Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Liutauras Valickas: Sveikas protas prieš radikalius pasiūlymus

Pirmosiomis spalio dienomis Seimas pradėjo svarstyti Vartojimo kredito įstatymą, iš esmės pakeisiantį finansų rinkos paveikslą. Galime džiaugtis dviem geromis naujienomis.
Liutauras Valickas
Liutauras Valickas / Asmeninio archyvo nuotr.

Pagaliau pradėjus svarstyti dvejus metus rengtas Vartojimo kredito įstatymo pataisas liausis atsakingai veikiančio verslo ir šių bendrovių klientų juodinimas ir tuo, kad Seimo nariai šaltu protu atmetė pačius radikaliausius siūlymus, tokius, kaip iš esmės uždrausti kreditus imti internetu ir nusipirkus daiktą išsimokėtinai dvi dienas laukti galimybės už jį susimokėti.

Pritariame, kad vartojimo kreditų reglamentavimą reikia tobulinti. Su mažesnėmis palūkanomis ir atšalimo laikotarpiu dauguma įmonių susitaikys. Tai bent jau bus naudinga vartotojui, nors ne verslui. Reklamos ribojimus, nepilnamečių apsaugą nuo informacijos apie paskolas, draudimą teikti kreditus naktimis, registrą asmenims, nenorintiems gauti kredito, visada nuosekliai palaikėme.

Pritariame, kad vartojimo kreditų reglamentavimą reikia tobulinti. Su mažesnėmis palūkanomis ir atšalimo laikotarpiu dauguma įmonių susitaikys.

Tačiau tikimės, kad Seimo nariai nesuteiks neribotų galių Lietuvos bankui, kuris aiškiai parodė išankstines savo nuostatas vartojimo kreditų teikėjų atžvilgiu.

Kai kurios Lietuvos banko pasiūlytos įstatymo nuostatos tiesiog neproporcingai padidins verslo sąnaudas ir rizikas.

Bankas nori priversti bendroves atlikti dvigubą darbą – ne tik dėl kiekvieno itin mažo kredito davimo tikrinti gyventojo mokumą keliolikoje duomenų bazių, ką darome iki šiol, bet dar ir gauti įrodymus apie pajamas ir įsipareigojimus iš pačių paskolų gavėjų. Įmonės, ypač apribojus palūkanas ir administravimo sąnaudas, tiesiog neišgalės vykdyti šių reikalavimų.

Prie to dar pridėkime pasiūlymus drastiškai didinti baudas, kas neturi nieko bendra su atsakingu skolinimu. Bankas ir iki šiol turėjo pakankamai galių, kontroliuoti įmones ir skirti baudas.

Tikimės, kad Seimo nariai nesuteiks neribotų galių Lietuvos bankui, kuris aiškiai parodė išankstines savo nuostatas vartojimo kreditų teikėjų atžvilgiu.

Neseniai įmonei skirta 17 tūkst. eurų bauda už neatsakingą suteiktą 100 eurų nesiekiantį kreditą. Daugelis įmonių per metus pelno tiek neuždirba.

Siūlomas baudų didinimas bei nuostata, kad pažeidimą padariusi įmonė niekada nebegalėtų teikti vartojimo kreditų, yra neadekvatūs ir netgi korupciniai. Tokios baudos atgrasys ne nuo pažeidimų, o nuo veiklos, kuri, kaip pripažino Seimo nariai, reikalinga.

Apskritai įstatymas griežtas, o tai, kad tūkstančiai gyventojų nebegalės skolintis, paskatins šešėlinę rinką. Apie tai įstatymo projektą rengusią darbo grupę įspėjome. Mes siūlėme nuo to apsisaugoti – tikrai reikėtų uždrausti teikti kreditus grynaisiais pinigais namuose, gatvėje, tarpuvartėje, kur šis procesas nekontroliuojamas. Tikimės, kad šį įspėjimą Seimo nariai išgirs.

Koks įstatymas bebūtų, dalis verslo turės išnykti, o dalis prisitaikys. Bet tikrai prašysime Seimo, kad pataisų įsigaliojimui būtų suteiktas sąžiningas laiko terminas.

Įmonės yra suplanavusios metų biudžetus, strategiją, pagaliau ir šalies biudžetas gauna iš šio verslo įplaukas, kurios, akivaizdu, sumažės. Pataisų įgyvendinimui reikėtų skirti bent pusę metų, juolab ir pats Lietuvos bankas turės net metus įdiegti registro sistemą asmenims, kurie nenori gauti kredito. Visiems tai bus didelis iššūkis.

Liutauras Valickas yra Lietuvos smulkiųjų vartojimo kreditų asociacijos (LSVKA) prezidentas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius