Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Donatas Brazdžius: ECB toliau „kerpa“ bazines palūkanų normas

Europos centrinis bankas neapsikentė su per žema infliacija euro zonoje ir šiandien vėl sumažino bazines palūkanų normas. Rugpjūčio mėn. metinė infliacija euro zonoje tesiekė 0,3 procentus. EBC sumažino pagrindinę refinansavimo operacijų palūkanų normą nuo 0,15 proc. iki 0,05 procentų. Šis sprendimas buvo staigmena finansų rinkoms, kurios nesitikėjo palūkanų karpymo bent jau šios dienos ECB posėdyje.
Donatas Brazdžius
Donatas Brazdžius / Asmeninio albumo nuotr.

Vyravo nuomonė, kad po eilės priemonių paskelbtų birželio 5 d. ECB gali stabtelėti ir stebėti, kaip šios priemonės veikia euro zonos ekonomiką.

Ypač svarbus ir netikėtas yra indėlių laikomų centriniame banke palūkanų normos „apkirpimas“ iki neigiamų 0.2 procentų. Tai akivaizdus postūmis komerciniams bankams nelaikyti perteklines lėšas ECB, bet grąžinti pinigus į ekonomiką paskolų ar kitokio finansavimo pavidalu.

Dar labiau neigiamos indėlių palūkanų normos prisideda prie birželį paskelbtos palengvinto kreditavo programos („Targeted Longer-term Refinancing Operations“), raginančios bankus aktyviau skolinti.

Ypač svarbus ir netikėtas yra indėlių laikomų centriniame banke palūkanų normos „apkirpimas“ iki neigiamų 0.2 procentų.
 

ECB euro zonos monetarinis skatinimas aktyvėja. Į tai reaguoja ir euro zonos valiuta – euras kursas tęsią smukimą dolerio ir kitų pagrindinių pasaulio valiutų atžvilgiu. Euras jau pasiekė 1,30 kursą su JAV doleriu.

Silpnėjantis euras palankus Lietuvos įmonėms, eksportuojančioms į šalis, nesančias euro zonoje. Taip pat, numatant, kad sekančiai metais Lietuva prisijungs prie euro zonos, Lietuvos komerciniai bankai taip pat gaus priėjimą prie ECB lengvatinių kreditų. Tai turi padėti suaktyvinti Lietuvos bankų kreditavimą verslui.

Tuo tarpu kitas svarbus laukiamas ECB žingsnis, dėl kurio ypač spekuliuoja finansų rinkos, yra kiekybinis skatinimas, tiesiogiai superkant aktyvais paremtus vertybinius popierius („Asset backed securities“).

Nors ši rinka euro zonoje yra kur kas seklesnė negu JAV, tokia programa smarkiai išplėstų pinigų bazę ekonomikoje ir taip pat skatintų ekonomikos augimą. Tokias programos vykdytos JAV ir Jungtinėje Karalystėje padėjo šių šalių ekonomikoms atsigauti.

Donatas Brazdžius yra DNB banko vyresnysis analitikas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius