-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Apie ministrės furšetą ir karių teises

Pratęsdamas 15min.lt publikaciją apie penktadienines krašto apsaugos sistemos dvidešimtmečio iškilmes, viešosios įstaigos Karių teisių gynimo centro (toliau – VšĮ KTGC ) generalinis direktorius Laimonas Jakas pateikia savo įžvalgas apie furšetą Krašto apsaugos ministerijoje (KAM) ir pastabas apie karių teisinę padėtį Lietuvoje.
Akimirka iš ceremonijos
Rasa Juknevičienė / Alfredo Pliadžio KAM nuotr.

Kariškiams alkoholį vartoti draudžia įstatymas ir tai yra išdėstoma Alkoholio kontrolės įstatyme: „22 straipsnis. Alkoholinių gėrimų vartojimo ribojimas. 1. Lietuvos Respublikoje vartoti alkoholinius gėrimus draudžiama: 1) laisvės atėmimo, karinėse ir sukarintos tarnybos, policijos ir kitose statutinėse, sveikatos priežiūros, ugdymo įstaigose ir jų teritorijose.”

Nors minėto 22 straipsnio 1 dalies 2 punktas teigia, jog valstybės valdžios ir valdymo institucijose nedraudžiama vartoti alkoholio per „oficialius priėmimus ir kitus protokolinius renginius“, – šiuo atveju šios išlygos taikyti negalime, nes:

1. Tai nebuvo oficialus priėmimas (neatvyko joks užsienio šalių atstovas, kurį reikia priimti);

2. KAD (KAM) dvidešimtmetis nėra protokolinis renginys, čia buvo tiesiog gimtadienio baliukas (KAM 2010-04-20 d. įsakyme Nr. V-408 – „paminėjimas”), kurį sau leido surengti KAM ministrė.

Vertinčiau ministrės veiksmus kaip skatinimą vartoti alkoholį tarnybos metu KAM.

Tokiu atveju, kaip jau ir minėjau, reikia vadovautis Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymo 38 str. 2 dalies 7 punktu, jog karys gali būti šalinamas iš tarnybos, jei nustatyta, kad „karys tarnybos metu buvo neblaivus ar apsvaigęs nuo narkotinių, psichotropinių ar toksinių medžiagų.“

Taip pat – Kariuomenės drausmės statuto 66 straipsniu: „Buvimas tarnybos metu apsvaigusio nuo alkoholio, narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų. Jei privalomosios karo tarnybos karys tarnybos metu yra apsvaigęs nuo alkoholio, narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų, jam skiriamos papildomos tarnybos užduotys arba uždraudžiama išeiti iš tarnybos vietos, arba pažeminamas kario laipsnis; profesinės karo tarnybos karys už tokią veiką atleidžiamas iš tarnybos; kariūnas šalinamas iš karo mokymo įstaigos.“Generolai geria tarnybos metu ir yra nebaudžiami, o paprasti kariai šalinami iš sistemos už tai, ko nepadarė…

Šiuo klausimu VšĮ KTGC pasisakys ateityje LR Seimui.

Su ministre jokių asmeninių ryšių neturiu

Taip pat norėčiau viešai atsakyti Rasai Juknevičienei dėl KAM ministrės pasisakymo apie mane: „Jis skundus rašo į visas institucijas, jo toks darbas yra. Visi užversti jo popieriais.”

Su KAM vadove jokių asmeninių ryšių neturiu ir ji gali žinoti tik tai, ką teikiu oficialiai ministerijai VšĮ KTGC klausimais arba asmeniniais klausimais kaip buvęs KAS karininkas. Ši detalė man užstrigo, nes VšĮ KTGC kreipėsi į LR Seimą dėl antrojo operatyvinių tarnybų departamento (AOTD) pavaldumo KAM ministrei (pridedamas KTGC raštas). Kreipimasis buvo dėl to, kad KAM ministrė skiria AOTD vadą remdamasi AOTD prie KAM statuto 5 str. 2 punktu „Departamento direktorių ir jo teikimu pavaduotojus šiame statute nustatytais pagrindais į pareigas skiria ir iš jų atleidžia krašto apsaugos ministras” ir AOTD yra pavaldi jai, kas suteikia galimybę naudoti šią instituciją asmeniniams poreikiams. Gal ir šioje vietoje KAM ministrė galimai pasinaudojo nemokamomis žvalgybos paslaugomis rinkti apie mane iformaciją (yra garso įrašas).

Stebina KAM požiūris į paprastą karį

Pridedu prie šio komentaro KAM 2010-04-20 d. įsakymą Nr. V-408, kuriuo buvo įteisintas įstatymais draudžiamas alkoholio vartojimas tarnybos metu. Kaip matome, furšetas KAM kainavo apie 1 600 litų, o kiek galimai tokių furšetų vyksta per visą Lietuvos kariuomenę?

O ministrė dar bėdavojasi, kad KAM trūksta lėšų. Kita vertus, KAM nesugebėjo laiku atsiskaityti su publikacijoje minėtais iš Čagčarano (Afganistano Islamiška Respublika) sugrąžintais ir neva dėl alkoholio vartojimo atleistais kariais. Vadovybė teisinosi lėšų stygiu, o išmokėjus vienam iš karių buvo iš tarnybinio atlyginimo atimti pinigai (suma apie 1 830 Lt) už mokslus Lietuvos karo akademijoje. O tai jau prieštarauja Darbo kodeksui (šiuo atveju kodeksas taikomas tada, kada tarnybos santykių nereguliuoja KASOKTĮ). Tik kariui informavus, kad kreipsis į darbo inspekciją, vadovybė reagavo ir nedelsdama grąžino atimtą tarnybinio atlyginimo dalį.

Mane stebina KAM požiūris į paprastą karį, kuris nepriklauso išskirtinei aukšto rango karių ir jų artimųjų grupei. Manau, kad penktadienį buvo labai geras pavyzdys – generolai geria tarnybos metu ir yra nebaudžiami, o paprasti kariai šalinami iš sistemos už tai, ko nepadarė…

15min.lt iliustracija/Ministrė, L.Jako supratimu, įteisino alkoholio vartojimą ministerijoje.
15min.lt iliustracija/Ministrė, L.Jako supratimu, įteisino alkoholio vartojimą ministerijoje.

 

15min.lt iliustracija/Įsakyme nurodyta, kad furaeto svečiams reikia parūpinti gėlių, putojančio vyno ir vaiaių.
15min.lt iliustracija/Įsakyme nurodyta, kad furšeto svečiams reikia parūpinti gėlių, putojančio vyno ir vaišių.

 

15min.lt iliustracija/Ministrė, anot L.Jako, įteisino alkoholio vartojimą ministerijoje.
15min.lt iliustracija/Ministrė, anot L.Jako, įteisino alkoholio vartojimą ministerijoje.
15min.lt iliustracija/Įsakymą pasiraaė kraato apsaugos ministrės įgaliotas viceministras Vytautas Umbrasas.
15min.lt iliustracija/Įsakymą pasirašė krašto apsaugos ministrės įgaliotas viceministras Vytautas Umbrasas.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius