Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Giedrė Gečiauskienė: ECB toliau tęsia pigių pinigų puotą

Praėjusią savaitę paskelbus euro zonos infliaciją, rinkose kilo sumaištis dėl to, kad euro zonoje išties dar nėra viskas taip gerai, kaip atrodė prieš kelias savaites, sužinojus teigiamus BVP augimo skaičius. O infliacija rodė vos 0,7 proc. kainų augimą spalio mėnesį. Tapo aišku, kad Europos centrinis bankas (ECB) turės imtis veiksmų, kadangi pagrindinis ECB tikslas – užtikrinti kainų stabilumą ir išlaikyti infliaciją arti 2 proc. – tapo sunkiai įgyvendinamas. Rinkos sureagavo visiškai dėsningai ir pasiruošė laukti gruodį ECB bazinių palūkanų mažinimo.
Giedrė Gečiauskienė (130)
Giedrė Gečiauskienė (130) / Danske banko nuotr.

Tiek ilgai laukti nereikėjo.

Ketvirtadienį buvo paskelbta, kad ECB bazinę palūkanų normą mažina iki 0,25 proc., indėlių norma lieka nepakitusi – 0 proc. Tai, kad indėlių palūkanų norma liko nepakeista, yra išties svarbu, nes įprastai mažinant bazinę palūkanų normą, tokiu pat dydžiu mažinama indėlių norma – šiuo atveju tai būtų reiškę neigiamas tarpbankinių indėlių palūkanas ir tai būtų turėję įtakos visoms kitoms palūkanų normoms. ECB paskolų palūkanų norma sumažinta iki 0,75 proc.

Ketvirtadienį buvo paskelbta, kad ECB bazinę palūkanų normą mažina iki 0,25 proc.

Žema infliacija euro zonoje išliks dar ilgą laiką

Kalbant apie pinigų rinką, šis bazinių palūkanų sumažėjimas reiškia keletą dalykų. Pirmiausia, bankams finansuoti savo likvidumo poreikius tampa žymiai pigiau ir tai aktualiausia periferinių šalių bankams.

Be to, verta pažymėti, jog ECB finansų rinkoms vakar nusiuntė aiškią žinią dėl dviejų dalykų – infliacija išliks labai žema ilgą laiką, o ECB yra pasirengęs veikti toliau. Savo arsenale jie turi dar vieną bazinių palūkanų mažinimą, kuomet palūkanos taptų lygios nuliui, indėlių palūkanų mažinimą į neigiamą teritoriją, ir galiausiai, vertybinių popierių supirkimo programos galimybę, ką šiuo metu ir daro JAV Federalinių rezervų sistema.

Netikėtų naujienų fone – geri JAV duomenys

Visos šios sumaišties tam tikrame šešėlyje atsidūrė JAV. Ir išties – be reikalo. Vakar, iškart po ECB sprendimo, buvo paskelbti JAV BVP augimo duomenys, kurie buvo labai geri. JAV BVP trečią ketvirtį augo 2,8 proc., palyginus su praėjusiu ketvirčiu. Tai buvo geriausias rezultatas šiemet.

Finansų rinkos įdomios tuo, kad gali teigiamai reaguoti ir į vienu metu pasirodančias geras, ir į blogas makroekonomines žinias.

Finansų rinkos įdomios tuo, kad gali teigiamai reaguoti ir į vienu metu pasirodančias geras, ir į blogas makroekonomines žinias – ketvirtadienio naujienos yra puikus pavyzdys. Kartu su pasirodžiusia eilute, kad ECB mažina palūkanas (nors visiems aišku, kad tai išeina iš nedžiuginančių makroekonominių žinių), akcijų rinkos visame pasaulyje šoko į viršų, ilgalaikės palūkanų normos krito (0,10–0,15 proc. punkto, 5 m. EUR palūkanos dabar vos virš 1 proc.), EUR krito (per dvi pastarąsias dienas -1 proc.). Tai akivaizdžios rinkų reakcijos į žinutę – „pigūs pinigai nesibaigia“.

Per naktį ši pirminė reakcija aprimo – audringa reakcija buvo pakoreguota, akcijų rinkos pakrito, EUR/USD kursas atsitiesė. Šiandien Prancūzijos reitingas sumažėjo nuo AA+ iki AA (pagal „Standard &Poor’s reitingų agentūrą) ir laukiama neblizgančių JAV darbo rinkos duomenų. Taigi, džiugias nuotaikas pakeitė dieną truksiantis pesimizmas. Rinkų dalyviai grįžta prie įsitikinimo, kad vėl viską rinkose supranta, taigi belieka sulaukti kitos dienos, kai šis įsitikinimas bus eilinį kartą sugriautas.

Komentarą parengė Giedrė Gečiauskienė, „Danske Bank“ Finansų rinkų departamento direktorė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius