Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mantas Paulauskas: Draudimų Lietuva

Riedantis draudimų kamuolys pagauna vis didesnį pagreitį ir savo kelyje nepalieka nei apsisprendimo laisvės, nei sveiko proto. Panašu, kad rinkimų lozungai „blaivinti tautą“ labiausiai palies tuos, kurie alkoholį naudoja su saiku, atsipalaidavimo, o ne reguliaraus prisigėrimo tikslais.
Mantas Paulauskas
Mantas Paulauskas / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Kalbant apie alkoholiu piktnaudžiaujantį asmenį, neretai pateikiamas regione darbo neturinčio bei iš pašalpos gyvenančio asmens portretas. Valstybė savo vaidmenį suvaidinti privalo, tačiau draudimai ne išeitis, problema turi būti sprendžiama iš pagrindų.

Neretai aplinkui gyvenamąją vietą nėra gerai apmokamo darbo vietų, o esantys darbdaviai už darbą siūlo pašalpos dydžio atlygį, todėl dažnai pasirenkama nedirbti visai.

Taip žmogus, neturėdamas užimtumo ir pakankamų pajamų, pasirenka leisti laiką alkoholio draugijoje. Deja, politikų siūlymai, kaip pritraukti gerai apmokamas darbo vietas ir sutvarkyti profesinį švietimą, riboti. Būtent pastarieji aspektai išsprendžia pajamų klausimą bei padeda įgauti gebėjimus jų užsidirbti daugiau. Atsiradus užimtumui ir tinkamam atlygiui grįžtama į gyvenimo roges, planuojama ateitis.

Panagrinėkime dabartinius pasiūlymus bei galimas jų pasekmes. Akcizų didinimas, alkoholio prekybos laiko ribojimas, įsigijimas nuo 20 metų, draudimai prekiauti festivaliuose bei lauko kavinėse. Kainų branginimas ir laiko ribojimas, matyt, užmirštama apie laisvas sienas ir kaimynus, pas kuriuos esant poreikiui įsigyti ir bus nuvažiuota.

Dar yra šešėlis, po tokių įstatymų neaiškios kokybės gėrimų turėsime dar daugiau. Panašu, kad žmonės, kurie savo gyvenimus susieja 18 ar 19 metų, šampano nupirkti prašys tėvų. Turime karinę prievolę, galimybę rinkti valdžią, vairuoti, dirbti, bet neturime galimybės rinktis pirkti ar ne. Nemažą ažiotažą sukėlė pasiūlymas uždrausti prekybą renginiuose ir ypač lauko kavinėse. Pastarojo efektas bus saulėtą vasaros dieną kavinės viduje sėdintys žmonės.

Žmonės yra išradingi ir esant poreikiui galimybių visada ras. Tik dažnai, tai jau persikelia už įstatymo ribų, o sprendimus priėmę asmenys užsimerkia ir nepripažįsta, kad tuos pažeidimus jie ir išprovokavo.

Pabaigai norėtųsi paklausti iš kur tie kompleksai kištis į žmonių gyvenimus, juos reguliuoti, negerbti apsisprendimo laisvės, visus sumesti į vieną katilą? Kodėl dėl kažkieno negebėjimo spręsti problemas labiausiai kentėti turi tie, kurie jų neturi ir jų niekam nekelia? Ar tikrai, manote, kad šie metodai yra raktas į žmonių laimę ir gyvenimo kokybę Lietuvoje? Norėtųsi galvoti apie motyvacijos, o ne draudimų Lietuvą.

Mantas Paulauskas yra Liberalų Sąjūdžio narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius