Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gediminas Galkauskas: Įtemptu laikotarpiu reikia dirbti drauge

Konflikto Ukrainoje fone informacinio karo klausimai, be abejo, yra labai svarbūs ir mūsų šaliai Kiekvienas „Viasat“ darbuotojas tiek Lietuvoje, tiek užsienyje puikiai žino Lietuvos istoriją, todėl gerai supranta, kodėl ši tema Lietuvoje yra jautri. Manome, kad visos suinteresuotos šalys šiuo įtemptu metu turi dirbti drauge, ir kiekviena šalių turi siekti ne konfrontacijos, o bendro darbo.
Gediminas Galkauskas
Gediminas Galkauskas

Todėl Vaivos Žukienės, Lietuvos kabelinės televizijos asociacijos (LKTA) prezidentės, išdėstytoje nuomonėje nematome jokių sprendimų, o tiesiog spekuliacijas apie „Viasat“ ir mūsų verslą.  

Dabartiniame kontekste verta atkreipti dėmesį, kad LKTA nariai patys šiuo metu savanoriškai transliuoja rusiškus kanalus. Taip pat anksčiau šiemet jie pateikė ieškinį prieš Lietuvos radijo ir televizijos komisiją dėl šios sprendimo apriboti rusiškų kanalų transliacijas. Todėl natūraliai kyla klausimų dėl tikrųjų LKTA motyvų. Nepanašu, kad jie mano, jog rusiškų kanalų draudimas yra geriausias sprendimas šioje situacijoje. Panašu, kad puolant „Viasat“, šiuo visai šaliai įtemptu laikotarpiu LKTA labai patogu siekti savo asmeninių tikslų, visiškai nepadedant spręsti klausimų, apie kuriuos plačiai diskutuojama visuomenėje. 

Lietuva yra stipri demokratinė valstybė ir normalu, kad čia yra daugybė diskusijų ir nuomonių. Tačiau sprendimas siūlomas tik vienas – cenzūruoti, uždrausti ar apriboti TV kanalus. Ar tai tikrai geriausias ir efektyviausias būdas šioje situacijoje?

O gal geras turinys, įvairovė ir ugdymas yra geresnis būdas? Tikime, kad Lietuva, kaip ir kitos Europos Sąjungos (ES) šalys, yra tikrai pakankamai stiprios šioje įtemptoje situacijoje kovoti be draudimų. Globaliame pasaulyje, kupiname modernių technologijų, neįmanoma kovoti su propaganda uždraudžiant tam tikrus kanalus. Daugiau alternatyvų, daugiau įvairovės ir daugiau ugdymo – tai yra vaistai nuo turinio, kuris yra laikomas probleminiu.

Globaliame pasaulyje, kupiname modernių technologijų, neįmanoma kovoti su propaganda uždraudžiant tam tikrus kanalus.

Deja, V.Žukienė neliečia šių problemų, tiesiog užsiima spekuliacijomis apie „Viasat“. Siekiant išvengti interpretacijų, svarbu priminti svarbiausius dalykus.  Mes, be abejo, visuomet laikomės mums galiojančių įstatymų. ES teisėje (Audiovizualinių paslaugų direktyvoje) įtvirtintas kilmės šalies principas numato, kuri šalis yra atsakinga už konkrečių kanalų reguliavimą. Mūsų atveju – Didžioji Britanija ir Švedija. Yra numatyta ir aiški procedūra kaip turi bendradarbiauti ES šalių kontroliuojančios institucijos. Lietuvos radijo ir televizijos komisija, norėdama priimti sprendimus dėl kanalų, prieš tai turėtų kreiptis į savo kolegas, tose šalyse, kuriose kanalai turi licenciją.  

Be to, ES laisvas prekių ir paslaugų judėjimas yra labai svarbus, o kilmės šalies principas, dėl kurio visos ES šalys sutaria, yra esminis bendros kanalų rinkos reguliavimo principas. 
Teisinis aiškumas labai svarbus. Sudėtinga, jei išvis įmanoma, būti reguliuojamam dviejose šalyse (kaip elgtis, jei įstatymai, kuriuos privalome vykdyti, prieštaraus vienas kitam?), ir tuo pačiu metu laikytis visų įstatymų skirtingose jurisdikcijose, ko mes visuomet siekiame. 

Kartu, Ukrainoje, šalyje, nepriklausančioje ES, mūsų palydovinės televizijos platforma „Viasat“, atsižvelgdama į vietinio teismo sprendimą, nebesiūlo 4 rusiškų kanalų. Taip įvyko dėl to, kad kanalų platinimas yra reguliuojamas vietos įstatymų nuo pat mūsų veiklos Ukrainoje pradžios. Tai tik patvirtina mūsų poziciją, kad mes laikomės įstatymų, galiojančių mūsų verslui, ir mūsų sprendimams nedaro įtakos kitos šalys, jų vyriausybės. 

„Viasat“ siekia kuo greičiau susitikti su LRTK ir sužinoti kaip būtų galima prisidėti prie situacijos sprendimo teisiškai teisingu būdu. Mes visuomet siekiame konstruktyvaus dialogo – būtent taip mes veikiame visur ir kasdien. 

Manome, kad šioje įtemptoje situacijoje visos suinteresuotosios šalys turi dirbti drauge, siekiant geriausio įmanomo rezultato. Todėl norime susitikti su LKTA ir ponia Žukiene ir aptarti galimybes dirbti drauge šiomis aplinkybėmis. Mes nuoširdžiai tikimės darnaus bendradarbiavimo. 

Gediminas Galkauskas yra  ​„Viasat“ atstovas spaudai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius