-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Jekaterina Rojaka: JAV rinkimai – TRUMPalaikis ir ilgalaikis poveikis ekonomikai

Nors teigiama, kad Donaldas Trumpas yra netikėčiausias kandidatas į JAV prezidentus per visą istoriją, reakcija į jo laimėjimą rinkimuose nebuvo netikėta: rinkas trumpam užvaldė emocijos. Pinigai tekėjo į saugesnes turto klases – Šveicarijos frankas, Japonijos jena, Vyriausybės obligacijos. Per kelias valandas aukso kaina pakilo apie 3 proc., panašiai atpigo nafta.
Jekaterina Rojaka
Jekaterina Rojaka / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Labiausiai nukentėjo regiono akcijų rinkos ir Meksikos pesas – kone idealus JAV rinkimų eigos lakmuso popierėlis. Labai tikėtina, kad artimiausiu metu išvysime gan didelius kritimus kitose besivystančiose rinkose – Turkijoje, Brazilijoje, Meksikoje, kurių ekonominė sveikata itin priklauso nuo galimo kapitalo nutekėjimo ir pasaulio prekybos raidos.

Jautri investuotojų reakcija yra gana tipinis atsakas į politinį šoką, o Trumpo laimėjimą rinkos traktuoja būtent kaip politinį iššūkį. Netikėti ir destabilizuojantys įvykiai, ypač turintys globalią potekstę, paprastai sulaukia audringos reakcijos ir iššaukia didesnius svyravimus finansų rinkose. Galime prisiminti visaapimantį akcijų rinkos nuopuolį po Brexit balsavimo.

Kol kas drastiškiausia, kas įvyko – išrinktajam prezidentui buvo grąžinta prieiga prie Twitter socialinio tinklalapio.

Tačiau rinkos yra choleriškos – dažniausiai pesimizmas yra trumpalaikis, nebent po politinio įvykio sektų radikalūs pokyčiai. Kol kas drastiškiausia, kas įvyko – išrinktajam prezidentui buvo grąžinta prieiga prie Twitter socialinio tinklapio.

Vargu, kad prezidento kampanijos metu išsakytos radikalios mintys bus įgyvendintos. Paprastai, aštresni priešrinkiminiai pažadai diskusijų eigoje apsitrina ir tampa kaip paplūdimyje bangų nušlifuoti stiklo gabaliukai – esmė ta pati, bet krašteliai nebepjauna.

Kita vertus, akivaizdu, kad visuomenė tiek Europoje, tiek JAV reikalauja pokyčių. JAV išrinko naująjį prezidentą – tokį kurio dar niekada neturėjo. Šalia šalies vidinių reformų – mokesčių, sveikatos priežiūros, migracijos ir pan., D.Trumpas žadėjo perversmą 3 sferose, kurios gali paveikti viso pasaulio raidą.

Užsienio prekyba – transatlantinės prekybos ir investicijų sutarties numarinimas, naftos pakto su Meksika ir Kanada panaikinimas, 45 proc. tarifai importuojamoms prekėms iš Kinijos.

Užsienio politika – branduolinio arsenalo atkūrimo Japonijoje, Pietų Korėjoje idėjos palaikymas, sutartinių įsipareigojimų su NATO sąjungininkais peržiūra, nuolankesnis požiūris į Rusiją.

Klimato kaita – Paryžiaus klimato susitarimo atšaukimas, mokėjimų pagal Jungtinių Tautų pasaulinio atšilimo programos sustabdymas.

Nors pastarosiomis dienomis D.Trumpo retorika šiais klausimais sušvelnėjo, įgyvendinus bent dalį pasiūlymų ilguoju laikotarpiu pasaulis gali tapti uždaresnis. Tai paveiktų atviras užsienio prekybai Baltijos rinkas, kurios atkakliai dirbo stiprinant ryšius su JAV ir jau pradėjo skinti pirmuosius vaisius.

Pavyzdžiui. Lietuvos eksportas į JAV šiais metais augo daugiausiai – net 21 proc. Belieka tikėtis, kad pragmatiškoji D.Trumpo – verslininko pusė laimės ir bus suformuota kvalifikuota ir subalansuota patarėjų komanda, kurį apsaugos pasaulį nuo itin kardinalių perturbacijų. Viltis miršta paskutinė.

Jekaterina Rojaka yra DNB banko vyr. ekonomistė Baltijos šalims

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius