-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Arūnas Navickas: Kaip atostogauti negąsdinant piniginės

Pradėti planuoti atostogų kelionę reikėtų nuo finansinių klausimų, kad ir pačios atostogos, ir prisiminimai apie jas neapkarstų. Renkantis atostogų kelionę, nebūtina taupyti kokybės sąskaita, tačiau protinga ieškoti alternatyvų ar galimybių už tas pačias paslaugas sumokėti mažiau.
Arūnas Navickas
Arūnas Navickas / Asmeninio albumo nuotr.

Tinkamu metu – tinkami sprendimai

Neretai atostogų biudžeto limitas viršijamas dėl mažų, neplanuotų išlaidų, kurių atostogautojai prieš vykdami į užsienį neapskaičiuoja.

Kelionėje mažesnė išlaidų dalis tenka pramogoms – ekskursijoms, transportui, maistui, renginiams. Tačiau čia slypi rizika – neretai atostogų biudžeto limitas viršijamas dėl mažų, neplanuotų išlaidų, kurių atostogautojai prieš vykdami į užsienį neapskaičiuoja.

Prieš vykdami turite suprasti savo poreikius – ar norite aplankyti šalį, ar tiesiog pailsėti ir išbandyti vietines pramogas.

Pavyzdžiui, jei norite tingių atostogų prie baseino, Graikijoje mokėsite kur kas pigiau nei Italijoje ar Ispanijoje. Kita vertus, Italijoje rasite tas pačias Alpes, tačiau mokėsite mažiau nei atostogaudami Šveicarijoje.

Vis dėlto daugiau nei pusę atostogų užsienyje išlaidų sudaro kelionės paketas – skrydžių bilietai, pervežimo paslaugos ir apgyvendinimas. Todėl ir daugiausiai sutaupyti galima kelionę įsigijus tinkamu metu.

Bendra taisyklė, kurią turėtų žinoti kiekvienas sutaupyti norintis keliautojas – kuo anksčiau kelionė įsigyjama, tuo ji pigesnė. Pavyzdžiui, įsigyjant vasaros kelionę per išankstinius pardavimus, kurie būna itin anksti – žiemą ar net rudenį, ją galima gauti 30 proc. ar net 50 proc. pigiau nei perkant vasarą, likus kelioms savaitėms iki išvykimo datos.

Ši taisyklė turi ir išimčių, kai už simbolinę kainą parduodamos paskutinės minutės kelionės. Vis dėlto jas įsigyti pavyksta tikrai ne visada, todėl laukiant tokios progos, reali rizika per atostogas likti visai be kelionės.

Negalima pasiduoti pikui

Pasirinkus poilsiauti užsienyje rudens pradžioje ar pavasario pabaigoje, už tą pačią ar net aukštesnę kokybę galima sumokėti per 20 proc. mažiau, o kone pusę kainos galima sutaupyti pasirinkus atostogauti vėlyvą rudenį ar balandžio pradžioje.

Vasara yra atostogų kelionių pikas, kurį lemia geri orai ir susiklosčiusios tradicijos. Gal ir linksma atostogauti, kai tai daro visi, tačiau keliauti piko metu dėl tų pačių priežasčių yra brangiausia.

Pasirinkus poilsiauti užsienyje rudens pradžioje ar pavasario pabaigoje, už tą pačią ar net aukštesnę kokybę galima sumokėti per 20 proc. mažiau, o kone pusę kainos galima sutaupyti pasirinkus atostogauti vėlyvą rudenį ar balandžio pradžioje.

Žinoma, renkantis atostogas ne piko metu, rizikuojama dėl nepalankaus oro, gali neveikti ir dalis restoranų, pramogų, taip pat gali būti neteikiama dalis paslaugų viešbučiuose, vis dėlto dažnu atveju kur kas mažesnė atostogų kaina šiuos nepatogumus atsveria.

Verta paslaugas užsisakyti iš anksto

Atostogų metu svarbu kuo mažiau apsikrauti organizaciniais rūpesčiais, žinoma, nepamirštant ir siekio sutaupyti. Abu šiuos kriterijus suderinti galima renkantis viešbutį su maitinimu – priemoka už maistą dažnai bus mažesnė nei išlaidos kiekvieną vakarą savarankiškai ieškant kavinių ar restoranų.

Itin svarbu maitinimu iš anksto pasirūpinti vykstant į užsienį su vaikais.

Itin svarbu maitinimu iš anksto pasirūpinti vykstant į užsienį su vaikais. Mažamečiams sunku priprasti prie naujo maisto, todėl rekomenduojama viešbutyje pasirinkti „viskas įskaičiuota“ paslaugą – taip nemažai sutaupysite.

Vis dėlto jei virtuvių įvairovė ir kulinarinės naujovės yra svarbi jūsų atostogų dalis, galbūt viešbutyje verta imti tik pusryčius, nes tokiu atveju vis tiek vakarais eisite į restoranus ir nereikės dar papildomai mokėti už viešbučio maitinimą, kuriuo nesinaudosite.

Taip pat dažnai kur kas pigiau yra išsinuomoti automobilį iš anksto internetu negu tiesiogiai nuėjus į nuomos punktą. Tokiu būdu mašinos nuoma gali būti net pigesnė nei renkantis maršrutą su organizuota ekskursija. Žinoma, reikia nepamiršti, kad ekskursijos metu nereikia pačiam vairuoti, rūpintis transportu, yra pasirūpinta gidu. Taigi, viskas priklauso ne tik nuo lėšų, bet ir nuo keliautojų poreikių.

Ne visada verta taupyti

Neverta ir Europos ribose skristi naktį ar paryčiais, jei tik yra alternatyvų.

Vis dėlto yra dalykų, kurių sąskaita atostogų kelionės metu taupyti nereikėtų. Pirmiausia – tai sveikata, tad prieš kelionę į užsienį primygtinai rekomenduojama apsidrausti.

Neverta ir Europos ribose skristi naktį ar paryčiais, jei tik yra alternatyvų. Nors toks skrydis bus pigesnis, savaitės trukmės atostogose mažiausiai vieną dieną prarasite atsigaudami po kelionės.

Atostogų metu planuojant daug laiko praleisti viešbutyje, išlaidos apgyvendinimui taip pat svarbios – tokiu atveju jos yra kelionės kokybės garantas.

Arūnas Navickas, kelionių agentūros „TopTravel.lt“ vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius