-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Juozas Bernatonis: Ko žmonės turi reikalauti iš kandidatų į Europos Parlamentą?

Visuomenės apklausos rodo, kad šiuo metu mūsų žmonėms yra aktualiausios keturios problemos – mažos pajamos, nedarbas, emigracija ir teisingumo trūkumas. Ar daug kandidatų į Europos Parlamentą suvokia šias problemas? Kaip jie siūlo jas spręsti būdami Europos Parlamento nariais? Manau, piliečiai privalo nuplėšti „ribotų Europos Parlamento kompetencijų“ šydą ir gauti iš kiekvieno kandidato atsakymą – ką jis ruošiasi padaryti spręsdamas Lietuvos žmonėms opiausias problemas.
Juozas Bernatonis, teisingumo ministras
Juozas Bernatonis, teisingumo ministras / BFL nuotr.

Po Lisabonos sutarties Europos Parlamentas tapo lygiaverčiu europinių įstatymų leidėju su valstybėms narėms atstovaujančia Taryba. Todėl labai svarbu, kad Lietuvos atstovai parlamente koordinuotų savo veiklą su Lietuvos vyriausybės pozicija įvairiais europinės teisės klausimais. Tik taip galima geriausiai išryškinti ir apginti Lietuvos interesus.

Be to, būtina ieškoti paramos ir EP politinėse frakcijose. O svarbiausia, kad mūsų atstovai būtų patyrę žmonės, suvokiantys europinę teisę, įvaldę diplomatinį derybų meną ir sugebantys dirbti nuosekliai, sistemingai.

Socialdemokratai dirba ir į Europos Parlamento rinkimus eina vadovaudamiesi idėja – svarbiausia žmogus. Savo programoje mes įsipareigojame kurti pažangią Lietuvą pažangioje Europoje, kurios ekonomika būtų grindžiama demokratiniu valdymu ir užtikrintų geresnį žmonių gyvenimą. Mes siekiame pertvarkyti Europos Sąjungą taip, kad ji taptų Solidarumo Sąjunga.

Labai svarbu, kad Lietuvos atstovai parlamente koordinuotų savo veiklą su Lietuvos vyriausybės pozicija įvairiais europinės teisės klausimais. Tik taip galima geriausiai išryškinti ir apginti Lietuvos interesus.

Kartais žmonės apie Europos Parlamentą galvoja nutolintai, neįžiūri nei naudos sau, nei visai Lietuvai. Būtina paneigti tą stereotipą, kad Briuselis toli ir jam mūsų žmogus nerūpi. Kiekvienas kandidatas turi įsipareigoti spręsti Lietuvai šiuo metu svarbiausias – nedarbo, skurdo, emigracijos ir teisingumo – problemas.

Kriziniais konservatorių valdymo metais tik pagal oficialius duomenis Lietuvą paliko beveik 220 tūkstančių žmonių.

Nesugebėdami įtakoti šių procesų, konservatoriai ėmė skleisti erezijas apie emigracijos naudą. Mano požiūris kitoks: nesibaigianti emigracija – didžiausia grėsmė Lietuvai. Jauni, darbštūs ir kūrybingi žmonės išvyksta ne nuotykių, o darbo ir socialinio teisingumo ieškoti.

Kad jaunimas nepaliktų Lietuvos, būtina čia sukurti pažangias ir deramai apmokamas darbo vietas ir nemokamą aukštąjį mokslą. To jau pasiekė Estijos socialdemokratai. Jau dabar ES numatė tam tikras kovos su jaunimo nedarbu priemones, pavyzdžiui, vadinamosios „Jaunimo garantijos“ – valstybių įsipareigojimas darbo biržoje užsiregistravusiam jaunimui per ketvirtį pasiūlyti darbo vietą ar kitą užsiėmimą.

Naujoje finansinėje perspektyvoje per 17 milijardų eurų yra numatyti „Erasmus“ ir iniciatyvos skatinimo programos vykdymui. Kiekvienas Lietuvai Europos Parlamente atstovaujantis narys privalo padėti Lietuvai išnaudoti šias galimybes.

ES patvirtino strategiją „Europa 2020“, kurioje numatė konkrečius tikslus, tame tarpe 20 mln. sumažinti skurde gyvenančių žmonių skaičių, užtikrinti, kad trys ketvirtadaliai 20-64 metų amžiaus žmonių turėtų darbą.

Mums turėtų būti gėda, kad pagal skurdą esame ketvirti nuo galo ES – skurdo paplitimas didesnis tik Latvijoje, Rumunijoje ir Bulgarijoje, o pagal minimalų atlyginimą mus aplenkė ir Latvija.

Šią strategiją įgyvendina visos ES institucijos, tam yra kuriamos specialios programos ir iniciatyvos. Nemažai gali nuveikti ir EP nariai. Mums turėtų būti gėda, kad pagal skurdą esame ketvirti nuo galo ES – skurdo paplitimas didesnis tik Latvijoje, Rumunijoje ir Bulgarijoje, o pagal minimalų atlyginimą mus aplenkė ir Latvija.

Tokia situacija susidarė, kadangi konservatorių vyriausybė visą krizės naštą suvertė ant neturtingų žmonių pečių. Taip pat neišnaudojo tų galimybių, kurias suteikė ES verslo vystymui. Pagrindinis europinių lėšų panaudojimo kriterijus turi būti atsiperkamumas – visų pirma, naujų darbo vietų kūrimas ir žmonių pajamų didinimas.

Europines žmogaus teises suprantu žymiai plačiau, negu aiškina kai kurie kolegos. Pirmiausia, tai teisė į darbą, į normalų atlyginimą už darbą, tai teisė į socialines garantijas – kitaip sakant, teisė į normalų gyvenimą. Teisingumas yra ta sritis, kurioje dera ir susikerta EP ir nacionalinių parlamentų kompetencija. Europinės ir nacionalinės teisės santykis – labai sudėtingas, komplikuotas ir plačiai diskutuojamas dalykas.

Todėl kiekvienas Europos Parlamento narys iš Lietuvos privalo sau kelti uždavinį – ginti Lietuvos nacionalinę teisę nuo nepagrįsto europinės teisės spaudimo. Ir europinės žmogaus teisės turi būti įgyvendinamos Lietuvoje atsižvelgiant į mūsų tautos tradicijas.

Juozas Bernatonis yra teisingumo ministras, LSDP atstovas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius