Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Asta Beierle-Eigirdienė: Lietuvos savivaldybės galėtų įšaldyti ryšius su Rusijos miestais

Rusijos prezidento Vladimiro Putino veiksmus Ukrainoje smerkia Europos Sąjungos valstybės, Jungtinės Amerikos valstijos, Japonija ir kitos šalys. Rusija sulaukė tiek politinių, tiek ir ekonominių sankcijų. Turbūt ir Lietuvoje nėra abejingų karui, kurio metu žūva nekalti Ukrainos žmonės. Kremliaus ciniška pozicija nepateisinama ir visuotinai pasmerkta.
Asta Beierle Eigirdienė
Asta Beierle Eigirdienė

Lietuvos politinės partijos šiuo klausimu taip pat daug nediskutuoja ir sutaria, kad Rusijos elgesys nenuspėjamas, o agresija gali būti pražūtinga valstybei. Todėl tiek dešiniosios, tiek ir kairiosios partijos sutaria, kad reikia stiprinti krašto gynybą.

Neatsitiktinai beveik puse milijardo litų didinamas kitų metų krašto gynybos finansavimas ir dėl to neprieštarauja nei valdantieji, nei juo labiau – opozicijoje esanti Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai. Pastarieji kaip tik sveikina socialdemokratų ryžtą atkreipti dėmesį į grėsmes, apie kurias visuomenei kalbėjo bemaž dvidešimtmetį.

Tačiau kai kurios savivaldybės, taip pat ir Plungės, šios grėsmės, matyt, dar nesuvokia. Jų vadovai lyg niekur nieko palaiko draugiškus santykius su Rusijos savivaldos institucijų vadovais, keičiamasi delegacijomis, kurių esmė, ne paslaptis, ne investicinių susitarimų pasirašymas, o „pabaliavojimas“.

Kai kurios savivaldybės, taip pat ir Plungės, šios grėsmės, matyt, dar nesuvokia. Jų vadovai lyg niekur nieko palaiko draugiškus santykius su Rusijos savivaldos institucijų vadovais, keičiamasi delegacijomis.

Būdami gana aktyvūs Plungės rajono savivaldybės tarybos nariai, deja, tik iš spaudos sužinojome apie Plungės rajono savivaldybės mero pavaduotojo Mindaugo Jurčiaus vadovaujamos komisijos sprendimą suformuoti aukščiausio lygio savivaldybės delegaciją su savivaldybės meru Audriumi Klišoniu priešakyje oficialiam vizitui į Krasnogorską (Rusija).

Sunku suvokti, dėl kokių motyvų savivaldybės vadovai nusprendė taip įsiteikti, bet manome, kad sprendimas priimtas skubotai, neįvertinus visų politinių ir moralinių aplinkybių.

Įsivaizduokime, kaip atrodys Plungės rajono oficialios delegacijos (o kartu – Lietuvos) atstovai prie gausiai degtine ir ikrais nukrautų šventinių stalų, besiklausantys šventinių V.Putiną šlovinančių kalbų ir dėl mandagumo neišvengiamai plojantys oratoriams tūkstančių žuvusių ir šimtų tūkstančių priverstų palikti namus Ukrainos piliečių fone.

Kaip atrodys Lietuvos valstybė, kurios atstovai – ne eiliniai piliečiai, o vienos iš savivaldybių aukščiausi vadovai – linkčios ir pritars Kremliaus vykdomai politikai. O Plungės rajono savivaldybė už tokią kelionę dar išleis nemenką sumą Lietuvos mokesčių mokėtojų pinigų!

Nesėdime rankų sudėję. Oficialiu raštu kreipėmės į savivaldybės vadovus, o delegacijos dalyviams viešai siūlome patiems atsisakyti kelionės, suvokiant politinę įtampą dėl karo Ukrainoje.

Lyg to dar būtų negana, savivaldybės politikai į kelionę pasikvietė moksleivių grupę „Džentelmenai“, kurie turėtų dalyvauti tenykščiame festivalyje. Suprantamas jaunimo noras keliauti, keistis kontaktais ir plėsti akiratį, bet gal geriau tai daryti ne vykstant į Rusijos gilumą, o į Europą.

Kodėl miesto vadovams nepaieškojus kontaktų ir nesusigiminiavus su kokiu nors Ukrainos miestu? Tai būtų puikus solidarumo su Ukraina ženklas ir partnerystės santykių užmezgimas.

Kad Plungės krašto jaunimas nebūtų įtrauktas į galimus propagandinius Rusijos veiksmus ir kad nenusimintų praradę kelionę, esame sutarę su Europos Parlamento nariu Gabrieliumi Landsbergiu, jog jis pakvies juos į vieną iš artimiausiu metu formuojamų grupių vykti į ekskursiją po Briuselį ir kitas Europos šalis.

Kad ateityje nekiltų daugiau nesusipratimų dėl tokių komandiruočių, kreipėmės į Plungės rajono savivaldybės vadovus, siūlydami taryboje priimti sprendimą, kad kol vyksta Rusijos agresyvūs veiksmai Ukrainoje, Plungės rajono savivaldybės taryba įšaldytų santykius su susigiminiavusiais miestais Rusijoje. Kodėl miesto vadovams nepaieškojus kontaktų ir nesusigiminiavus su kokiu nors Ukrainos miestu? Tai būtų puikus solidarumo su Ukraina ženklas ir partnerystės santykių užmezgimas.

Pasiūlymas laikinai įšaldyti turimus partnerystės santykius su Rusijos savivaldybėmis taikytinas ir kitoms Lietuvos savivaldybėms, taip išreiškiant moralinę poziciją dėl Rusijos veiksmų Ukrainoje. Lietuvos vadovai išsakė savo poziciją dėl Rusijos veiksmų kaimyninėje valstybėje, jų pavyzdžiu turėtų sekti ir miestų merai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius