Nutirpęs sniegas pažėrė „dovanėlių“. Kas visa tai išvalys?!

Pasitraukusi žiema ir nutirpęs sniegas pažėrė ne akį džiuginančių žibuoklių, o šaltuoju metų laiku susikaupusių keturkojų išmatų. Akis šios „dovanėlės“ rėžia visur: sostinės parkuose, miškuose, vejose, daugiabučių kiemuose... Kas turi visa tai išvalyti?
Šuo
Šunelis / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
Temos: 3 Išmatos Šuo Sniegas

Sostinėje vyksta iki gegužės truksianti akcija „Švarios vejos“, kurios pagrindinis tikslas – išmokyti keturkojų savininkus tvarkos ir išvalyti iš viešųjų erdvių gyvūnų ekskrementus. Akcijos metu „žaliuosius“ maišelius nemokamai dalys Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Civilinės saugos ir viešosios tvarkos departamento Viešosios tvarkos skyriaus ir seniūnijų darbuotojai.

„Šunį vedžiojantys žmonės ant pavadėlio turėtų užrišti maišelį, kaip ženklą, kad surenka tai, ką jo augintinis pridaro“, – „15min“ sakė savivaldybės Kalbos kontrolės ir administracinės veiklos skyriaus vedėjas Gintaras Tamošiūnas.

Be to, keturkojų šeimininkams derėtų nepamiršti, kad už savo augintinių išmatų nesurinkimą gresia baudos. Už ekskrementų nesurinkimą vilniečiai gali būti įspėti arba gauti baudą iki 200 litų. Tais pačiais metais nusižengus pakartotinai, baudžiama griežčiau (bauda tuomet svyruoja nuo 400 iki 800 litų su gyvūnų konfiskavimu arba be jo).

Šunį vedžiojantys žmonės ant pavadėlio turėtų užrišti maišelį, kaip ženklą, kad surenka tai, ką jo augintinis pridaro, – sakė G.Tamošiūnas.

Nei baudos, nei akcijos greičiausiai nepadės, jei nebus keturkojų šeimininkų sąmoningumo. Pirmiausia jie turi rodyti pavyzdį vieni kitiems ir propaguoti civilizuotą augintinių priežiūros kultūrą.

Sostinėje aikštelių, skirtų vedžioti ir dresuoti šunis, yra apie keturiasdešimt. Deja, jų būklė dažnai tiesiog apverktina. Su savo keturkoju atkeliavę į tokią aikštelę greičiausiai rasite išlaužytas tvoras ir nuniokotus bei necenzūriniais žodžiais aprašinėtus šunims dresuoti skirtus barjerus, galiausiai – po eilinio audringo savaitgalio paliktus sudužusius butelius, kurių šukės gali sužeisti jūsų augintinį.

Ko gero, dar ilgai negalėsime remtis kitų šalių pavyzdžiais. Na, kad ir Prancūzijos. Pastarojoje daug kur rasime 20–30 kv.m aikštelių su užrašais „Čia darau, ką noriu.“ Tokiose aikštelėse šeimininkai gali pailsėti šnekučiuodamiesi, o keturkojai pabėgioti, be to, yra pririštas samtelis surinkti tam, ką palieka šunys ar katės. Kol pas mus nėra tokių aikštelių, šunų savininkai tiesiog priversti vedžioti augintinius ten, kur šie gali pabėgioti. Todėl problemos sprendimas kol kas yra susirinkti tai, ką jūsų augintinis palieka.

Vis dėlto teko girdėti atsiliepimų, kad toje pačioje Prancūzijoje galima susidaryti ir kitokį vaizdą šiuo klausimu: keturkojai esą daro ten, kur nori ir ką nori, o naktį specialios mašinos pasistengia, kad tai, ką jie dienos metu paliko, kaip ir nuorūkų, kurių prancūzai primėto labai daug (dėl terorizmo baimės ten mažai šiukšliadėžių, o kai kur jų visai nėra, todėl nuorūkos metamos ant žemės), neliktų nė kvapo.

Ne tik netvarkingos aikštelės šunims dresuoti ir vedžioti yra problema. Kultūringas šuns šeimininkas mieste sunkiai ras specialią šiukšliadėžę ekskrementams išmesti. Savivaldybės duomenimis, šunų išmatoms išmesti skirtų šiukšliadėžių mieste yra apie 50, tačiau ar tai pakankamas jų skaičius, kai sostinėje gyvena kelios dešimtys tūkstančių keturkojų?!

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras taip pat perspėja, kad nutirpus sniegui užkrečiamųjų ligų, kurios pernešamos gyvūnų, pagausėja. Grįžus iš lauko, namuose patariama nevaikščioti nešvariais batais, nes ant jų dažnai galima parsinešti nepageidaujamų parazitų kiaušinėlių. Į namus jie gali patekti ir su jūsų augintiniu. Todėl pažaidus su savo keturkoju, reikia plauti (geriausia kuo dažniau!) rankas šiltu vandeniu ir muilu, neleisti gyvūnams laižyti jums veido ar indo, plauti daržoves ir vaisius bei apskritai laikytis visų higienos normų, kitaip galite patirti itin nemalonių ligos sukeltų pojūčių.

Vilnieti, sostinės savivaldybė kreipiasi į tave, prašydama pranešti apie viešąsias vietas (vejas, aikštes, takus, kiemus ir pan.), kuriose šiukšlinama arba nėra surenkami gyvūnų ekskrementai el.paštu viesoji.tvarka@vilnius.lt arba trumpuoju telefonu 1648.

Kaip dainavo legendinė „Antis“: „Gyvenk kiek galima švariau“! Ir bus patiems maloniau.

P.S. Komentaras subalansuotas vilniečiams, tačiau tinka visiems keturkojų augintiniams.

Aplankykite specialią 15min.lt rubriką AUGINTINIAI.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius