Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Darija Žuk: Kaimynai brauks nulius – ar laukti siurprizų?

2015 m. pabaigoje Baltarusija nutarė įvykdyti vietos valiutos Baltarusijos rublio denominaciją. Nuo 2016 m. liepos 1 d. Baltarusijoje pradės cirkuliuoti naujasis Baltarusijos rublis, kuris bus lygus 10 000 dabartinių Baltarusijos rublių. Ekspertai denominaciją vertina kaip techninį procesą, tačiau gyventojų pasitikėjimas vietos valiuta turėtų išaugti.
Darija Žuk
Darija Žuk / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Nuo 2016 m. vidurio iki 2016 m. pabaigos paraleliai cirkuliuos tiek senieji banknotai, tiek naujieji banknotai. Po ilgos pertraukos apyvartoje pasirodys ir monetos. Šiuo laikotarpiu tiek senuosius, tiek naujojo pavyzdžio rublius turės priimti visi prekybininkai, bankai, finansinės institucijos ir kitos organizacijos, o kainos turės būti nurodomos tiek senaisiais, tiek naujaisiais rubliais.

2017–2019 m. senojo pavyzdžio Baltarusijos rublius nemokamai ir be apribojimų bus galima iškeisti tiek Baltarusijos nacionaliniame banke, tiek komerciniuose bankuose bei kitose šalies finansų institucijose. 2020–2021 m. senojo pavyzdžio rublius bus galima iškeisti tik Baltarusijos nacionaliniame banke. Dabartiniu keitimo kursu 1 euras būtų lygus maždaug 2,2 naujojo Baltarusijos rublio.

Didės pasitikėjimas valiuta

Istoriškai Baltarusijos rublis buvo silpna, „minkšta“ valiuta. Gyventojai santaupas yra linkę laikyti JAV doleriais, eurais ar kitomis tvirtomis valiutomis. Po daugelio ankstesnių devalvacijų, šiuo metu vienas milijonas Baltarusijos rublių vertas tik maždaug 45 eurų.

Akivaizdu, kad denominacija – tai techninis procesas, kurio metu gyventojai, turistai ar verslas neturėtų susidurti su reikšmingesniais apribojimais ar administraciniais suvaržymais. Vis dėlto kasdieninių prekių kainos ir jų pasikeitimai taps tiek psichologiškai, tiek ir matematiškai lengviau suvokiami. Tai turėtų padidinti gyventojų pasitikėjimą Baltarusijos valiuta ir sumažinti infliacijos tempą.

Denominacijos procesas griežtai kontroliuojamas

Ankstesniųjų denominacijų metu kainos nežymiai didėjo dėl apvalinimų jas perskaičiuojant. 2016 m. kovo mėn. Baltarusijos prekybos ministerija patvirtino detalų išaiškinimą, kuriame nurodo prekybos sektoriui bei paslaugas gyventojams teikiančioms įmonėms laikytis aritmetikoje taikomų apvalinimo taisyklių.

Po denominacijos įmonių išleistų akcijų nominalios vertės žingsnis bus viena naujoji Baltarusijos kapeika. Tai reiškia negalės būti akcijų, kurių nominali vertė mažesnė nei viena naujoji kapeika ar akcijų, kurių nominali vertė pvz., buvo 250 rublių, o dabar būtų 2,5 naujosios kapeikos.

Baltarusijos finansų ministerija išaiškino, kad tais atvejais, kai akcijos nominali vertė nesidalija iš 100 senųjų Baltarusijos rublių, akcinės bendrovės turės imtis vieno iš šių veiksmų: padidinti įstatinį kapitalą iš nuosavo kapitalo (sukauptų rezervų) kartu padidinant ir akcijos nominalą, sumažinti įstatinį kapitalą mažinant akcijos nominalą arba sumažinti išleistų akcijų skaičių jas apjungiant (šiuo atveju įstatinis kapitalas nesikeistų).

Baltarusijos darbo ir socialinės apsaugos ministerija išaiškino, kad visi baziniai išmokų dydžiai turi būti padalinti iš 10 000 ir suapvalinti pagal aritmetines taisykles. Jeigu nebus priimtas atskiras teisės aktas, po denominacijos gali tekti tikslinti galiojančias darbo sutartis, kadangi Baltarusijos darbo kodeksas reikalauja, kad darbo sutartyse būtų nurodomas tikslios darbo apmokėjimo sąlygos (valandinis užmokestis, priedai, skatinamosios išmokos ir kitos).

Baltarusijos nacionalinis bankas taip pat priėmė keletą dokumentų, kuriuose išaiškino, kaip turi būti išduodami ir priimami senieji ir naujieji banknotai bankomatuose, kaip turi būti atspindimos finansinės operacijos klientui išduodamuose čekiuose, kaip turi būti skelbiami naujojo Baltarusijos rublio (naujasis tarptautinis ISO kodas: BYN) ir užsienio valiutos keitimo kursai, taip pat išaiškino kitus techninio pobūdžio klausimus.

Pats denominacijos faktas turėtų ne tik pakelti pasitikėjimą Baltarusijos rubliu, bet ir apskritai šalimi. Tačiau būtų pernelyg drąsu tikėtis, kad ši operacija turėtų didelės reikšmės pritraukiant užsienio investicijas į šią rinką, ar pradėtų generuoti ženkliai didesnius užsienio turistų srautus.

Pasirengimas įsibėgėjo

Bankai, prekybos tinklai ir kitos įmonės, susiduriančios su dideliais grynųjų pinigų kiekiais, iš anksto pradėjo ruoštis denominacijos procesui. Naujojo pavyzdžio rublių banknotams reikėjo pritaikyti bankomatus, bilietų ir prekių pardavimo automatus ir kitą panašią įrangą. Pakeitimus reikėjo padaryti ir apskaitos programinėje įrangoje.

Šie procesai neabejotinai jau pareikalavo papildomų išlaidų iš finansinių institucijų, prekybos įmonių, tačiau tai kartu galimybė užsidirbti informacinių technologijų sprendimus siūlančioms įmonėms. Tikimasi, kad po denominacijos reikšmingai sumažės tiek finansinio sektoriaus, tiek verslo įmonių patiriami grynųjų pinigų apyvartos aptarnavimo sąnaudos.

Darija Žuk yra advokatų kontoros „Cobalt“ vadovaujanti partnerė Baltarusijoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius