Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gediminas Kirkilas: E. balsavimas sumažins kibernetinę nelygybę Lietuvoje

Lietuva privalo kuo greičiau įvesti elektroninį balsavimą. Jis sustiprintų Lietuvos demokratiją, sumažintų kibernetinę nelygybę tarp mūsų piliečių, priartintų mūsų emigrantus prie savo valstybės. Be to, tai yra aiškiai įrašyta Socialdemokratų partijos vadovaujamos Vyriausybės programoje, ir bus gėda, jei neįgyvendinsime savo įsipareigojimų Lietuvos piliečiams. Šią vasarą tiesioginių merų rinkimų pažadą jau įvykdėme – būtinai jau šį rudenį privalome įteisinti ir e. balsavimą.
Gediminas Kirkilas
Gediminas Kirkilas / BFL nuotr.

Būdamas Lietuvos premjeru 2006–2008 metais dėjau visas pastangas, kad internetinis balsavimas Lietuvoje atsirastų dar tuomet. Mano vadovaujama Vyriausybė net buvo skyrusi tam konkrečiai pinigų.

Deja, iniciatyva įsiveržti į pasaulio lyderius šioje srityje buvo pasmerkta žlugti dėl daugybės mano kolegų, kurie dėl savo savanaudiškų išskaičiavimų nenorėjo palengvinti Lietuvos piliečiams galimybių naudotis savo konstitucine teise balsuoti. Toks politinis jų elgesys atskleidė ir jų nepagarbą piliečiams, kurie priversti vargti ir stumdytis eilėse rinkimų apylinkėse. Šiandien Lietuvos politikai negali kartoti šios savo klaidos.

Elektroninis balsavimas Lietuvoje yra tiesiog būtinybė, tai – jokia prabanga. Deja, jis jau seniai yra tapęs vis dar neįgyvendinta būtinybe dėl konservatyvių bei naujoms idėjoms ir aukštosioms technologijoms atsparių politikų nepagrįstų baimių būti neperrinktiems ir virsti visiškai nepatraukliais rinkėjams, ypač jauniems arba kasdienybėje besistengiantiems žengti koja kojon su pasaulinėmis naujovėmis ir technologiniais išradimais. Tokia situacija yra paprasčiausiai nepateisinama, ypatingai matant nenuginčijamą Estijos, kurioje e. balsavimas įvestas jau prieš dešimtmetį, sėkmę čia.

Esame maža šalis, tačiau galime daryti didelius dalykus savo gyventojų intelektinių pajėgumų ir aukštųjų technologijų pagalba. E. balsavimas yra vienas iš būdų tai parodyti.

E. balsavimas žymiai sumažintų kibernetinę atskirtį bei nelygybę Lietuvoje, nes paskatintų tiek nacionalinę vyriausybę, tiek savivaldybes, tiek žmones asmeniškai pasirūpinti interneto prieiga ir asmeniniu kompiuteriu. Nors Lietuva yra viena iš pirmaujančių pasaulyje pagal prieigą prie interneto, tačiau vis dar yra nemažai piliečių, kurie išvis nesinaudoja kompiuteriu ir internetu bei jų pagalba netvarko reikalų savo kasdieniame gyvenime.

E. balsavimas nėra kažkoks privilegijuotųjų, daugiau uždirbančiųjų ar didmiesčiuose ir emigracijoje gyvenančiųjų reikalas. Tai – elementaraus piliečių patogumo ir galimybės lengviau įgyvendinti savo konstitucinę teisę balsuoti demokratiniuose rinkimuose, pasinaudojant dabar jau senu žmonijos išradimu – internetu, reikalas.

E. balsavimas – tai ir Lietuvos emigracijos politikos, kai valstybė siekia sukurti tvirtą ir pagarbų ryšį bei nuolatos bendrauti su kitose valstybėse gyvenančiais Lietuvos piliečiais ir rūpintis, kad jie be didelių sunkumų galėtų naudotis pamatine demokratijos teise – teise balsuoti, dalis.

Tai ir valstybės prestižo reikalas. Esame maža šalis, tačiau galime daryti didelius dalykus savo gyventojų intelektinių pajėgumų ir aukštųjų technologijų pagalba. E. balsavimas yra vienas iš būdų tai parodyti. Galiausiai, e. balsavimas – e. valdžios, ir demokratinės e. valdžios, dalis.

Gediminas Kirkilas yra socialdemokratas, Seimo vicepirmininkas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius