Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eglė Krikščiūnienė: Teismų sistema beldžiasi į elektroninę erdvę. Ar įleisime?

Nors elektroninė teismų sistema (EPP) pradėjo veikti 2013 m. liepos 1 dieną, daugeliui ši naujovė dar yra mažai žinoma. Neretai pasitaiko nuomonių, kad EPP sistema yra skirta išimtinai teisininkams, o juridiniai ir fiziniai asmenys neturi galimybių ja naudotis. Iš tiesų ši sistema yra prieinama ir naudinga visiems, o jos privalumus žinoti pravartu.
Eglė Krikščiūnienė
Eglė Krikščiūnienė / Asmeninio albumo nuotr.

Taupomas laikas ir pinigai

Inicijuojant bylas per EPP sistemą, mokamas žyminis yra 25 proc. procentais mažesnis, nei įprasta. Jei, pavyzdžiui, ieškinio suma yra 100 000 litų, mokėtino žyminio mokesčio dydis bus ne 3 000 litų, o 2 250 litų. Taip galima sutaupyti beveik 11 000 litų, jei tektų mokėti maksimalų žyminį mokestį.

Vedant bylą per EPP sistemą taip pat galima sutaupyti pašto ar kurjerių išlaidoms, nes dokumentai nebėra siunčiami teismui, o tik jų skaitmeninė versija pateikiama per sistemą. Bylos medžiagą neretai sudaro dideli pluoštai dokumentų, kuriuos siųsti yra brangu. Ypatingai tais pasijus atvejais, kai proceso dalyvių byloje yra daug, taigi turime pateikti daugybę priedų kopijų, o naudojant EPP sistemą jų siųsti nebereiks, nes bus naudojami tik elektroniniai dokumentai.

Taip pat svarus argumentas bylą inicijuoti ir vesti per EPP sistemą yra laikas. Dažniausiai procesiniai dokumentai yra siunčiami teismui, teismas persiunčia šiuos dokumentus proceso dalyviams, taigi bet koks apsikeitimas informacija neišvengiamai užtrunka. Tuo tarpu teikiant procesinius dokumentus per EPP sistemą laikoma, kad visiems proceso dalyviams, prisijungusiems prie sistemos, šie dokumentai buvo įteikti kitą dieną po jų pateikimo į sistemą.

Naudojantis EPP sistema, proceso dalyviai gali nuolat sekti proceso eigą, kadangi joje yra pateikiama informacija apie visus įvykius ir pasikeitimus.

Įprastai proceso dalyviai teismo yra informuojami apie reikšmingesnius įvykius procese – priimtas nutartis, gautus procesinius dokumentus, paskirtus posėdžius ir pan. Atskirai nepasidomėjus teisme, proceso dalyviai nežino, kada yra, pavyzdžiui, priimtas ieškinys, išsiųstos jo kopijos atsakovui, kitiems proceso dalyviams, paskirtas teisėjas ir pan. Naudojantis EPP sistema, proceso dalyviai gali nuolat sekti proceso eigą, kadangi joje yra pateikiama informacija apie visus įvykius ir pasikeitimus.

Daugėja savarankiškumo

Tiek ūkio subjektai, tiek fiziniai asmenys procesinius dokumentus gali lengviau parengti patys, nesikreipdami profesionalios pagalbos į teisininkus – sistemoje yra sukurti dokumentų šablonai, kuriuos užpildžius tekstas yra sugeneruojamas ir pateikiamas į sistemą. Užpildžius šabloną, tokie dokumentai kaip pareiškimas dėl teismo įsakymo išdavimo, gali būti lengvai ir greitai pateikiami teismui.

EPP sistemoje gali būti lengvai suformuojama žyminio mokesčio mokėjimo užduotis, pasinaudojant skaičiuokle ir sumokant šį mokestį per sistemą. Tokiu atveju papildomai nebereikia teismui pateikti žyminio mokesčio sumokėjimo faktą patvirtinančių dokumentų. Svarbu pažymėti ir tai, kad suformavus žyminio mokesčio mokėjimo užduotį, ji gali būti deleguojama, pavyzdžiui, bendrovės buhalteriui, kuris, gavęs pranešimą, gali ją apmokėti.

Kyla pavojus praleisti terminus

Nepaisant to, kad EPP sistema suteikia nemažai privalumų, susiduriama ir su įvairiais nepatogumais bei pavojais.

Ypatingai svarbu, kad, pavyzdžiui, bendrovės vardu susikūręs paskyrą EPP sistemoje, darbuotojas tinkamai nustatytų, kokiu būdu (elektroniniu paštu ar SMS žinutėmis) jis nori gauti pranešimus apie įvykius procesuose, šias žinutes tikrintų ir nuolat sektų procesą. To nedarant, gali būti praleisti procesiniai terminai, priimti sprendimai už akių, įsiteisėti teismo įsakymai ir pan. Be to, turint paskyrą EPP sistemoje, laikoma, kad procesiniai dokumentai buvo įteikti proceso dalyviams kitą dieną nuo jų pateikimo į sistemą, nepriklausomai nuo to, ar jie buvo peržiūrėti, ar ne.

Be abejo, teismo procesai vyksta nepriklausomai nuo proceso dalyvių atostogų, nedarbingumo ar pan. Todėl asmenims, atsakingiems už elektroninės bylos vedimą, atostogų ar nedarbingumo metu privalu pasirūpinti teisių delegavimu EPP sistemoje kitam paskyrą turinčiam asmeniui.

Nemažai fizinių ir juridinių asmenų dar nėra prisijungę prie EPP sistemos ir netgi inicijavus elektroninę bylą, teismas bus priverstas dokumentus spausdinti ir siųsti juos paštu proceso dalyviams, kurie yra neprisijungę prie sistemos.

Dar mažai prisijungusių

Taip pat nepatogu, kad šiuo metu nemažai fizinių ir juridinių asmenų dar nėra prisijungę prie EPP sistemos ir netgi inicijavus elektroninę bylą, teismas bus priverstas dokumentus spausdinti ir siųsti juos paštu proceso dalyviams, kurie yra neprisijungę prie sistemos. Tai žinoma, kainuos laiko.

Kalbant apie iki EPP sistemos veikimo pradžios pradėtas bylas, susiduriama su problema, kad dalis bylos dokumentų nėra skaitmenizuoti ir norint susipažinti su visais byloje esančiais dokumentais vis tiek teks vykti į teismą ir vartyti bylą.

Nors EPP sistema kol kas dar turi trūkumų, tačiau net ir juos įvertinus, bylas verta perkelti į šią elektroninę erdvę, kurioje galima lengvai sekti procesus, greičiau ir paprasčiau pateikti procesinius dokumentus, sutaupyti laiko ir pinigų. Laikui bėgant EPP sistemos vartotojų sparčiai daugėja, pati sistema, manytina, tobulės ir taps įprastu įrankiu ne tik teisininkams, tačiau ir ūkio subjektams.

Eglė Krikščiūnienė yra advokatų kontoros GLIMSTEDT teisininkė, advokatė
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius