-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Gediminas Vagnorius: Kova Briuselyje dėl didesnių ES išmokų Lietuvos ūkiams dar nebaigta

Šių metų pradžioje Krikščionių partija parengė Europos Sąjungos (ES) institucijoms adresuotą Peticiją „ Dėl ES išmokų Lietuvos ūkiams padidinimo ir paramos suvienodinimo“ . Per trumpą laiką surinkta 11 000 gyventojų parašų, kuriais paremtas teisėtas reikalavims nediskriminuoti Lietuvos žemės ūkio. Ši Peticiją su ja remiančiais parašais buvo perduota Europos Parlamento pirmininkui.

Prieš keletą dienų gautas iš Briuselio pranešimas, jog rugsėjo 26 dieną EP Peticijų komitetas, patvirtinęs pateikto dokumento atitikimą ES kompetencijai, pavedė EP Biudžeto ir  Žemės ūkio komitetams išnagrinėti Krikščionių partijos inicijuotą Peticiją. Joje reikalaujama padidinti 2014 – 2020 metams Lietuvai numatytas neteisingai mažas tiesiogines ES išmokas iki Europos Sąjungos vidurkio, taip pat užtikrinti pakankamą paramos lygį kaimo plėtrai.

Tiesioginės išmokos Lietuvos ūkininkams deja yra dar per pusę mažesnės už ES-27 vidurkį, o lyginant su Olandija ir Belgija – beveik 3 kartus. Įvertinus visas žemės ūkio paramos formas, šiuo metu Lietuvos ūkininkams tenka (skaičiuojant 1 ha) 2,5 karto mažesnė parama, nei vidutiniškai ES.

Dėl diskriminacinių ūkininkavimo sąlygų nukenčia ne tik žemdirbiai, bet ir visi Lietuvos gyventojai, kuriems tenka brangiau mokėti už pagrindinius maisto produktus. Be to, didesnėmis subsidinėmis išmokomis nupigintos Lenkijos ir kitų ES šalių prekės išstumia iš rinkos Lietuvos ūkininkų produkciją ir didina šalyje nedarbą.

2014-2020 metų ES biudžeto projekte numatoma, kad išmokos Lietuvos ūkininkams dar gerokai atsiliks nuo ES vidurkio, nors ankščiau buvo žadama jas iki 2020 metų sulyginti (bent pasiekti 90 procentų ES vidurkio). Toks Lietuvos ir kai kurių kitų naujų ES šalių per ilgai užtrukęs diskriminavimas pažeidžia ES bendros rinkos ir Stojimo sutarties principines nuostatas.

2014-2020 metų ES biudžeto projekte numatoma, kad išmokos Lietuvos ūkininkams dar gerokai atsiliks nuo ES vidurkio, nors ankščiau buvo žadama jas iki 2020 metų sulyginti.

Tenka apgailestauti, kad Briuselyje Vyriausybė „nebejudina“ šio Lietuvos kaimui ir miestui svarbaus klausimo. Tikimės Eurpos Sąjungos institucijas išjudinti šia kolektyvine Lietuvos piliečių iniciatyva, pagrįstai reikalaujant tik lygių su nariais–senbūviais konkurencinių sąlygų.

Šalies ūkiams finansinę paramą padidinus iki ES vidurkio, ženkliai paspartėtų Lietuvos kaimo plėtra ir netrukus neliktų dirvonuojamos žemės, kuri įgytų didesnę vertę. Padidėjus ES dotacijoms, Lietuvos parduotuvėse sumažėtų pagrindinių maisto produktų kainos, kurios neretai jau viršija Vakarų Europos kainų lygį, taip pat padaugėtų darbo vietų. 

Liūdnoka, jog dėl šios labai svarbios Peticijos nesulaukėme žadėtosios Žemės ūkio ministerijos vadovų paramos, o parašų rinkimą imitavę Valstiečių partijos lyderiai, jų taip ir nepateikė nei mums – pilietinės kampanijos iniciatoriams, nei ES institucijoms.

Ši Krikščionių partijos inicijuota Peticija yra pirmas Lietuvos piliečių kolektyvinis kreipimasis į Europos Sąjungos institucijas dėl jos vykdomos politikos.                                                 

G.Vagnorius yra Krikščionių partijos pirmininkas.                                                

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius