Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos (išsi)gelbėjimo planas

Atspėkite mįslę: ko dabar labiausiai trūksta Lietuvos žmonėms? Tik nebandykite banaliai atsakyti, kad trūksta pinigų.
Temos: 1 Ekonomika

Didžiųjų prekybos tinklų išpardavimo akcijos parodė, kad tikrai ne svogūnus šeimininkės laiko kojinėse. Pinigų dar turime. Nesvarbu, ar juodai dienai paslėpę, ar atostogoms skirtų santaupų.

Sutikite, pirmiausia trūksta aiškios valdžios strategijos, kaip atgaivinti rinką. Kad karalius nuogas, aišku ir be ilgų ekonominių išvedžiojimų. Pavyzdys. Vokietijoje valdžiai pradėjus pirkėjų skatinimo programą, net krizės metu automobilių pardavimas pakilo 40 proc. Surenkami mokesčiai į biudžetą, visos pusės patenkintos. Sakysite, Vokietija – atskiras atvejis. O kodėl netgi skurdesnė už Lietuvą Rumunija pasiekė panašius rezultatus? Tikrai ne todėl, kad automobilius gamina...

Lietuvoje, priminsiu, automobilių verslas krito 70 proc.! Peršasi atsakymas: Vokietijos valdžia mąsto 110 proc. efektyviau nei Lietuvos.

Didžiausia mūsų valdininkų bėda, kad jie nesuvokia, kokiomis priemonėmis būtų galima greitai išjudinti pinigų srautus (turiu omeny tikrai ne kone prievartinę namų renovavimo programą). Juk čia kaip ir žmogiškuose santykiuose – jei nori gauti, turi ir duoti. Prisimenate chemijos pamokas mokykloje: yra cheminė reakcija, yra ją pagreitinantis katalizatorius. Deja, kol kas mūsų išrinktieji tik atima ir gąsdina, gąsdina, gąsdina. Taip ir gyvename nuo vieno biudžeto karpymo iki kito. Gal jie chemijos pamokų mokykloje nelankė? O gal ir žmogiškuose santykiuose įpratę tik imti ir atimti?

Atsakymas į komentaro pradžioje iškeltą klausimą būtų toks: MUMS TRŪKSTA ŪPO. Trūksta ūpo stengtis, dirbti ir uždirbti, mokėti mokesčius, kurti… Nes nelieka prasmės. Vis tiek atims arba bent jau įkainius sumažins, o kainas pakels. O kur skatinimas?

Nelieka ūpo ir matant tvyrančią nežinios miglą uždarius Ignalinos atominę. Pramiegojo ir kairieji, ir dešinieji, ne vieną istorinį momentą pramiegojo žaisdami partinius žaidimus savo smėlio dėžėse. Ir šis supratimas taip pat nekelia ūpo tikėti, kad kas nors galvoja apie saugią Lietuvos (taigi ir kiekvieno jos piliečio) ateitį.

Kas dabar galėtų tą ūpą pakelti? Pažvelkime į JAV. Ką davė ugningos kasdienės prezidento B.Obamos kalbos? Amerikos jaunimas, balsavęs už šį vilties prezidentą, iki šiol apimtas ilgai besitęsiančios euforijos. B.Obama suteikė  Amerikai viltį ir ūpą! O kai žmogus turi ūpo ir nebijo dėl ateities, tai ir pinigėlius lengviau išleidžia. Ir nepiktas, ir neagresyvus. Matote, ūpas išsprendžia visas problemas. Todėl JAV jau ne kartą prabilta apie krizės pabaigos ženklus.

O Lietuvoje? Pažvelgus į apklausų duomenis akivaizdžiai matyti, kad daugiausia galimybių suteikti tautai ūpo turi kandidatė į prezidentus Dalia Grybauskaitė. Ji gali tapti vilties prezidente. Dėl patirties ir plataus tarptautinio akiračio. Jei taip nutiktų, kurį laiką tikrai turėtume vilties, kad valdžioje yra moralių ir profesionalių žmonių ir kad kažkas žino, ką reikia daryti ir kur eiti. Tačiau dabar tikrai neturiu atsakymo į klausimą, kas nutiktų, jei D.Grybauskaitė nuviltų ir vilties burbulas sprogtų.

Tačiau kol tai nenutiko, nepraraskime ūpo!

 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius