Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ignas Vėgėlė: Nuo „paslaugos vardan paslaugos“ link „paslaugos vardan kliento“

Informacinės ir ryšių technologijos mūsų gyvenime įgauna vis didesnę reikšmę: naudodamiesi jomis, neišeidami iš namų įkuriame įmonę, sumokame mokesčius, deklaruojame pajamas, įkeliame reikalingus dokumentus e. byloje, pranešame apie nusikaltimus/nusižengimus naudodamiesi e. policijos paslauga ir pan.
Ignas Vėgėlė
Ignas Vėgėlė / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Ir visa tai atliekame realiu laiku, iš bet kurios vietos, kur yra internetas. Savitarna populiarėja ne tik prekybos centruose, ji sparčiai plečiasi tarp e. paslaugų, nes taupo mūsų ir organizacijų, į kurias kreipiamės laiką bei pinigus.

Ir nors dažnai girdime skundus dėl viešojo sektoriaus teikiamų paslaugų, reikia pripažinti, kad kai kurių valstybinių institucijų e. paslaugos yra pavyzdinės ir žymiai labiau išplėtotos nei privačiame sektoriuje. Nenuostabu, kad šiuolaikinės technologijos palietė ir vieną seniausių ir konservatyviausių profesijų – advokatus.

Lietuvos advokatūra (LA) šį mėnesį pristatė advokatams ir jų padėjėjams savitarnos svetainę, kuri yra vienas iš Lietuvos advokatūroje diegiamų modernių e. sprendimų, siekiant efektyvesnės advokatūros veiklos, tobulinant teismų darbą, gerinant visuomenės prieinamumą teisminei gynybai.

Galbūt ateityje nebereikės ir teismo posėdžio salių, nes visas procesas vyks nuotoliniu būdu, pasitelkiant moderniausias IT technologijas, neišeinat iš biuro ar namų?

Nauja savitarnos svetainė tik pradžia e. advokato paslaugų kūrimo, tobulinimo ir plėtros, kuri numatys tokias galimybes kaip informacijos pateikimas apie advokato specializaciją bei kitus duomenis, padėsiančius lengviau surasti tinkamą advokatą.

Advokatai savo ruožtu įgis prieigą prie įvairių duomenų registrų ir informacijos, kuri būtina veiksmingai žmogaus teisių ir interesų gynybai. Pažymėtina, kad sukūrus bendrą kalendorių, kuriame bus sąsajos su teismų LITEKO sistema, bus taupomas visų laikas ir valstybės kaštai – teisėjai realiu laiku matys advokato užimtumą, į tai atsižvelgdami skirs posėdžius.

Kalbant apie savitarnos svetainės privalumus vartotojams verta atkreipti dėmesį į teigiamus viešojo sektoriaus pavyzdžius – Valstybinę mokesčių inspekciją, Nacionalinę teismų administraciją, taip pat bankus ir kt.

Šiandien jau įprasta deklaruoti pajamas elektroniniu būdu, o mokėjimus atlikti naudojantis e. bankininkyste. Labiau pažengę vartotojai jau išnaudoja ir e. parašo privalumus, o naujai steigiantys įmonę jaunieji verslininkai tai daro iš namų. Valstybinė mokesčių inspekcija viena iš nedaugelio kuri nekuria „paslaugos vardan paslaugos“, bet vadovaujasi požiūriu „paslauga vardan kliento“. Tai labai sveikintinas požiūris, kuris, galėtų tapti visuotiniu standartu kuriant individualizuotas e. paslaugas vartotojams tiek viešajame, tiek privačiame sektoriuose. Partnerystė su vartotoju tampa esminė kuriant, tobulinant ir teikiant e. paslaugas. Tapti Mano VMI vartotoju šiandien yra naudinga kiekvienam mokesčių mokėtojui.

Advokatų bendruomenė taip pat pastebi teigiamus pokyčius teismų ir policijos elektroninių paslaugų – e. policija.lt ir e.teismas.lt – plėtroje. Naudodamasis e.policija.lt paslaugų portalu, kiekvienas pilietis gali pranešti policijai apie nusikalstamą veiką, eismo įvykius ar kitus teisės nusižengimus, pateikti reikiamus dokumentus, pasirašydamas elektroniniu parašu ir stebėti paslaugos vykdymo eigą realiu laiku.

Teismui reikalingus dokumentus taip pat galima patogiai pateikti iš bet kurios vietos, kurioje yra prieiga prie interneto. Elektroninės bylos taupo laiką, nes informacija apie bylą gaunama operatyviai, paprastėja dokumentų valdymas, o teismo procesas yra paprastesnis ir skaidresnis. Neatsilieka ir Lietuvos notarų rūmai ir Lietuvos antstolių rūmai, kurie taip pat modernizuoja veiklą, atsisakydami „popierinių bylų“ ir perkeldami paslaugas į elektroninę erdvę.

Teisininkų bendruomenė vieningai pripažįsta e. paslaugų svarbą ir naudą, investuoja į jų tobulinimą, plėtrą bei integravimą į bendras e. paslaugų sistemas su kitomis institucijomis. E. paslaugų plėtros proveržio advokatų bendruomenėje tikimės įtraukus advokatus į smulkiojo ir vidutinio verslo subjektų sąrašą.

Šiuo metu SVV įstatymo projektas yra Vyriausybėje, tikimasi, kad šis klausimas artimiausiu metu pasieks Seimą. Tapus SVV subjektais advokatams atsivertų galimybė pretenduoti į verslui teikiamą paramą, kuri galėtų būti skirta inovatyvių produktų / paslaugų kūrimui, kurios dar labiau pagerintų klientų aptarnavimą, atvertų naujas galimybes.

Galbūt ateityje nebereikės ir teismo posėdžio salių, nes visas procesas vyks nuotoliniu būdu, pasitelkiant moderniausias IT technologijas, neišeinat iš biuro ar namų?

Ignas Vėgėlė yra Lietuvos advokatūros pirmininkas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius