Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kristina Miškinienė: Suskaičiuokite ir mažiausiai gaunančiųjų centus

Kai kurie skaičiuotojai staiga apsižiūrėję, kad daugiau išmokama pinigų valstybės tarnautojams apskelbė, kad „viešasis sektorius veikia it darbo birža“. Bet tuomet jie nepasižiūrėjo, kad valstybė ne tik įdarbina, kelia algas, gelbėja nuo skurdo, mažina socialinę atskirtį visam būriui žmonių, paskui viešąjį sektorių tempdama ir privatų.
Kristina Miškinienė
Kristina Miškinienė / Asmeninio albumo nuotr.

Tai vyksta bent dvejus metus. Argi buvo geriau, kai viskas vyko atvirkščiai – diržų veržimas, sumažintos algos, pašalpos ir pensijos? Dabar, kai didinama minimali mėnesinė alga ir dėl to šiek tiek auga ir valstybės tarnautojų algos – vėl kažkam blogai?

Kai socialdemokratai paskelbė kelsiantys minimalią mėnesinę algą iki 1000 litų, prisimenate, koks triukšmas kilo verslo pasaulyje – „bankrutuos, nemokės, nueis į šešėlį“. Niekur nenuėjo – nei į šešėlius, nei į bankrotus, o kaip rodo gyvenimas, pakėlė algas ir savo mažiausius atlyginimus gaunantiems darbuotojams.

Politinė valdančiųjų partijų taryba jau sutarė, kad nuo kitų metų liepos 1 d. didinamos pensijos. Pensininkams prisidės po keliolika litų. Iš biudžeto reikės 92 milijonų litų. Ne taip paprasta biudžete tą šimtą milijonų paimti. Bet reikia.

Nuo spalio 1 dienos iki 1035 Lt keliamas MMA ne dėl euro įvedimo, o dėl to, kad vidutinis darbo užmokestis šalyje įsibėgėjęs išaugo, ir mes savo pareiga laikome didinti pajamas mažiausiai aprūpintiems žmonėms, nors laikas ir galimybės tikrai ne patys palankiausi.

Nauji iššūkiai iš Rytų, sankcijos, nuostoliai ir kompensacijos ūkininkams, įsipareigojimas didinti išlaidas gynybai, laukiamas lėtesnis ekonomikos augimas taip pat verčia atsargiai ir taupiai žvelgti į išlaidas. Ir taupoma pirmiausia ne kieno nors kito, o valstybės tarnautojų sąskaita. Atsižvelgiant į galimus biudžeto surinkimo pokyčius visoms ministerijoms ir joms pavaldžioms įstaigoms jau nurodyta mažinti kitų metų asignavimus 5 procentais.

Net ir tuos 35 litus pridėti prie MMA tokiame fone ne taip jau paprasta. O čia skaičiuotojai suskaičiavo, kad 2013 ir 2014 metais valstybės tarnautojams nubyrėjo į jų atlyginimų fondą iš biudžeto papildomai.

Reikia pastatyti ant kojų tuos minimalias algas gaunančius žmones, kad jiems nereikėtų mokėti papildomų socialinių išmokų prie skurdžių atlyginimų.

Taip, teisybė, padidėjo 2013 metais 153 mln. Lt, o 2014 m. – 232 milijonais. Bet ne dėl ko kitko, o dėl MMA didinimo šiek tiek prisidėjo ir biudžetininkams. Tačiau jų atlyginimai ligi šiol taip ir negrąžinti į „ikikrizinį“ lygį. Dar nežinia, kad galėsim grąžint. Nes pirmiausia reikia atiduot skolas pensininkams, iš kurių buvo neteisėtai nugrobtos pensijos.

Reikia pastatyti ant kojų tuos minimalias algas gaunančius žmones, kad jiems nereikėtų mokėti papildomų socialinių išmokų prie skurdžių atlyginimų.

Tada jau galima bus pasirūpinti ir ta viduriniąja klase, į kurią, deja, ne kiekvienas valstybės tarnautojas ir pretenduoja. Neretas jaučiasi socialiai remtinu asmeniu. Dabar keliant MMA, beje, atsiranda problema, kad nekvalifikuotus darbus dirbančiųjų alga tuoj prilygs tiems patiems aukštuosius mokslus baigusiems valstybės tarnautojams ar kitiems biudžetininkams, ko neturėtų būti.

Skyrėme ir skirsime pinigų, kiek leis biudžeto išgalės, žmonių pajamų kėlimui. Pirmiausia didindami mažiausias algas gaunantiems žmonėms ir pensininkams. Socialdemokratams būtų didelė garbė atstatyti ir valstybės tarnautojų nurėžtus atlyginimus į ankstesnį lygį, tačiau susidariusios geopolitinės, ekonominės sąlygos kol kas reikalauja taupyti, deja ir šių žmonių sąskaita.

Kristina Miškinienė yra socialdemokratė, Seimo narė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius