Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Birutė Vėsaitė: Kas kaltas, kad Lietuva nepasirengusi Rusijos iššūkiams?

Rusijai paskelbus draudimus ES maisto produktams Lietuvai tokia žinia nebuvo žaibas iš giedro dangaus. Tai ne pirmos sankcijos mūsų šaliai. Ir ne pirmąkart keliamas klausimas – ekonomiškai kuo mažiau priklausyti nuo šios kaimynės. Dabar girdim skambant pavojaus varpus – o kas bus, jeigu Rusija sumanys užsukti dujas? Lietuva nepasirengus tokiam smūgiui! Taip, nepasirengus. Betgi rengėsi.
Birutė Vėsaitė
Birutė Vėsaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Dar 2008 metais socialdemokratų vadovaujama Vyriausybė nusprendė steigti uždarąją akcinę bendrovę gamtinių dujų terminalo statybai. Terminalas buvo strategiškai reikalingas Lietuvai kaip alternatyva Rusijos tiekiamoms dujoms.

Ir, matyt, Lietuva ją jau būtų turėjusi ir kaip įrankį derantis dėl dujų kainų, ir kaip atsvarą visą Europą gąsdinančioms sankcijoms. Tačiau neturime, nes... lygiai po metų į valdžią atėję konservatoriai ir liberalai bendrovę likvidavo.

Valstybės tikslas greitai ir kuo pigiau pastatyti strateginės reikšmės objektą – suskystintų dujų terminalą – buvo sužlugdytas. Buvę Ūkio ministerijos valdininkai buvo apkaltinti tarnavimu privačios bendrovės interesams.

Tuo tarpu, 2010 metais A.Kubiliaus vadovaujama Vyriausybė ėmėsi analogiško tik brangesnio terminalo statybos dalyvaujant AB „Klaipėdos naftai“. Buvo prarasti dveji metai SGD statyboms, projektas pabrango.

Dabar, Rusijos paskelbtų sankcijų fone, buvusios Vyriausybės veiksmus galima vertinti kaip ypač kenkėjiškus.

Tuo tarpu Aukščiausiasis teismas 2014 m. ne tik išteisino piktnaudžiavimu tarnyba apkaltintus pareigūnus, bet ir konstatavo, kad tiriant bylą visiškai nebuvo atsižvelgta į strateginius valstybės interesus „...žala valstybei padaryta ne kasatorių veiksmai, proteguojant AB „Achemą“, o tuo, kad šis projektas nebuvo įgyvendintas, ir Lietuva iki šiol neturi suskystintų dujų terminalo“ (iš AT nutarties baudžiamojoje byloje Nr. 2K-263/2014).

Gaila, kad nuolat garsiai šaukiantys apie grėsmes iš Rusijos ir ekonominę bei energetinę nepriklausomybę nuo šios šalies, konservatoriai kartu liberalais griauna valstybei tiesiog gyvybiškai svarbius projektus vien dėl politinių ambicijų, vien dėl to, kad juos inicijavo ne jų Vyriausybė.

Dabar, Rusijos paskelbtų sankcijų fone, buvusios Vyriausybės veiksmus galima vertinti kaip ypač kenkėjiškus. Lietuva vis dar neturi dujų terminalo, nes prarado mažiausiai dvejus metus. O konservatoriai su liberalais turėtų prisiimti atsakomybę dėl to, kad mes nepasirengę energetinėms kaimynų manipuliacijoms.

Socialdemokratai visuomet suprato strateginius energetinio saugumo tikslus, dabar įgyvendinamas praeitos Vyriausybės pradėtas SGD projektas, 2014 metais jį numatoma baigti. Vis dėlto šis terminalas galėjo jau veikti ir Lietuva tvirčiau jaustųsi dabartinių ekonominių iššūkių metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius