Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Giedrius Mozūraitis: Mere, o juk buvo galima išvengti prokuratūros

Kodėl įvestos 100 eurų kompensacijos už privačius darželius – mažamečius vaikus auginančių tėvelių naudai ar galimai susitarus „paremti“ privatų verslą? Vilniaus miesto savivaldybės priimtą naujovę lydi įtarimai, kad tai yra „parama“ konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio žmonos verslui.
Giedrius Mozūraitis
Giedrius Mozūraitis / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Situaciją tik dar labiau aštrina viešai socialiniame tinkle „Facebook“ matomas skelbimas, per kurį valstybinis darželis vis dar bando surinkti vaikų grupes: „<...> Antrą kartą mano darbo praktikoje mes nesurenkame 3-mečių grupės. Žinau, kad yra tokių tėvelių, kuriems labai reikia darželio, tačiau savivaldybė neskelbia viešai informacijos miestui <...>“.

Dar vienas skandalas – praėjusią savaitę Vilniaus miesto Savivaldybė paskelbė būrelių sąrašą, kuriame atsidūrė ir su politinėmis partijomis susijusios jaunimo organizacijos, viena jų – liberalusis jaunimas.

Darbo partija kreipėsi į Vilniaus apygardos prokuratūrą ir prašo atlikti tyrimą dėl galimai vykdomo valstybės lėšų švaistymo ir (ar) sukčiavimo. Pateiktame Darbo partijos skunde aiškiai išdėstyta pozicija – Vilnių valdantys liberalai galimai siekia finansuoti savo politines struktūras ir taip atsidėkoti už pagalbą savivaldos rinkimuose bei galimai siekia neteisėto finansavimo būsimuose Seimo rinkimuose.

Sveikiname socialdemokratus, kad seka mūsų pavyzdžiu ir garsiai kalba apie tai, nebetyli. Tačiau mes siūlome tai spręsti paprasčiau ir efektyviau, inicijuojant ir keičiant ydingą kompensavimo tvarką.

Į problemą dėl 100 eurų kompensacijos po mūsų aktyvių viešų pasisakymų pavėluotai, bet sureagavo socialdemokratai. Jie paskelbė apie kreipimąsi į prokuratūrą.

Įtariama, kad liberalai galimai surezgė sandėrį su konservatoriais ir taip parėmė privačių darželių verslą. Esą iš anksto skelbta informacija apie 100 eurų kompensaciją sudarė galimybes tam tikroms privačioms švietimo įstaigoms pasikelti savo teikiamų paslaugų kainas.

Pavyzdžiui, kada A.Landsbergienė pakėlė savo teikiamų paslaugų įkainius? Iškart po informacijos apie būsimas kompensacijas paskelbimo.

Sveikiname socialdemokratus, kad seka mūsų pavyzdžiu ir garsiai kalba apie tai, nebetyli. Tačiau mes siūlome tai spręsti paprasčiau ir efektyviau, inicijuojant ir keičiant ydingą kompensavimo tvarką.

Štai keletas konkrečių pasiūlymų, kuriuos suderinome darbo grupėje kartu su Nacionaliniu aktyvių mamų sambūriu:

Pirma – galimybę gauti 100 eurų kompensaciją gali turėti tik tie tėveliai, kurių vaikai buvo registruoti eilėje į valstybinius darželius;

Antra – ne abiejų, o bent vieno iš tėvų deklaruota gyvenamoji vieta turi būti Vilniaus miesto savivaldybės teritorijoje, kad nebūtų diskriminuojami vienišų tėvų vaikai.

Trečia – turi būti sudaryta griežta kompensacijas gaunančių privačių darželių kontrolės tvarka. Pavyzdžiui, turi būti aiškiai apibrėžta, kam šios lėšos skirtos, kaip jas panaudojant bus pagerinta vaiko ugdymo paslaugų kokybė. Pravartu sudaryti aiškią ir tikslią kompensaciją gaunančių įstaigų paslaugų kainų kontrolę.

Reikia kuo skubiau daryti efektyvius pakeitimus ir ieškoti tinkamų sprendimų. Jeigu reikia pagalbos – mes visada esame pasiruošę padėti. Taip pat norėčiau priminti, kad šių metų rugsėjo pradžioje, kartu su Rasos Žemaitės vedamu Nacionaliniu aktyvių mamų sambūriu, mes inicijavome apklausą, per kurią vilniečiai išsakė savo nuomonę apie 100 eurų kompensacijas už privačių darželių paslaugas. Absoliučios daugumos verdiktas – mūsų siūlomi pakeitimai turėtų būti įvesti. Argi tai nepriverčia susimąstyti ir veikti?

Žvilgtelėkime dar kai kur – į mokyklas. Didžiausias skaudulys – lėšų trūkumas, kurį jaučia Vilniaus miesto mokymo įstaigos. Mūsų žiniomis, savivaldybė yra gavusi oficialų kreipimąsi dėl apverktinos Vilniaus mokyklų situacijos.

Vilniaus miesto mokymo įstaigoms finansavimas skirtas tik 8 mėnesiams, šiuo metu kai kurios negali susimokėti už ryšių ir komunalines paslaugas, nes jų sąskaitos tuščios. Net minimalūs remontai šiais metais nebuvo atliekami – tai vadinama taupymu. Skaudžiausia, jog vis tai daroma vilniečių vaikų sąskaita. Apmaudu, kad mokykloms diržus suveržiame, tačiau randame lėšų galimai „remti“ privatų verslą...

Giedrius Mozūraitis yra Darbo partijos Vilniaus miesto skyriaus pirmininkas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius