-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 06 14 /2016 07 13

Dalius Misiūnas: Kokias transformacijas prognozuoja energetikos ekspertai?

Birželį pirmą kartą Vilniuje vyko vienas svarbiausių šių metų Europos elektros sektoriaus renginių – Europos elektros energetikos asociacijos EURELECTRIC metinė konferencija. Jame dalyvavo apie 400 sektoriaus lyderių iš viso žemyno – nuo didžiausių energetikos įmonių vadovų iki ekspertų bei žurnalistų. Konferencijos dalyviai pranešimuose ir diskusijose aptarė pasaulines tendencijas, kurios artimoje ateityje iš pagrindų pakeis ir Europos energetiką. Pokalbiuose daugiausia dėmesio sulaukė 3 tendencijos.
„Lietuvos energijos“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius Dalius Misiūnas
„Lietuvos energijos“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius Dalius Misiūnas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

1. Nors nafta atpigo, atsinaujinanti energetika rekordiškai auga

Nepaisant kritusių naftos kainų, praėjusiais metais į „švarią“ energetiką pasaulyje buvo investuota didžiausia suma per dešimtmetį – daugiau kaip 300 mlrd. USD.

Kaip rodo „Bloomberg“ atsinaujinančių išteklių rinkos analizė, vien Kinija – viena didžiausių aplinkos teršėjų pasaulyje – per 11 metų investicijas į atsinaujinančius išteklius išaugino nuo 3 mlrd. USD iki daugiau nei 100 mlrd. USD.

EURELECTRIC duomenimis, Europoje 2014 m. daugiau kaip pusė elektros energijos buvo pagaminta iš mažai taršių šaltinių, o beveik trečdalis – iš atsinaujinančių energijos išteklių. „British Petroleum“ suskaičiavo, kad atsinaujinančių energijos išteklių vartojimas 2015 m. pasauliniu mastu augo 15 proc. – iš jų buvo sugeneruota 7 proc. visos elektros energijos.

Prognozuojama, jog atsinaujinanti energetika ir toliau tvirtins savo pozicijas rinkose, o 2040 m. Europoje net 70 proc. elektros energijos bus generuojama naudojant atsinaujinančios energijos išteklius.

Prie sėkmingo šio sektoriaus augimo ypač prisideda technologinė pažanga. Ji leidžia vis labiau mažinti tokios energijos kaštus. Skaičiuojama, jog iki 2030 m. atsinaujinanti energetika taps pigiausiu elektros energijos gamybos šaltiniu daugelyje pasaulio valstybių.

Prognozuojama, jog atsinaujinanti energetika ir toliau tvirtins savo pozicijas rinkose, o 2040 m. Europoje net 70 proc. elektros energijos bus generuojama naudojant atsinaujinančios energijos išteklius.

2. Elektromobilių revoliucija – vos už 6 metų

„Bloomberg“ prognozuoja, jog ilgai laukta elektromobilių revoliucija pagaliau įvyks 2022 m. Teigiama, kad tuomet turėtų įsibėgėti iš tiesų masinė vartotojams įperkamų elektromobilių gamyba.

Numatoma, kad iki 2040 m. elektromobilių pardavimai pasaulyje pasieks 41 mln. vienetų ir sudarys daugiau nei trečdalį (35%) visų naujų automobilių pardavimų. Tai reikštų, kad, lyginant su 2015 m. duomenimis, elektromobilių pardavimai išaugtų 90 kartų. Jei tokie lūkesčiai pasitvirtins, po 20-30 m. pasaulinė transporto rinka pasikeis neatpažįstamai, o šie pokyčiai bus juntami ir kitose ekonomikos srityse.

Ilgai pagrindinė kliūtis masinei elektromobilių gamybai buvo didelė kaina, o nemažą jos dalį lėmė brangi baterija. Tačiau nuo 2010 m., per 5 metus, bateriją pavyko atpiginti daugiau nei 60 proc. Tai įgalina naują elektromobilių gamybos erą. Jos pradžios ženklas – nauji masiniam vartojimui skirti elektromobilių modeliai. Vien tik „Tesla 3“ modelio išankstiniai užsakymai siekia daugiau kaip 200 tūkst. vnt.

3. Skaitmenizacija palies kiekvieno namus

Visgi vieną didžiausių ir paprastiems energijos vartotojams labiausiai juntamų transformacijų atneša visuotinė skaitmenizacija: daiktų internetas, didieji duomenys (angl. big data) debesijos (angl. cloud) paslaugos ir kiti išmanūs sprendimai, kurie neišvengiamai prisidės prie esminių pokyčių energetikos sektoriuje.

Skaitmenizacija energijos vartotojams suteiks didesnę pasirinkimo laisvę ir išsamią informaciją realiuoju laiku apie energijos suvartojimą kiekviename namų ūkyje ar organizacijoje, o tai leis priimti su individualiu energijos vartojimu susijusius sprendimus.

Skaitmenizacija paremti kasdieniniai sprendimai taip pat leis visas su komunalinėmis paslaugomis susijusias funkcijas valdyti kur kas patogiau – tiesiog iš išmaniojo telefono ar kito įrenginio.

Pavyzdžiui, matydami elektros kainas realiuoju laiku jie galės savarankiškai nutarti, kada verta pirkti energiją, o kada verčiau ją parduoti rinkoje (pvz., elektrą, pagamintą ant namo stogo įrengtų saulės elementų). Skaitmenizacija paremti kasdieniniai sprendimai taip pat leis visas su komunalinėmis paslaugomis susijusias funkcijas valdyti kur kas patogiau – tiesiog iš išmaniojo telefono ar kito įrenginio.

Toks vartotojų įgalinimas keis ir visos energetikos ateitį. Remiantis IEA duomenimis, jau 2014 m. net trečdalis pasaulinėje rinkoje instaliuotų saulės energijos pajėgumų buvo įdiegta namų ūkiuose. Skaitmenizacija kurs paskatas dar daugiau žmonių savo namuose diegtis panašius sprendimus, o tai, savo ruožtu, spartins perėjimą prie švaresnės ir tvaresnės energetikos.

Taigi energetika žengia į naują pokyčių etapą, kuris pakeis sektoriaus veidą iš esmės. Tačiau svarbiausia, kad jų pagrindu bus sukurta švaresnė, efektyvesnė, labiau į vartotoją ir jo poreikius orientuota energetika.

Dr. Dalius Misiūnas yra UAB ,,Lietuvos energija“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius