Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Erika Tamošaitienė: Kaip teismo paslaugomis pasinaudoti neišėjus iš namų?

Elektroninės teismų, kaip ir kitų institucijų, paslaugos Lietuvoje sparčiai populiarėja: praeitais metais daugiau kaip 60 procentų visų teismuose išnagrinėtų civilinių ir administracinių bylų buvo elektroninės.
Erika Tamošaitienė
Erika Tamošaitienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Šiais informacinių technologijų laikais jau nieko nebestebina tai, kad įvairiausiomis paslaugomis, pradedant apsipirkimu, baigiant viešųjų paslaugų gavimu, galima pasinaudoti internetu. Nuo 2013 m. teismų paslaugos taip pat jau pasiekiamos ir internetu.

Elektroninių teismo paslaugų portalas e.teismas.lt tiek teisininkams, valstybinių institucijų, verslo įmonių atstovams, tiek ir paprastiems piliečiams itin palengvino dokumentų pateikimo teismui procesą, daugeliui jau tapo kasdienės veiklos pagalbininku. Nuo 2013 m. portalo vartotojų skaičius išaugo daugiau kaip 10 kartų, šiuo metu sistemoje yra apie 30 tūkst. registruotų vartotojų.

Ši naujovė Lietuvoje kasmet tampa vis populiaresnė – jau daugiau kaip 60 procentų, t. y. 2 iš 3, visų teismuose išnagrinėtų civilinių ir administracinių bylų – elektroninės.

Prie portalo e.teismas.lt prisijungti galima per elektroninę bankininkystę arba gavus tiesioginius prisijungimo duomenis iš teismo. Kaip atlikti pagrindinius prisijungimo veiksmus, galima pamatyti portalo e.teismas.lt videotekoje – tam sukurti specialūs informaciniai filmukai. Taigi atlikus keletą minučių trunkančią registraciją bei prisijungus prie sistemos, per ją galima naudotis visomis elektroninėmis teismo paslaugomis.

Portale e.teismas.lt elektroniniu būdu teismui galima teikti iš esmės visus dokumentus civilinėse ir administracinėse bylose, tiek skirtus inicijuojant naują bylą, tiek jau pradėtose bylose. Tokiu būdu pateiktas dokumentas turi tokią pačią teisinę galią kaip ir asmens pasirašytas ir įprasta tvarka pateiktas. Be to, nebereikia galvoti, kiek iš viso teismui dokumentų egzempliorių reikia pateikti, nes vienos versijos pateikimas yra laikomas tinkamu ir atitinkančiu įstatymo reikalavimus.

Svarbu pažymėti, kad portalas e.teismas.lt suteikia galimybę ne tik pateikti savo sukurtą dokumentą, tačiau čia dokumentus galima pildyti pagal parengtas dokumentų formas, šablonus. Tai ypač aktualu tiems žmonėms, kurie nusprendžia ginti savo teises be advokato ar kito profesionalaus teisininko pagalbos.

Negana to, naudojantis elektroninių paslaugų portalu, byloje dalyvaujančiam asmeniui galima sekti visą bylą ir tuo pačiu susipažinti su visa jos medžiaga, klausytis byloje esančių posėdžių garso įrašų, juos parsisiųsti. Iki tol vienintelė galimybė susipažinti su visa bylos medžiaga buvo vykimas į teismą bei popierinės bylos medžiagos vartymas. Svarbu pažymėti ir tai, kad anksčiau, norint gauti bylos dokumentų kopijas, reikėjo jas užsisakinėti ir galiausiai už jas susimokėti, o tai reikalaudavo ne tik papildomų laiko, tačiau ir finansinių išteklių – elektroninių paslaugų portalas tokią situaciją gerokai palengvino. Dabar su elektronine byla galima susipažinti neišeinant iš namų, bet kuriuo paros metu, ar esant bet kurioje vietoje (net ir užsienyje), kur tik yra kompiuteris su interneto prieiga.

Naudojantis šia sistema galima ne tik teismui pateikti, bet ir gauti kitų proceso dalyvių teikiamus procesinius dokumentus. Savo ruožtu sistema vartotojams siunčia elektroninius pranešimus apie naujai gautus procesinius dokumentus. Šie pranešimai būna teikiami elektroniniu paštu ar trumpąja SMS žinute, taip, kaip pats vartotojas pasirenka registruodamasis sistemoje.

Dar vienas naudojimosi elektroninių paslaugų portalu privalumas ir net pranašumas prieš dokumentų teikimą popieriniu būdu – tai, kad už elektroniniu būdu teikiamus dokumentus mokamas 25 proc. mažesnis žyminis mokestis, kurio dydį galima sužinoti tame pačiame portale.

Elektroninių paslaugų portalas ir jo teikiamos galimybės neabejotinai palengvina ir teismų darbą, nes asmenims procesinius dokumentus įteikus elektroniniu būdu, sutrumpėja bylų nagrinėjimo terminai, išvengiama pakartotinio dokumentų siuntinėjimo, didelių pašto išlaidų, kurias vėliau turi sumokėti proceso šalys.

Portalas e.teismas.lt yra puikus įrankis, padedantis ne tik teisininkams, bet ir eiliniams vartotojams, įmonėms patogiau, ekonomiškiau bei operatyviau pasinaudoti teismų teikiamomis paslaugomis.

Erika Tamošaitienė yra Klaipėdos miesto apylinkės teismo teisėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius