Linas Balsys: Ketinimai įteisinti naktinio matymo taikiklius gali slėpti korupcinius interesus

Antradienį Seimas nusprendė prieštaringai vertinamą ir didelio visuomenės pasipiktinimo sulaukusį įstatymo projektą dėl naktinio matymo taikiklių medžioklėje naudojimo teikti iš naujo svarstyti Aplinkos apsaugos komitetui. Toks sprendimas buvo priimtas po Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto siūlymo įstatymo projektą atmesti.
Linas Balsys
Linas Balsys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Po svarstymo Aplinkos apsaugos komitete įstatymo projektas vėl Seimo plenarinio posėdžio darbotvarkėje turėtų atsidurti rudens sesijoje.

Siekį įteisinti naktinio matymo taikiklių naudojimą įstatymo iniciatoriai motyvuoja poreikiu sumažinti šernų populiaciją, kad būtų suvaldytas afrikinis kiaulių maras, tačiau toks sprendimas – ne išeitis ir tik atvers kelią naujiems pažeidimams.

Naudoti į karinę panašią  įrangą medžioklėje yra mažų mažiausiai ciniška ir nehumaniška, nes iš gyvūno atimama galimybė pabėgti. Šiuo metu šernų medžioklėje leidžiama naudoti medžioklinį prožektorių, kuriuo pašvietus galima įsitikinti, į ką taikomasi.  

Naudoti į karinę panašią  įrangą medžioklėje yra mažų mažiausiai ciniška ir nehumaniška, nes iš gyvūno atimama galimybė pabėgti.

Jei medžiotojas nesugeba pataikyti į šerną net pasišviesdamas prožektoriumi, tai tegul geriau padeda medžiotojo bilietą. Esu tikras, kad leidimas medžioklėje naudoti naktinio matymo taikiklius nepadės kovoti su afrikiniu kiaulių maru.

Lietuvos medžiotojai ir taip, be jokių specialiųjų priemonių per praėjusius metus nušovė daugiau nei 60 tūkstančių šernų, tarp kurių ir užsikrėtusių maru. Europos Sąjunga rekomenduoja visai uždrausti šernų medžioklę maro apimtose teritorijose, kad jie išgaištų patys ir nenešiotų užkrato į kitas vietas.

Gali būti, jog norui įteisinti naktinio matymo taikiklius įtaką padarė šios įrangos prekybos lobistai, todėl, mano manymu, prieš svarstymus Aplinkos apsaugos komitete savo išvadas turėtų pateikti ir teisėsaugos tarnybos. 

Dar vienas svarbus argumentas prieš šių priemonių naudojimą – naktinio matymo taikiklių įteisinimas itin apsunkintų aplinkosauginę kontrolę.

Gali nutikti taip, kad priėmus įstatymą ir leidus medžioklėje naudoti naktinio matymo taikiklius, padaugės brakonieriavimo atvejų. Kaip aplinkosaugininkai patikrins, ar medžiotojo nušautas elnias buvo sumedžiotas naudojant taikiklį, ar – ne?

Beveik neįmanoma susekti ar nustatyti, kaip buvo nušautas elnias ar stirna, kurių su naktiniais taikikliais nebūtų leidžiama šaudyti.  Naivu tikėtis, kad visi medžiotojai yra sąžiningi ir vietoje šerno pastebėję elnią ar kitą gyvūną, nusiims naktinio matymo prietaisą ir šaus įprastu būdu.

Šiuo metu dedama daug pastangų, kad brakonieriavimo mastai Lietuvoje sumažėtų, tačiau šis įstatymas suteiks galimybę medžiotojams pasinaudoti palankiomis sąlygomis ir nelegaliai, nieko nekliudomiems nušauti gyvūnus, kurie yra draudžiami medžioti tokiais prietaisais. Todėl yra didelė tikimybė, jog dėl galimų nesąžiningų taikiklių naudojimo atvejų gali sumažėti gyvūnų populiacija. 

Ne veltui Berno konvencija draudžia medžioklėje naudoti naktinius taikiklius, o visoje Europos Sąjungoje tik Latvija, Jungtinė Karalystė ir Čekija yra įteisinusios tokių priemonių naudojimą medžioklėje.

Linas Balsys yra Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkas, Seimo narys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius