Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Artūras Skardžius: Gera žinia – pigesnės dujos gyventojams

Socialdemokratų vadovaujamos Vyriausybės ir Premjero Algirdo Butkevičiaus dėka Lietuvos gyventojams galime pranešti džiugią žinią: nuo liepos 1 dienos sumažėjo gamtinių dujų tarifai buitiniams vartotojams. Gyventojai už suvartotas gamtines dujas vidutiniškai mokės apie 15–23 proc. mažiau!
Artūras Skardžius
Artūras Skardžius / BFL nuotr.

Tiems, kurie vartoja dujas maisto ruošai, dujų kaina mažės 14,6 proc., t. y. nuo 2 litų 67 centų iki 2 litų 28 centų už kubinį metrą. Vartotojai, vartojantys gamtines dujas maistui ruošti arba būto šildymui ir suvartojantys per metus iki 20 000 kubinių metrų, mokės 22,5 proc. mažiau – jiems dujos pinga nuo 1 lito 87 centų iki 1 lito 45 centų. Suvartojantiems daugiau kaip 20 000 kubinių metrų dujų kaina mažės 22,8 proc. – nuo 1 lito 84 centų iki 1 lito 42 centų už kubinį metrą.

Tik dialogo ir derybų metu, ieškant kompromisų, Vyriausybei ir Energetikos ministerijai pavyko pasiekti naudos visiems Lietuvos gyventojams.

Nors dabar – vasaros laikotarpis ir dujų vartojame pakankamai mažai, ši žinia turėtų gyventojams pakelti nuotaiką. Vyriausybei sėkmingai susiderėjus su „Gazprom“, dėl 334,6 milijonų litų kompensacijos, atsirado galimybė gamtinių dujų kainą vartotojams sumažinti. O kiekvienas kainų mažėjimas palengvina kasdienį žmonių gyvenimą. Nauji tarifai galios iki 2016 metų biželio 1 dienos.

Ar atpigs gyventojams šildymas? Šiuo metu Vyriausybės sudaryta darbo grupė, vadovaujama energetikos ministro, rengia kompensacijos mechanizmą komerciniams dujų vartotojams – tiems, kurie gamina šilumą ir tiekia centralizuotiems šilumos tinklams. Kol kas tikslūs skaičiai dar nėra aiškūs. Tikimės, kad komisija baigs darbą iki liepos mėnesio pabaigos ir paskirstys kompensaciją centralizuotos šilumos gamintojams, kurie savo ruožtu turės sumažinti jų tiekiamos šilumos kainą gyventojams.

Gruodžio mėnesį Klaipėdoje pradės veikti suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalas – turėsime alternatyvą pagrindiniam dujų tiekėjui. O galbūt po kelerių metų turėsime dujotiekį su Lenkija, tada galėsime gauti dujas ir iš Vakarų Europos.

Tik dialogo ir derybų metu, ieškant kompromisų, Vyriausybei ir Energetikos ministerijai pavyko pasiekti naudos visiems Lietuvos gyventojams. Manau, kainų mažėjimą pajus ir mūsų pramonė, kurios eksportuojama produkcija taps konkurencingesnė tarptautinėje rinkoje, eksporto srityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius