Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kristina Miškinienė: Nedirbantis jaunimas – netinkamas kariuomenei?

Seimui priėmus principinį įstatymą dėl šauktinių kariuomenės formavimo, kilo nemažai diskusijų dėl šauktinių atrankos. Kadangi minėtas įstatymas priimtas skubos tvarka, daug jaunimo sunerimo dėl savo mokslų, paimtų kreditų būstui įsigyti ar verslui pradėti.
Kristina Miškinienė
Kristina Miškinienė / Asmeninio albumo nuotr.

Savaitgalį teko bendrauti su gimnazistais minėtu klausimu savo rinkimų apygardoje. Po diskusijų su jaunimu įsitikinau, kad jaunuoliai puikiai supranta esamą situaciją ir savo konstitucinės pareigos ginti Tėvynę nuo agresijos nesikrato. Jaunimas labai atsakingai vertina esamą situaciją, dalyvauja jaunųjų šaulių, Krašto apsaugos savanorių veikloje, dalis jaunuolių svarsto galimybę savo noru stoti į kariuomenę, kad būtų tinkamai pasiruošę ginti Tėvynę agresijos atveju.

Esant dabartinei demografinei situacijai, svarbu suteikti galimybę jaunimui mokytis. Pastaruoju metu darbo rinkoje taip pat vis labiau jaučiamas jaunų darbuotojų trūkumas. Formuoti šauktinių kariuomenę buvo apsispręsta paskubomis, tad nereikia įnešti bereikalingo chaoso jaunimo gyvenime, tuo labiau, kad įstatyme numatyta kasmet šaukti viso labo 3-3,5 tūkst. jaunuolių. Jaunimas turi ir daugiau pareigų – mokytis, kurti verslus, kurti šeimas, kurti savo gyvenimą.

Registruodama šią pataisą neturėjau net minties, kad Darbo biržoje registruotas jaunimas – tai „netinkami žmonės“

Atsižvelgusios į šiuos faktorius ir įvertinusios tai, kad pirmiausiai galiojantis įstatymas numato savanorių priėmimą į kariuomenę, su kolege Milda Petrauskiene ir įregistravome Karo prievolės įstatymo pataisas, kurios numato, jog pirmiausiai, po savanorių priėmimo, į kariuomenę būtų imami nesimokantys ir nedirbantys jaunuoliai. Mokyklas baigę ir dar neapsisprendę, ką gyvenime veiks, jaunuoliai galėtų 9 mėnesius tapti kareiviais ir praeiti puikią vyriškumo mokyklą. Svarbu pažymėti, kad tokia praktika buvo ir anksčiau: įstoję mokytis nebuvo šaukiami į kariuomenę. Mano nuomone, jau mokyklose moksleivius reikia mokyti gynybos pagrindų, o studijuojantiems jaunuoliams pasirengimas krašto gynybai turėtų vykti Karinėse katedrose.

Registruodama šią pataisą neturėjau net minties, kad Darbo biržoje registruotas jaunimas – tai „netinkami žmonės“. Regionuose labai trūksta darbo vietų, dalis jaunimo neturi darbo, bet tai tikrai ne jų kaltė ir joks nusikaltimas. Iš anksto teigti, kad minėti jaunuoliai netinkami kariuomenei yra mažiausiai nekorektiška. Niekada nesutiksiu, kad minėtus jaunuolius galima prilyginti kaliniams ir nusikaltėliams, kaip socialiniuose tinkluose teigia buvusi Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė ir viešai pasisako kai kurie krašto apsaugos pareigūnai. 

Lietuvoje dar daug savivaldybių, kur trūksta darbo vietų ir jaunimas neranda darbo, bet tai visai nereiškia, kad šie jaunuoliai negali sėkmingai tarnauti kariuomenėje ir net tapti profesionaliais kariais. Tuo labiau, kad įstatyme numatytas šauktinių sveikatos patikrinimas ir netinkami asmenys negalės būti pašaukti tarnauti. 

Kristina Miškinienė yra Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius