-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Odeta Bložienė: Apsipirkimas mokyklai – ko galite išmokyti vaikus apie pinigus?

Jei auginate mokyklinio amžiaus vaikus, puikiai žinote, kiek įtampos įgauna paskutinės rugpjūčio savaitės. Vaikų norai – neišsenkantys, o apsilankius parduotuvėje galva sukasi nuo prekių įvairovės.
Odeta Bložienė
Odeta Bložienė / Asmeninio albumo nuotr.

Todėl nenuostabu, kad dalis tėvų į mokyklinių prekių skyrių keliauja vieni, taip tikėdamiesi išvengti derybų dėl dailiai atrodančių, tačiau nebūtinai reikalingų daiktų įsigijimo. Tačiau apsipirkimas mokyklai yra gera proga mažamečius supažindinti su pinigais iš arčiau ir padėti jiems suprasti jų vertę. Siūlau keletą patarimų, kurie padės šį darbąi paversti vaikui naudingu užsiėmimu.

Nuspręsti, ko reikia mokyklai „čia ir dabar“, kai jau esate prekybos centre, gali būti sudėtinga. Be to, iš anksto neįvertinus poreikių, sunkiau atremti vaiko argumentus, kodėl reikia naujos kuprinės ar rašiklio (nors senuosius pirkote tik prieš metus).

Todėl pirmasis darbas, kurį turėtumėte atlikti kartu su vaiku dar neišėję iš namų – tai pirkinių sąrašo sudarymas. Neišsigąskite, jei vaiko norai pasipils kaip iš gausybės rago. Verčiau leisti visus juos laisvai išsakyti, kad jūsų atžala jaustųsi visaaverčiu pasiruošimo mokyklai dalyviu. Tuomet ir į jūsų patarimus vaikas įsiklausys lengviau.

Neišsigąskite, jei vaiko norai pasipils kaip iš gausybės rago. Verčiau leisti visus juos laisvai išsakyti, kad jūsų atžala jaustųsi visaaverčiu pasiruošimo mokyklai dalyviu. Tuomet ir į jūsų patarimus vaikas įsiklausys lengviau.

Kai sąrašas bus baigtas, kartu jį išanalizuokite ir nuspręskite, ar išties viską būtina pirkti.

Galbūt galima panaudoti dalį pernai įsigytų priemonių? O gal šeimoje yra vyresnių pusbrolių ar kaimynų vaikų, iš kurių jūsų vaikas galėtų paveldėti nebereikalingą vandeninių dažų komplektą ar išaugtą sportinę aprangą?

Įvertinę visas alternatyvas, turėsite tik išties reikalingų pirkinių sąrašą, todėl apsipirksite kryptingiau ir racionaliau.

Sutinku, kad įtikinti mažametį vaiką, jog kasmet naujas pieštukų dėklas su animacinio filmo herojais nėra būtinas, gali būti nelengva. Taip yra todėl, kad jis dar nežino apie „pinigų kelią“ link jūsų piniginės.

Tad skirkite laiko ir papasakokite vaikui apie savo darbą, ką ten veikiate, kokį atlyginimą gaunate ir kur panaudojate gautus pinigus. Jūsų atžala turi suvokti, kad pinigai ant medžių neauga, o jūsų uždirbamų pinigų kiekis – ribotas, todėl kartais nebūtiniems pirkiniams privalote pasakyti „ne“. Taip pat paaiškinkite, kad geras mokinys yra ne tas, kuris turi daugiausia gražių daiktų savo kuprinėje, o tas, kuris stengiasi gerai mokytis.

Jei vaikas jau moka skaičiuoti, kartu pasipraktikuokite sudaryti mokyklinio krepšelio biudžetą. Kad būtų įdomiau, naudokitės elektroniniu skaičiuotuvu arba mokyklinėmis prekėmis prekiaujančios el. parduotuvės pirkinių krepšelio funkcija. El. parduotuvės kataloge vaikui suradus visas reikalingas prekes, iš karto matysite, kiek viskas kainuos. Užsibrėžkite, kokią pinigų sumą skirsite visoms reikalingoms prekėms ir stenkitės jos neviršyti.

El. parduotuvės kataloge vaikui suradus visas reikalingas prekes, iš karto matysite, kiek viskas kainuos. Užsibrėžkite, kokią pinigų sumą skirsite visoms reikalingoms prekėms ir stenkitės jos neviršyti.

El. parduotuvėje taip pat galite palyginti tos pačios rūšies skirtingų prekių kainas ir įvertinti, kur įmanoma sutaupyti.

Tik nemanykite, kad jūsų vaikas taupymo sprendimams dar per mažas. 6-10 metų vaikui jau galite papasakoti apie galimybę taupyti. Tik svarbu tam parinkti tinkamas priemones.

Pavyzdžiui, galite žaisti žaidimą, kurio tikslas – neviršyti pirkiniams numatytos sumos. Skatinkite vaiką ieškoti taupymo būdų, o sėkmingai pasiekus tikslą, apdovanokite jį apsilankymu kine ar kitu geidžiamu prizu.

Jei apsipirkti vyksite į prekybos centrą, vienos rūšies skirtingų gamintojų produktų kainas lyginkite ir čia. Atkreipkite vaiko dėmesį į žemesnėse lentynose išdėliotas prekes, kurios įprastai būna pigesnės, bei pamokykite palyginti kainas. Tik būkite budrūs ir nepasiduokite pagundai prisirinkti prekių su skelbiamomis nuolaidomis ir akcijomis, kurių jūsų pirkinių sąraše nėra.

Na ir paskutinė pamoka – prie parduotuvės kasos. Vaikui gali atrodyti, jog banko kortelėje pinigai niekada nesibaigia. Juk kiek kartų jis matė, kaip jūs, prisikrovę pilną pirkinių krepšelį, kasoje pardavėjai paduodate tik plastiko gabalėlį ir ramiai išžingsniuojate iš parduotuvės? Tad nepraleiskite progos išsklaidyti vaiko mintis, kad kortelė – magiška. Paaiškinkite, kad sąskaitoje laikote savo uždirbtus pinigus, o kiekvieną kartą perkant, kortelėje esanti pinigų suma mažėja.

Mokyti vaikus teisingos finansinės elgsenos – niekada ne per anksti, tik svarbu tinkamai pasirinkti laiką ir vaikui suprantamus būdus. Tad pasinaudokite pasiruošimo rugsėjo 1-ajai karštine ir pamokykite savo atžalą keleto naudingų apsipirkimo principų. Patikėkite, apsipirkimas su vaikais taps daug malonesniu procesu ir jums patiems.

Odeta Bložienė yra „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto vadovė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius