-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kova su ekonomikos šešėliu

Ekonomikos sunkmečiu gana natūralus reiškinys yra vadinamosios šešėlinės ekonomikos didėjimas. Kita vertus, jos mastai Lietuvoje po truputį jau ima kelti nerimą.  

Šešėlinių tendencijų klestėjimą visų pirma rodo mokesčių nesurinkimas. Tarkime, netiesioginių mokesčių sumažėjimas per pirmąjį šių metų pusmetį, lyginant su 2008-ųjų tuo pačiu laikotarpiu, sudaro apie 18 proc., tuo tarpu namų ūkių vartojimas tuo pat metu sumažėjo apie 12 proc.

Gana keistai atrodo ir nemenkas atotrūkis tarp pramonės produkcijos smukimo ir įmonių suvartotos energijos pokyčių. Remiantis Statistikos departamento duomenimis, pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvos pramonės apimtys sumažėjo apie 20 proc., tuo tarpu elektrą teikiančių bendrovių duomenimis, pramonės ir verslo įmonių suvartojamos elektros energijos kiekis sumažėjo tik apie 10 proc. Panašius atotrūkius galime stebėti lygindami ir kitų mokesčių bei jų mokestinių bazių tendencijas.Importuojamos prekės lygiai taip pat turi būti apmokestinamos čia, Lietuvoje, o ne Lenkijoje galiojančiu PVM tarifu.

Kaipgi kovoti su šešėliu ekonomikoje? Vieni iš populiaresnių siūlymų šiuo metu yra mokesčių mažinimas ir sugrįžimas prie įvairių lengvatų. Šių siūlymų šalininkai remiasi „šventu tikėjimu“, kad sumažinus visus mokesčius biudžetas ne tik nenukentės, bet ir pasipildys. Kaip argumentas dar primenama ir Lafero kreivė, rodanti įplaukų į biudžetą priklausomybę nuo mokesčių tarifų.

Minėtų siūlymų šalininkai nutyli, kad dauguma tarptautinių ekspertų skeptiškai žiūri į Lafero efektą ir teigia, kad šalys, skatinusios savo ekonomikas nuosmukio metu, turės griežtinti fiskalinę politiką – t.y., didinti mokesčius arba mažinti išlaidas. Ir šis griežtinimas truks tikrai ne vienerius metus. Dar keisčiau skamba siūlymas ir vėl įvesti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatas prekėms, kurias neva galima pigiau įsivežti iš Lenkijos ir kurios leidžia klestėti turgaus prekeiviams.

Kitaip tariant, ką tik išlipus iš šios lengvatų pelkės, jau pasigirsta raginimų vėl į ją niurktelėti. Tačiau juk tai, kad prekės importuojamos iš Lenkijos (ar bet kurios kitos šalies) nėra problema: importuojamos prekės lygiai taip pat turi būti apmokestinamos čia, Lietuvoje, o ne Lenkijoje galiojančiu PVM tarifu. Problema, matyt, daugiau susijusi su kontrabandos toleravimu.

O šią problemą – bent jau iš dalies – išspręstų kasos aparatų įvedimas. Tačiau nors tai labai veiksminga ir palyginti gana nebrangi priemonė kovoje su ekonomikos šešėliu, ji labai jau nepopuliari. Galų gale tenka liūdnokai konstatuoti, kad greičiausiai ir toliau girdėsime daugybę egzotiškų patarimų, ką daryti su „šešėliu“ ar mokesčiais, kažkodėl ignoruojant gana paprastus receptus, kuriuos jau ne vienerius metus mums bando „išrašyti“ tiek vietiniai, tiek tarptautiniai ekonomikos ekspertai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius