Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Giedrė Gečiauskienė: Grūdinių kultūrų kainos biržose – pagal Krymo scenarijų?

Neramumai Ukrainoje neaplenkia ir maistinių žaliavų rinkos – 10 maistinių žaliavų apimantis indeksas „CRB Foodstuff“ nuo šių metų sausio pakilo daugiau kaip 15 proc. Maistinių kultūrų kainas biržose augina ne tik geopolitinė įtampa Rytų Europoje – atšiauri žiema JAV bei sausi orai Brazilijoje taip pat lėmė šiųmetinį maistinių žaliavų kainų šuolį. Šiais metais grūdinių kultūrų kainų tendencijas daugiausiai lems Krymo konflikto raidos scenarijus.
Giedrė Gečiauskienė
Giedrė Gečiauskienė / Asmeninio albumo nuotr.

Nors geopolitinė rizika įprastai nelaikoma pagrindiniu faktoriumi, kuris turi reikšmingos įtakos maisto žaliavų kainoms, tačiau šiuo metu ypatingai kviečių rinkos situacija yra jautri Rusijos – Ukrainos konfliktui dėl Krymo. Ukraina yra svarbi grūdinių kultūrų augintoja pasauliniu mastu. Nors Ukrainos produkcijos rinkos dalis globaliai nėra tokia kritinė kaip Brazilijos sojų pupelių ar kukurūzų, tačiau kviečių segmente Ukraina yra tarp penkių, o kukurūzų – tarp keturių didžiausių pasaulio eksportuotojų. Tuo tarpu Rusija yra ketvirta pasaulyje pagal kviečių eksportą. Kita vertus, abiejų šalių ekonomikos išgyvena ne pačius geriausius laikus ir turi interesą gauti eksporto pajamų iš visų įmanomų šaltinių. Tad ilgalaikį grūdinių kultūrų kainų kilimą gali lemti pesimistinio konflikto raidos scenarijaus išsipildymas.

Pagrindinis kviečių derliaus nuėmimas prasidės įsibėgėjus vasarai, o kukurūzų – rudenį. Tad iki to laiko Rusijos ir Ukrainos konfliktas gali pasiekti ramesnę fazę.

Svarstant apie maistinių žaliavų kainų raidos perspektyvas, reikia atsižvelgti į tai, jog apie šių metų derlių ar pasiūlos sutrikdymus dar negalime aiškiai spręsti vien pagal metų pradžią. Pagrindinis kviečių derliaus nuėmimas prasidės įsibėgėjus vasarai, o kukurūzų – rudenį. Tad iki to laiko Rusijos ir Ukrainos konfliktas gali pasiekti ramesnę fazę.

Nagrinėjant kitas maistinių žaliavų rinkas, nestebina tai, kad išaugusios grūdinių kultūrų kainos turi įtakos galvijų brangimui. Nuo metų pradžios galvijų kainos pakilo 6,5 proc. ir atsidūrė visų laikų aukštumose. Kiaulių augintojus be brangstančių pašarų slegia ir kiaulių ligų epidemijų protrūkiai. Tad gyvulininkystės rinka gali būti įtempta visus 2014 m. ir jei grūdų kainos nekris, tai gali mėsos kainas pastumti dar aukščiau.

Po ramių metų – šuolis aukštyn

2013 m. buvo nepalankūs žaliavoms ir buvo matoma kainų stagnacija. Šių metų pradžioje tarp pagrindinių žaliavų grupių išsiskyrė auksas ir žemės ūkio produkcija. Auksas brango dėl saugios užuovėjos ieškančių investuotojų sukeltos pasiūlos. O žemės ūkio produkcijos, ypač maistinių žaliavų, kainų šoktelėjimą lėmė nepalankių oro sąlygų, geopolitinės rizikos ir kitų pasiūlos sutrikdymų kompleksas. Nuo šių metų sausio mėnesio 10 maistinių žaliavų apimantis indeksas „CRB Foodstuff“ pakilo daugiau kaip 15 proc.

Didelį poveikį maistinių žaliavų kainoms turėjo itin atšiauri žiema JAV, kur nebūdingai ilgai išsilaikiusi žema temperatūra padidino kviečių ir galvijų kainas. Dar stipresnį poveikį žemės ūkio žaliavoms turėjo sausi orai Brazilijoje. Brazilija yra viena pagrindinių kavos, cukraus, sojų pupelių eksportuotojų. Tad šalyje sausį ir vasarį iškritus itin mažai kritulių, šios žaliavos netruko pabrangti. Kavos kaina nuo sausio pabaigos šovė į viršų net 64 proc., cukraus – 14 proc., o sojų pupelių – 12 proc.

Yra šviesių prognozių

JAV Žemės ūkio departamentas kovo mėnesį skelbtoje ataskaitoje 2013 ir 2014 m. sezonui prognozuoja optimistinius rodiklius pasaulinės žaliavų paklausos ir pasiūlos balanse.

Didelį poveikį maistinių žaliavų kainoms turėjo itin atšiauri žiema JAV, kur nebūdingai ilgai išsilaikiusi žema temperatūra padidino kviečių ir galvijų kainas.

Kviečių segmente tikimasi 33 mln. tonų (3,3 proc.) pasiūlos kiekio išaugimo. Tuo pat metu auganti paklausa Vidurio Rytų ir Šiaurės Afrikos regionuose gali lemti pasaulinio kviečių importo išaugimą 15,5 mln. tonų (17,8 proc.), o bendras suvartojimas gali išaugti 25 mln. tonų.

Analizuojant galimus situacijos pokyčius dėl sudėtingos Ukrainos padėties, verta paminėti, jog kviečių derlius 2013 m. šioje šalyje siekė apie 16 mln. tonų (apie 2,5 proc. viso pasaulio produkcijos). Tad net ir įvertinus Rusijos – Ukrainos konflikto rizikas, pasaulinės kviečių atsargos gali nestipriai išaugti ir nekelti fundamentalaus spaudimo šios žaliavos kainoms. Kaip rodo JAV Žemės ūkio departamento ataskaitos, atsargų pokyčiai nežada ryškaus brangimo ir kitoms maistinėms žaliavoms. Kukurūzų atsargos 2013 – 2014 m. sezoną gali išaugti 17,3 proc., ryžių – šiek tiek smuktelėti, o sojų pupelių – padidėti net 24 proc.

Giedrė Gečiauskienė yra „Danske Bank“ Finansų rinkų departamento direktorė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius