Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laimutė Lynikaitė: Vidaus reikalų ministras apgaudinėja premjerą?

Vos tik vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis Valstybinės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadu paskyrė Renatą Požėlą, šis pradėjo pertvarkas pažadu panaikinti Lazdijų rinktinę, kurios pareigūnai vien šiais metais sulaikė kontrabandinių tabako gaminių už 1,3 mln. eurų, 17 vogtų automobilių bei 53 paieškomus asmenis.
Laimutė Lynikaitė
Laimutė Lynikaitė

Taip pat – 157 asmenis, pažeidusius atvykimo, buvimo ir vykimo per Lietuvos Respubliką tvarką, ir 45 asmenis, įtariamus nelegaliu asmenų gabenimu. Beje, tai – 30 pareigūnų rezultatas. O Lenkijos pusėje tą patį ruožą saugo apie 180 pareigūnų.

Nepaisydamas tokių rezultatų, pasieniečių vadas sudarė darbo grupę, kuri nusprendė, kad Lazdijų rinktinę reikia naikinti nuo 2016 m. balandžio 1 d., šios rinktinės teritorijas padalinant Pagėgių ir Varėnos rinktinėms.

Taupoma, kaip dažnai daroma Lietuvoje, bus „juodadarbių“ sąskaita.

Jokios kitos rinktinės panaikinimo klausimas nebuvo svarstomas. Nors pagrindinis argumentas – taupymas, nekalbama ir apie bendrą pareigų perskirstymą visoje Lietuvoje. Imtasi tik Lazdijų – planuojama panaikinti 92 Lazdijų rinktinės administracijos pareigybes, tačiau dėl padidėjusio darbo krūvio Varėnos ir Pagėgių rinktinėse planuojama papildomai įsteigti 37 pareigybes. Jau matyti, kad dėl darbo gali nestresuoti Lazdijų rinktinės vadovybė, Kriminalinės žvalgybos, Ikiteisminio tyrimo skyrių, Imuniteto poskyrio pareigūnai. Tai yra tie, kuriems šiandien rinktinėje ir mokami didžiausi atlyginimai.

Taupoma, kaip dažnai daroma Lietuvoje, bus „juodadarbių“ sąskaita.

Taip pat pasieniečių vadas ir Vidaus reikalų ministras dievagojasi, kad atleidžiamiems Lazdijų rinktinės pareigūnams ir darbuotojams bus pasiūlytos kitos pareigos kitose rinktinėse ar net institucijose. Tačiau tokios kalbos atrodo labai keistos – jeigu kalbame apie taupymą, tai koks čia taupymas, jeigu žmonės perkeliami iš vienos vietos į kitą?

O jeigu bus padidintos kitų rinktinių darbo teritorijos, tikrai padidės išlaidos kurui, logistikai ir kitiems dalykams – mažesnis kiekis žmonių be to kokybiškai darbo neatliks. Galai nesueina ir svarstant apie pareigūnų įdarbinimo galimybes policijoje. Vieša paslaptis, kad policijos įstaigos yra gavusios nurodymą „iš aukščiau“ iki 2016 metų turėti 20 proc. nekomplektą.

Vokiečiai lietuviams ne kartą sakė: nekartokite mūsų klaidų, nesilpninkite vidinių savo sienų.

Nejaugi R.Požėla ir S.Skvernelis meluoja? Juolab, kad R.Požėla bei darbo grupės nariai vizito Lazdijų rinktinėje metu pripažino, kad Lazdijų rinktinė naikinama tik dėl taktinių sumetimų. Deja, nepaaiškino kokių. Tai kokie strategai suplanavo tokias reformas? Jeigu R.Požėla pripažįsta, kad panaikinus Lazdijų rinktinę sutaupymo nebus, tai reiškia, kad jis bando apgauti savo vadovą – vidaus reikalų ministrą? O jeigu šis žino, tai tada jau jis mėgina apgauti Premjerą?

Vyriausybei turėtų būti pateikti dokumentai apie „sutaupymus“. Ir jie tikrai turėtų patikti tiek Premjerui, tiek finansų ministrui. Bet ar Lietuvai toks problemos sprendimas – geriausias? Kiek mes dar būsim kvaili ir mokysimės tik iš savų, o ne iš svetimų klaidų?

Vokiečiai lietuviams ne kartą sakė: nekartokite mūsų klaidų, nesilpninkite vidinių savo sienų. Tai ypač aktualu dabar, padidėjus nelegalių migrantų srautui – matome, kokių problemų patiria Vengrija, Austrija ir kitos šalys. Netrukus turėtų paaiškėti, ar Vyriausybei taip pat neaktualus šalies saugumas – dabar Lazdijų rinktinės likimas priklauso tik nuo jos sprendimo. Vyriausybei tai – puiki proga parodyti sveiką protą ir politinę valią.

Laimutė Lynikaitė yra VSAT Lazdijų rinktinės profesinės sąjungos pirmininkė 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius