Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Domas Petrulis: Užsienio investicijos keliauja paskui IT profesionalus?

Informacinių technologijų (IT) sektorius Lietuvai buvo ir yra prioritetinė sritis. Lietuva, kaip IT šalis, garsėja pasaulinėje rinkoje, tuo sėkmingai pritraukdama užsienio kompanijas. Per pastaruosius metus šis sektorius ne tik sparčiai augo, bet ir sulaukė investicijų iš užsienio, sukūrė ne vieną tūkstantį naujų darbo vietų.
Domas Petrulis
Domas Petrulis / Valdo Šereikos nuotr.

Dar 2014 metais Lietuva pasaulyje užėmė 16 vietą pagal IT įgūdžius. Net 13 iš 20 didžiausių IT kompanijų Baltijos šalyse buvo įsikūrusios būtent Lietuvoje. Tokios garsios tarptautinės kompanijos kaip „Barclays“, „Nasdaq“, „Bentley Systems“ vargu ar būtų investavusios mūsų šalyje, jei visame pasaulyje negarsėtume savo stipriais IT specialistais.

Koks tai svarbus sektorius ir kokią įvairiapusišką naudą atneša Lietuvai, nesunku suskaičiuoti. Pagal tiesioginių užsienio investicijų projektų skaičių milijonui gyventojų Lietuva pirmauja Vidurio ir Rytų Europos regione ir yra penkta Europos Sąjungoje.

Rezultatai džiugina, tačiau negalime savaiminės inercijos tikėtis neieškodami vis naujų konkurencingumo didinimo priemonių. Tai, kad pelnėme užsienio investuotojų pasitikėjimą, liudija vien per šių metų pirmąjį pusmetį pritraukti 13 projektų, sukursiančių apie 1400 naujų darbo vietų. „Investuok Lietuvoje“ duomenimis, per praėjusius metus buvo įgyvendinti 49 Tiesioginių užsienio investicijų (TUI) projektai, sukūrę 4 187 naujas darbo vietas. Pernai milijonui Lietuvos gyventojų teko 16,8 TUI projektų, tai yra 2,6 karto daugiau nei regiono vidurkis ir 2,2 daugiau nei Europos Sąjungos vidurkis.

Lietuvoje daugiausia yra investavę Švedijos, Nyderlandų, Vokietijos, Norvegijos, Lenkijos, Estijos investuotojai. Didesnės investicijos reiškia didesnį darbo vietų skaičių, augančius atlyginimus dirbantiesiems ir pilnėjantį valstybės biudžetą.

Iš pernai vykdytų projektų Lietuvoje bemaž trečdalis buvo gamybiniai, penktadalis – dizainas, vystymas ir testavimas. Ypatingai užsienio investuotojams patrauklūs yra tie projektai, kurie vietoje didelio darbo vietų skaičiaus kuria itin aukšto lygio produktus, juos vysto bei testuoja.

Prie inovacijų plitimo prisideda dizaino, vystymo ir testavimo projektai, kuriuos ES vykdo tokios įmonės kaip IBM, „General Electric“, „Huawei Technologies“ ir kitos. Po Lietuvos – dizaino, vystymo ir testavimo projektų lyderės Europos Sąjungoje – rikiuojasi Estija, Rumunija, Čekija ir Airija. Lietuvoje dizaino, vystymo ir testavimo projektus vykdė daugiausiai IT veiklas vykdančios įmonės. Ir paslaugų sektoriuje daugiausia TUI projektų vykdo programinę įrangą kuriančios įmonės.

Rezultatai džiugina, tačiau negalime savaiminės inercijos tikėtis neieškodami vis naujų konkurencingumo didinimo priemonių.

Galime tik pasidžiaugti, jog užsienio kapitalo įmonės mūsų šalyje diegia naujas technologijas, atnaujina gaminių asortimentą, pagerina kokybę, padeda išeiti į naujas užsienio rinkas. O tai atneša apčiuopiamą naudą šalies ekonomikos augimui, bendrajam vidaus produktui.

Naujų technologijų įdiegimas, plėtra neatsiejama nuo profesionalių darbuotojų. IT specialistų dažniausiai reikia visoms modernioms bendrovėms. Mūsų šalis jau ne vienerius metus susiduria su rimta problema – rinkoje trūksta kompetentingų IT darbuotojų. Į tai atsižvelgdama, Vyriausybė siekia sudaryti palankesnes atvykimo sąlygas ir procedūras užsieniečiams, kurie Lietuvoje investuoja ir kuria naujas darbo vietas.

Ypatingai jei atvyksta dirbti aukštos profesinės kvalifikacijos darbą ar yra trūkstamų Lietuvos darbo rinkoje profesijų specialistai. Seime jau paruošėme užsieniečių teisinės padėties įstatymą, padėsiantį lengviau atvykti ir įsitvirtinti profesionaliems IT specialistams.

Įvertindama šių specialistų poreikį, Vyriausybė IT studijoms finansavimą padidino 50 proc. Darbdavių nuomone, IT studijų vietų skaičių būtų galima padidinti tris kartus. Verslas šiandien pajėgus įdarbinti kone visus baigusius studijas IT specialistus. Jų poreikis rinkoje nuolat didėja. Viliuosi, jog aukštosiose mokyklose paruošti specialistai padės išspręsti ne tik pavienių įmonių, bet ir viso sektoriaus problemą. O paruošti IT specialistai ir toliau sėkmingai garsins mūsų šalį bei padės pritraukti užsienio investicijas.

Domas Petrulis yra Seimo Užsienio reikalų komiteto narys, socialdemokratas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius