-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eugenijus Gentvilas: Geros kortos premjerui

Naujosios Vyriausybės veiklos pradžią žymi gausus korupcijos faktų kėlimas viešumon. Čia būtina paminėti valstybės valdomas įmones „Lietuvos geležinkeliai“, „Oro navigaciją“, „Registrų centrą“, Kalėjimų departamentą ir Kauno tardymo izoliatorių, įmonę „Mūsų amatai“, taip pat – Karinių oro pajėgų vado, Turizmo departamento vadovės kritimą.
Eugenijus Gentvilas
Eugenijus Gentvilas / Asmeninio archyvo nuotr.

Galiausiai – vienas po kiti nepalankūs teismų sprendimai dėl Druskininkuose po mero R.Malinausko sparneliu vykstančių procesų. O jei dar prisiminsime vienadienio teisingumo ministro J.Pagojaus „pragertų teisių“ atvejį... Visa tai įvyko per pastaruosius 3 mėnesius! Kai vos ne kasdien demaskuojami nusidėjėliai ar kokie nors neskaidrumai – gerai, seniai šito laukiau.

Kodėl būtent dabar? Galvojantieji apie tai pasidaliję į kelias stovyklas. Pirmieji mano, kad tai S.Skvernelio Vyriausybės nuopelnas, juk spėta demaskuoti tiek daug neskaidrių dalykų, kokių iki tol dirbusi A.Butkevičiaus Vyriausybė „nematė“ per 4 darbo metus.

Antrieji gi svarsto ir neatmeta scenarijaus, kad buvęs praėjusios Vyriausybės vidaus reikalų ministras S.Skvernelis viską seniai žinojo, bet tik dabar traukia kortas „iš po skverno“ (tenesupyksta premjeras dėl tokios tautosakiškos mano paralelės su jo pavarde).

Aš vis dėlto matau ir trečią galimą scenarijų. Ši S.Skvernelio Vyriausybė pati nieko nedemaskavo. Ir S.Skvernelis „po skvernu“ ne kažin ką turėjo – būtų turėjęs, būtų dar prieš Seimo rinkimus ištraukęs.

Laikausi nuomonės, kad socialdemokratų, darbiečių ir tvarkiečių Vyriausybė per 4 metus sugebėjo labai stipriai „uždumblėti“, tačiau bet kokie bandymai tą „dumblą“ prasklaidyti atsimušdavo į sieną.

Juk Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) tyrimą dėl „Lietuvos geležinkelių“ vykdė nuo 2016 m. pradžios, Kriminalinė žvalgyba tyrimą dėl įmonės „Mūsų amatai“ – nuo 2016 m. rugpjūčio, o Valstybės kontrolė tyrimą dėl „Registrų centro“ irgi pradėjo dar A.Butkevičiaus premjeravimo laikais.

Manau, tokie ir panašūs tyrimai vyko ir 2015 m. ar anksčiau, bet jie galimai baigdavosi dviem būdais: arba būdavo „užgesinami“, arba tyrėjai net nedrįsdavo savo išvadų pateikti, nes žinojo, kad jie gali būti ne tik „užgesinti“, bet ir darbo netekti.

Iš štai: 2016 metų Seimo rinkimai, neįtikėtina valstiečių žaliųjų pergalė ir didžiulį pasitikėjimą turintis S.Skvernelis – premjero poste. Vieni tyrėjai iš sąžinės paskatų, kiti – iš noro įsiteikti sukrauna viską ant premjero stalo. Ir čia, netgi būdamas opozicijoje, turiu pagirti S.Skvernelį, kuris rėžė – „nebus jokios tolerancijos nusikaltimams ar korupcijai“. Kiekvienas neskaidrus epizodas įgauna pagreitį ir lekia galvos – tik šįkart ne tyrėjų, bet tos, kurios ištrauktos „iš dumblo“.

Džiaugiuosi kaip pilietis ir politikas. Kodėl S.Skvernelis turėtų ką nors slapstyti, maskuoti ar vėl „uždumblinti“? Atrodo, geros kortos ir koziriai patys krenta į rankas. Koalicijos partneriai socialdemokratai murma, bet politinė aritmetika S.Skvernelio rankose.

Neabejoju, kad didelę dalį emigracijos nulėmė ne tik materialiniai dalykai, bet ir negebėjimas kovoti su korupcija ar „korumpulais“.

Beje, čia verta įvertinti socialdemokratų padėtį. Tampa akivaizdu, kad į koalicinę Vyriausybę jie atėjo bet kokiomis sąlygomis, o tiksliau – be jokių sąlygų.

Tiesiog ekspremjeras A.Butkevičius sutiko su viskuo (net ir prieštaraujant keturiems iš šešių socialdemokratų derybininkų), matyt, tikėdamasis, kad socdemų buvimas Vyriausybėje padės maskuoti galimas praeities nuodėmes.

Bet taip neatsitiko. Pripažįstu, kad korupcija yra skaudžiausias auglys nepriklausomos Lietuvos kūne. Neabejoju, kad didelę dalį emigracijos nulėmė ne tik materialiniai dalykai, bet ir negebėjimas kovoti su korupcija ar „korumpulais“.

Vis dėlto šiandien matau šviesą tunelio gale. Jei ir toliau taip kris kortos S. Skverneliui, jei ir toliau taip aktyviai dirbs Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas V.Gailius – mes turėsime puikų tandemą Vyriausybėje ir Seime. Ir greta šio tandemo, tikiu, stos dauguma politinės bendruomenės bei visuomenės.

Visuomenės pozicija čia svarbiausia. Juk daugeliui žmonių iki šiol priimtina frazė „visi politikai – vagys“. Tai parodykime tuos, kurie vagia ir taps aišku, kad ne visi, o tas, anas ar dar šitas...

Daug čia prigyriau S.Skvernelį. Bet nereiktų ir jam užsimiršti. Jau du jo Vyriausybės ministrai turėjo atsikratyti kažkieno įsiūlytų patarėjų. Ir sveikatos apsaugos ministras A.Veryga, ir žemės ūkio ministras B.Markauskas su „dumblinos“ praeities patarėjais jau atsisveikino. S.Skvernelis turbūt ir pats supranta: ne visada geros kortos krenta.

Dr. Eugenijus Gentvilas yra Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos vadovas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius