Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl žiniasklaida taip susidomėjo Irma Jurgelevičiūte

Išgirdęs kaltinimus, kad žiniasklaida neva dirbtinai sukėlė susidomėjimą Irmos Jurgelevičiūtės byla ar net pasidavė mistinei ryšių su visuomene akcijai, nusprendžiau brūkštelėti porą žodžių. Iš profesinės pusės. Juo labiau kad Irmą pažįstu nuo pat jos karjeros pradžios.
Irma Jurgelevičiūtė
Irma Jurgelevičiūtė / Valdo Kopūsto/Dienraščio L.T. nuotr.

Kodėl Irma įdomi ir vyresnei kartai, ir jaunesnei, nors įdomių moterų televizijoje netrūksta? Ir ar jos šokių partneris Tomas Slausgalvis, patekęs į analogišką situaciją, būtų toks pats įdomus? Ir kodėl Irma iš pirmųjų puslapių ištūmė netgi premjerą Andrių Kubilių?

Vienu sakiniu atsakyčiau: Irma įdomi todėl, kad nuolat pakliūva į neįtikėtinas istorijas ir nuo jaunų dienų tarsi vaikščioja peilio ašmenimis. Pasak psichologės, tai savotiškos adrenalino paieškos. Galbūt. Tačiau ir skaitytojams Irma nuolat suteikia jei ne adrenalino, tai bent peno fantazijoms ir kalboms.

Ką daro žiniasklaida

Šiuo metu veikia patys elementariausi žiniasklaidos mechanizmai: griebti šviežią naujieną ir maitinti ja visuomenę, kol jaučiamas itin didelis susidomėjimas. Nesvarbu, ar tai potvynis Kauno sodų bendrijose, ar neįtikėtina istorija televizijos persirengimo kambaryje. Tad aišku, kad Irmos epopėja pirmuose laikraščių puslapiuose, prasidėjusi prieš beveik 20 metų, dar tęsis.

Tačiau iš pradžių ne apie vagystes šokių projekte „Šok su manimi“, o apie pačią Irmą. Prisiminkite, ji visada sugebėdavo patraukti žiniasklaidos dėmesį, pamaitindama vis naujomis, neįtikėtinomis istorijomis. Ir nesvarbu, ar skaitytojai džiaugdavosi Irmos gyvenimo pokyčiais, ar laikė ją tiesiog nestabilia, nerandančia pusiausvyros, po kiekvieno staigesnio (ir kartais nelogiško) Irmos Jurgelevičiūtės gyvenimo posūkio kone visi vienu balsu klausdavo: „Ar tikrai, negi taip gali būti?“ 

Tiesa, karjeros pradžia sprogimo lyg ir nežadėjo. Lietuviškos popmuzikos akmens amžiuje mokytojo Gintauto Broko įkurta „Dinamika“ buvo viena progresyvesnių ir populiaresnių Kauno grupių, viena iš „Jaunimo estrados“ konkurso favoričių. Ją rodydavo per TV (tai turbūt svarbiausia), „Dinamika“ su Irma priblokšdavo rajonų kultūros namus melodingomis dainomis, spalvotais prožektoriais (aišku, dabar jie atrodytų egzotiškai) ir dūmų mašina. Tiesa, dar Irmos blizgūs mini šortai, ryškus makiažas, ilgi plaukai arba perukas – na, ryškiausi tų laikų specialieji efektai.

Kodėl Irma Jurgelevičiūtė, o ne Andrius Kubilius?

Mūsų visuomenė, kad ir kokia puritoniška ar pilietiška ji dėtųsi, iš tikrųjų yra provincialaus mentaliteto darinys. Arba pūlinys. Jos orientaciją daugeliu atvejų labiau formuoja visagalė televizija ir gyvenimo būdo žurnalai nei, tarkime, kultūros tradicija ar aukšta politinė kultūra. Todėl pilietiški dalykai tampa svarbūs tik tuomet, kai kyla pavojus tautai arba aktualijos smogia per piniginę bei užgauna širdį. Visais kitais atvejais tokios istorijos, į kurias nuolat pakliūva Irma, yra tai, kas domina didžiąją visuomenės dalį. Nes jos sukrečia ir nuspalvina pilką lapkričio kasdienybę. Tai kas, kad kalbama vos apie 5 tūkst. litų sumą (juk iš biudžeto ne tiek išvagiama) ir kažkokius kvepalus. Tiesiog viskas pernelyg jau netikėta.

Irma Jurgelevičiūtė. Pradžia

Iš pradžių ji buvo įdomi dėl to, kad paragavo ankstyvos šlovės dar studijuodama pedagoginiame universitete. Ką ten universitete: jau mokykloje jos su Viktorija Mauručaite buvo to meto žvaigždutės.

Irma visada turėjo labai retą talentą – staiga driokstelėti kaip perkūnas iš giedro dangaus. Ji neparašė knygos, negavo Nacionalinės premijos. Tačiau nenuspėjamumas Lietuvoje kartais vertinamas labiau nei tikslingas aukštumų siekimas. Tai kas, kad žmogus vertinamas prieštaringai.  „Priversti žmones krūptelėti“ – toks Irmos bruožas stebina jau antrą dešimtmetį. Prisiminkime pačią pradžią.

Jau pirmoji Irmos meilės istorija puikiai tiktų bet kuriam bestseleriui. Todėl ją pasigardžiuodami prarijo ir žurnalai, ir TV. Jauna, populiari lietuvaitė ištekėjo už teisto vyro. Pietietiško gymio Almantas Safarovas, audringas romanas, pažintis gastrolių metu 1993-iaisiais Šilalėje. Irma su grupe apsigyveno viešbutyje, kurio svečius maitino A.Safarovui priklausanti kavinė. Natūralu, kad Irma pastebėjo gaunanti stebėtinai mažas sąskaitas. Supratusi, kad ją vaišina kavinės savininkas, Irma susidomėjo ryškių bruožų vyru. Galiausiai ji sutiko susitikti su Almantu.

„Dinamikos“ dainininkė lankė įkalintą mylimąjį, o jam grįžus į laisvę po kelių mėnesių susituokė Kauno Įgulos bažnyčioje. Santuoką palaimino kunigas R.Mikutavičius. Santykiai buvo audringi, bet tai jau nebe mano reikalas. Laimė truko neilgai. Po skyrybų Irma pareiškė, kad ištekėjus jai pritrūko laisvės.

Antras romanas

Antrasis romanas su žinomu Kauno žurnalistu Dariumi Sėleniu – dar vienas saldainiukas. Kokia romantika – pora susipažino per interviu! Vieną pokalbį sekė kitas. Ir prasidėjo... Tiesa, Darius, pats būdamas žurnalistas ir puikiai suprasdamas žiniasklaidos mechanizmą, bandė atsitverti šiokia tokia tylos siena. Bet Irma – apsigimusi aktorė, jos taip lengvai nenutildysi. Kita vertus, ir D.Sėlenis buvo spalvinga persona: populiariausiame Kauno laikraštyje rašė itin pikantiškomis temomis, jo vardą gaubė paslapties šydas, tad buvo tikrai geidžiamas jaunikis.

Pora susituokė po metų draugystės 1999-ųjų gegužės 28 dieną Kauno rotušėje.

Buvusi grupės „Dinamika“ vokalistė neslėpė, kad Darius yra puikus vyras, kelią į miegamąjį klojantis rožių žiedlapiais ir barstantis meilės cukrumi, tačiau... iki visiškos laimės jiems su vyru neva trūko tik vaikelio.

Tuo metu Irma baigė karjerą „Dinamikoje“, atsidavė šeimai. Tiesa, jos gyvenimas dėl to netapo ramesnis. Darius žmonai suteikė daug laisvės, išleisdavo su draugėmis į pajūrį pasilinksminti.

Dalykinė Irmos gyvenimo pusė atrodė taip: ji pradėjo karjerą televizijoje, vedė laidą „Erdvės“. Dar vėliau tapo verslininke – ėmė vadovauti  garso bei vaizdo įrašais prekiaujančiai „Mėlynajai linijai“, įkūrė atstovybes didžiausiuose prekybos centruose Vilniuje ir Kaune.

Duetas su Viktoru Uspaskichu, draugystė su Andriumi Šedžiumi

Nežinia, kaip iš tikrųjų susiklostė verslo reikalai, tačiau Irma ir vėl driokstelėjo. Duetas su prieštaringai vertinamu Viktoru Uspaskichu tarsi patvirtino taisyklę, kad Irmą traukia ribinės situacijos. Remiantis kone genialių (žvelgiant į lietuvišką kontekstą) muzikos prodiuserių brolių Gintaro ir Mindaugo Bendžių logika, ir bloga reklama vis tiek yra reklama. Juo labiau kad paprastiems žmogeliams daina „Verta“ patiko.

Kai atslūgo ir ši susidomėjimo banga, iš dangaus 2008 metais nukrito Irmos vedybos Pravieniškėse su Rolandu Lavinsku (Limonu) – už dvigubą žmogžudystę nuteistu vyru. Dar vienas perkūnas iš giedro dangaus? Vėliau skyrybos.
 

Draugystė su Andriumi Šedžiumi? Na, čia tik smulkmė. Ir tokia banali, kad nesinori net kalbėti. Bet... ir vėl  skyrėme šiai temai daugiau dėmesio nei neramumams Prancūzijoje dėl pensinio amžiaus ilginimo ar pasaulio galingųjų susitikimui Seule.

Irmos gyvenimas, ypač aukščiau išvardyti faktai, kiekvieną kartą verčia gūžtelėti pečiais ir suabejoti: ar tikrai, ar taip gali būti?

Sulaikymas TV studijoje

Panašiai reagavo ir skaitytojai, sužinoję apie Irmos sulaikymą projekto „Šok su manimi“ metu. Nesibaigus laidai ji staiga dingsta! Žinodami Irmos emocionalumą, vieni nusprendė, kad ji užsiožiavo, kiti patikėjo versija, kad staiga išvyko į koncertą. Tačiau faktas kaip blynas, kad daugelis ir vėl tiesiog prarado kvapą, kai sužinojo tikrąją priežastį ar bent jai artimą versiją.

„Kiekvienas gyvenime daro klaidų. Tik vieni yra nuteisti, o kiti ne.“ Tai Irmos žodžiai. Todėl neskubėkime daryti išvadų.

Tiesiog supraskime paprastą tiesą: vieni į pirmuosius puslapius patenka dėl talento ar nuveiktų darbų. Kiti, ir gerokai dažniau, dėl keblių situacijų, į kurias patenka, šitaip sudrebindami visuomenę ir žadindami hipertrofuotą jos smalsumą. Tokiu atveju žiniasklaidos tikslas – stengtis išlaikyti objektyvumą ir bandyti paaiškinti skaitytojui, kas iš tikrųjų vyksta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius