Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aura Gorbikienė: Kodėl biurokratai bijo dėlių?

Lietuva yra įdomus kraštas. Sako, kad drąsių žmonių kraštas. Ir išties – bent keletas net dabartinių ministrų vos ne reguliariai savo pašlijusią sveikatą taiso dėlių pagalba, o šio seniai mokslininkų pagrįsto gydymo būdo formaliai įteisinti valios nepakanka.
Aura Gorbikienė
Aura Gorbikienė / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Visos pastangos mažinti cheminių preparatų vartojimą ir skatinti pasiteisinusias natūralias priemones dūžta neaprėpiamose darbo grupėse ir biurokratų stalčiuose.

Štai prieš pusantrų metų dabar jau Briuselyje sumaištį keliantis Vytenis Andriukaitis subūrė darbo grupę, kuri turėjo paruošti netradicinės medicinos teisinio reguliavimo koncepciją. Kur tie įstatymų projektai? Tyla.

Vietoj jos tik nevieši dabartinės ministrės Rimantės Šalaševičiūtės grasinimai išvaikyti viceministrės Jadvygos Zinkevičiūtės vadovaujamus „ekspertus“, nesugebančius perimti pažangių valstybių patirties.

O gerų pavyzdžių – nors vežimu vežk, tik klausyk ir mokykis. Nesigręžiojant į sovietinę praeitį galima paminėti kad ir Vokietiją, kur jau daugiau nei šimtmetį natūrali medicina užima deramą vietą medicinos sistemoje – įvairios natūralios medicinos šakos įteisintos, aiškiai reglamentuotos ir skirtos bendram tikslui – pacientų sveikatinimui.

Daugiau nei prieš dešimtmetį pradėjus Lietuvoje pramoniniu būdu veisti medicinines dėles (lot. Hirudo medicinalis) vieni pirmųjų pacientų buvo būtent Vokietijos klinikos, reabilitacijos centrai, plastinės chirurgijos lyderiai.

Net ir dabartinė sveikatos apsaugos ministrė R.Šalaševičiūtė yra asmeniškai ir viešai gyrusi gydymo dėlėmis naudą.

Tarp tų keturių tūkstančių pacientų Lietuvoje, kurie yra lankęsi pas mus Liucinave, daugelis jau senokai pamiršę tradicinėje medicinoje jų negandoms skiriamus cheminius preparatus ar net operacijas.

Įvairių šalių medikai vieningai sutaria, jog hirudoterapija (gydymas dėlėmis) yra nepamainoma gydant įvairias kraujotakos ligas, balansuoja kraujo sudėtį, ypač veiksminga po invazinės chirurgijos gydant žaizdas. Net ir dabartinė sveikatos apsaugos ministrė R.Šalaševičiūtė yra asmeniškai ir viešai gyrusi gydymo dėlėmis naudą. Pasak jos, šis metodas jai labai padėjo, kai po avarijos stuburo išvarža buvo gydoma dėles dedant ant juosmens.

Tuo pat metu šiuos pasiekimus temdo ir jų taikymą platesniam pacientų ratui stabdo išankstinis „vidurinės grandies“ nusistatymas, žinių stoka ar net atskirus konkuruojančius cheminius preparatus platinančių užsienio farmacijos įmonių įtakos.

Artėjantys Seimo rinkimai ir kartu sausį prasidedanti faktinė rinkimų kampanija yra paskutinis skambutis šiai socialdemokratų Vyriausybei ir jų vadovaujamai Sveikatos apsaugos ministerijai.

Juk darbo grupėse „paskandinus“ ne tik gydymo dėlėmis (hirudoterapijos), bet ir kitų moksliškai pripažintų šakų – refleksoterapijos, homeopatijos, reabilitacijos ir psichikos sveikatos – pasiekimus kartu tektų pripažinti ir savo nesugebėjimą apginti savo rinkėjus, jų teisę naudoti ne tik brangius cheminius medikamentus, bet ir alternatyvius bei daugeliu atvejų efektyvesnius gydymo metodus.

Aura Gorbikienė yra Lietuvos sveikos gyvensenos ir natūralios medicinos rūmų Hirudoterapijos komiteto pirmininkė ir bendrovės „Lodeksa“, užsiimančios dėlių veisimu bei gydymu, direktorė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius