Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juozas Pundzius: Pagalbinio apvaisinimo įstatymas atitinka naujausius mokslo pasiekimus

Džiaugiuosi, kad Seimas priėmė Pagalbinio apvaisinimo įstatymą. Ilgai lauktas teisės aktas atveria galimybes nemažai daliai Lietuvos šeimų naujausių pasaulio medicinos technologijų pagalba susilaukti palikuonių.
Juozas Pundzius
Juozas Pundzius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Neabejodamas šalies medikų profesionalumu ir šiuo metu jų disponuojama infrastruktūra bei technologijos priemonėmis, tikiuosi, kad labai greitai Lietuvos medikai pradės intensyviai dirbti šioje srityje pagal moksliškai pagrįstas ir efektyvias metodikas, kurios įtvirtintos naujajame pažangiame teisės akte.

Dar daugiau, Seimas priimdamas naujausiais mokslo pasiekimais pagrįstą įstatymą, „pastatė“ Lietuvos biomedicinos mokslą pasaulinių tyrinėjimų smaigalyje, o tai labai iškiliems šalies medikams – mokslininkams atveria galimybes naujausių technologijų tolesniam tobulinimui ir reikšmingu mokslinių tyrimų indėliu prisidėti prie pasaulio medicinos mokslo pažangos.

Manyčiau, kad LR Seimas, priimdamas Pagalbinio apvaisinimo įstatymą, rado tinkamą balansą tarp naujausių medicinos mokslo laimėjimų ir medicinos etikos. Iš vienos pusės, įstatyme vieningai dera pažangios technologijos ir pastarųjų metų reprodukcinės medicinos laimėjimas – kiaušialąsčių šaldymas, iš kitos – neabejotinai užtikrinta galimybė nevaisingiems žmonėms pasinaudoti pagalbiniu apvaisinimu, kartu išlaikant pagarbos gyvybei principą.

Yra neabejotina, kad Seimo priimtas įstatymas nesukurs blogesnių sąlygų moters sveikatai, nes mokslo duomenys rodo, jog pagalbinio apvaisinimo efektyvumas turėtų nesumažėti.

Tai šansas nemažam skaičiui gyvenančių pagal griežtesnius moralės principus šeimų išvengti konflikto su savo sąžine pasinaudojant etiškomis ir patikimomis pagalbinio apvaisinimo technologijomis.

Nacionalinė sveikatos taryba dalyvavo svarstant Pagalbinio apvaisinimo įstatymą ir dar 2014 m. pabaigoje išreiškė pritarimą pagrindinėms dabar jau priimto įstatymo nuostatoms, pripažindama, kad jos atitinka naujausius mokslo pasiekimus.

Yra neabejotina, kad Seimo priimtas įstatymas nesukurs blogesnių sąlygų moters sveikatai, nes mokslo duomenys rodo, jog pagalbinio apvaisinimo efektyvumas turėtų nesumažėti. Lietuvos Sveikatos mokslų universiteto embriologai yra atlikę analizę, kurios metu buvo konstatuota, jog pasaulio praktikoje šaldytų kiaušialąsčių panaudojimo efektyvumas ne tik kad nenusileidžia šaldytų embrionų panaudojimo efektyvumui, bet netgi kartais jį ir viršija.

Maltoje, kurioje veikia panašus kaip pas mus dabar priimtas įstatymas, draudžiantis embrionų šaldymą, klinikiniais nėštumais baigiasi 30,77% proc. pagalbinio apvaisinimo bandymų naudojant šaldytas kiaušialąstes. Šie skaičiai viršija Europos vidurkį.

Profesorius Juozas Pundzius yra Nacionalinės sveikatos tarybos pirmininkas, TS-LKD narys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius