Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bronislovas Matelis: Du opozicijos nariai susipainiojo ir galutinai apsijuokė

Labai nustebau perskaitęs kolegos liberalsąjūdininko E.Gentvilo teiginius, kad Seimo Etikos ir procedūrų komisiją reikia išvaikyti, nes ji prašymus dėl G.Kildišienės svarstė pasislėpusi, slapta ir netikėtai pirmininkavimą perleido komisijos pavaduotojui „valstiečiui“ J.Džiugeliui, o šis visaip bandė išsukti G.Kildišienę.
Bronislovas Matelis
Bronislovas Matelis / Nuotr. iš asmeninio archyvo

E.Gentvilo ir A.Kubiliaus prašymus apsvarstyti G.Kildišienės elgesį Etikos ir procedūrų komisija gavo vieną išvakarėse, o kitą tą pačią dieną. Komisija galėjo elgtis formaliai – laukti eilinio posėdžio datos, tada svarstyti, paskirti pranešėjus, tada rengti išvadas...

Tačiau komisijos pirmininkė R.Tamašunienė plenarinių posėdžių salėje asmeniškai susirado kiekvieną komisijos narį, informavo apie prašymus ir pakvietė skubiai susirinkti po plenarinio posėdžio tų prašymų apsvarstyti Etikos ir procedūrų komisijoje.

Seime yra tikra bėda, kad politikai nelanko posėdžių, dažnai išeina pasivaikščioti ar savo reikalų tvarkyti.

Plenarinis posėdis pasibaigė pusvalandžiu anksčiau, todėl R.Tamašunienė priėjo prie šoninio mikrofono ir garsiai šaukdama informavo, kad komisijos nariai kviečiami eiti posėdžiauti netrukus. Tuo metu gavome į telefonus biuro darbuotojų visiems išsiųstą žinutę, kur ir kada renkamės posėdžio.

Seime yra tikra bėda, kad politikai nelanko posėdžių, dažnai išeina pasivaikščioti ar savo reikalų tvarkyti. Gal todėl E.Gentvilas, ir V.Čmilytė-Nielsen tikina nieko negirdėję ir jokių žinučių negavę.

Bet komisijos biuro darbuotojos tikrai nepriklauso nei opozicijai, nei pozicijai ir niekam kenkti nelinkę, todėl ir daryti iš jų „atpirkimo ožių“ nereikėtų. Be to, kad sužinotų apie posėdį, Seimo nariams tereikėjo klausytis ausimis.

Kai susirinkome posėdžiauti, nutarėme posėdžio nebaigti, kol nepasirodys žiniasklaidos atstovai, nes jie apie pakeistą laiką tikrai galėjo nežinoti. Siekėme, kad viskas būtų padaryta objektyviai ir viešai.

Tada A.Matulas išreiškė nuomonę, kad Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė R.Tamašunienė išvakarėse televizijos laidoje nebuvo objektyvi, nes aiškiai palaikė G.Kildišienę, todėl komisijos posėdžiui pirmininkauti neturėtų.

Balsuoti nereikėjo, nes pati R.Tamašunienė perleido posėdžio vairą savo pavaduotojui J.Džiugeliui.

Dabar išėjo, kad vienas opozicijos atstovas A.Matulas pareikalavo pirmininkę nušalinti, o kitas iš opozicijos E.Gentvilas apkaltino komisijos narius, kad nušalinome, nes rengėme gudrų sąmokslą.

Tai, kad skundus dėl G.Kildišienės būtina tirti, nes yra daug neaiškumų, didelis visuomenės susidomėjimas, komisija nusprendė vienbalsiai.

Na, tai gal susitarkite prieš skleisdami tokią nesąmonę? Jeigu kas sąmokslą ir surengė, tai du opozicijos atstovai – vienas kita pagaliu lupo, o po to patys garsiai šaukė.

Tai, kad skundus dėl G.Kildišienės būtina tirti, nes yra daug neaiškumų, didelis visuomenės susidomėjimas, komisija nusprendė vienbalsiai. Niekas net nebandė išsukinėti G.Kildišienės. J.Džiugelis tik informavo, kad formaliai Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pirmininkas kol kas jokių procedūrinių pažeidimų nerado, tačiau tyrimą reikia toliau vykdyti.

Tą pačią dieną priimti sprendimo nebuvo galima, nes komisija nutarė prašyti papildomos informacijos iš Valstybinės mokesčių inspekcijos, „Agrokoncerno“, Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos.

Nutarėme, kad būtina pasidomėti ir G.Kildišienės kanceliarinių prekių sąskaita, nes būtina išsiaiškinti ir tai, ar buvo perkama automobiliui kuro, padangų ar kitų prekių, susijusių su minėtu „Agrokoncerno“ automobiliu.

Šioje situacijoje gali būti svarbi kiekviena detalė. Reikia gauti specialistų išvadas ir dėl to, ar pasinaudojusi tuo automobiliu G.Kildišienė gavo pajamų natūra.

Aš esu išrinktas vienmandatėje apygardoje kaip pats save išsikėlęs, nesu įsipareigojęs „valstiečiams“, todėl sieksiu šį įvykį tirti sąžiningai. Mano aprašytos aplinkybės patvirtina, kad to paties vienbalsiai siekia ir kiti Etikos ir procedūrų komisijos nariai.

Suprantu E.Gentvilo nerimą, tačiau faktų iškraipymas nėra pats geriausias patarėjas, sprendžiant svarbius klausimus. Kitą kartą tiesiog reikia laiku ateiti į posėdį arba klausytis, kas ir ką sako pasibaigus plenariniam posėdžiui.

Galiu pasakyti dar daugiau: asmeniškai kalbėjausi su G.Kildišiene ir pasiūliau jai pateikti visuomenei nuasmenintą sutartį dėl automobilio nuomos, taip pat nuasmenintą bent vieną sąskaitą-faktūrą, kad už jį buvo mokama nuoma.

Visi komisijos nariai sutiko, kad per tas kelias dienas gali atsirasti papildomos informacijos, todėl skubėti nereikėtų. Niekas nieko per tas kelias savaites nebepaslėps, o aplinkybės bus ištirtos atsakingai ir nuodugniai. Tokios bus ir išvados.

Turiu ir aš savo nuomonę apie šią situaciją, tačiau esu Etikos ir procedūrų komisijos narys ir galiu būti apkaltintas šališkumu, jeigu pradėsiu ją viešai reikšti.

Bronislovas Matelis yra Seimo Etikos ir procedūrų komisijos narys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius