių. Įvertinus tai, kad naujai prekei pristatyti ir reikalingiems leidimams bei sertifikatams gauti reikia net kelerių metų, galima pasidžiaugti, jog šis kelias įveiktas daug greičiau nei buvo galima tikėtis. Pernai eksportas į Europos Sąjungos šalis išaugo 5,5 proc. Parengta nauja eksporto strategija su 10 prioritetinių eksporto rinkų (Švedija, Vokietija, Norvegija, Jungtinė Karalystė, Ukraina, Prancūzija, JAV, Kinija, Izraelis ir Japonija). Į šias rinkas bus telkiamos valstybės skatinimo priemonės.

Pernai buvo gauti leidimai eksportuoti žemės ūkio produktus, įvairius lietuviškus maisto produktus į 12 naujų rinkų visuose pasaulio kontinentuose – Europoje, Azijoje, Pietų ir Šiaurės Amerikoje, Afrikoje. Duris atvėrė tokios megarinkos, kaip Jungtinės Amerikos Valstijos, Brazilija, Argentina. Taip pat Marokas, Tunisas, Honkongas, Bosnija ir Hercegovina ir kt. Po ilgų derybų ir diplomatinio darbo šį mėnesį atsivėrė užkardos į milžinišką Kinijos rinką.

Praradimus rytų rinkose gana greitai bent jau iš dalies pavyko kompensuoti sparčiai augančiu eksportu į kitas valstybes. Lietuviškos kilmės prekių eksportas į JAV šiemet išaugo 37 proc., į Ispaniją – 58 proc., į Švediją – 8 procentais. Į JAV šiemet Lietuvos perdirbėjai pardavė net 8 kartus daugiau pieno produktų nei pernai.

Stebėdami tiek paslaugų, tiek pramonės sektorių, galima daryti išvadą, kad Rusijos rinkos netekimas Lietuvos ekonomikai netapo nauju sunkmečiu Lietuvai, nors tokia grėsmė buvo pakibusi virš mūsų gamintojų galvos. Vyriausybei padėjus atverti naujų rinkų duris, Lietuvos gamintojai, paskui save traukdami mūsų ūkininkus, rado galimybių ir toliau skverbtis į šias rinkas ir perspektyviai augti.

Albinas Mitrulevičius yra Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto narys, Seimo socialdemokratų partijos frakcijos seniūnės pavaduotojas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius