Petras Auštrevičius: Ką reiškia priesaika, duota padėjus ranką ant Konstitucijos

Seimo nario priesaikos sulaužymas, pasirodo, neturi jokių pasekmių. Neįmanoma tampa įmanoma, kai esi valdančiojoje daugumoje. Tai parodė valdančiųjų „dėka“ žlugęs balsavimas dėl socialdemokrato, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko Broniaus Bradausko atstatydinimo iš pareigų.
Petras Auštrevičius (130)
Petras Auštrevičius / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Šioje istorijoje norėčiau priminti, kas sakoma Sei­mo na­rio prie­sai­kos teks­te, kuriuo padėjęs ranką ant Konstitucijos prisiekia kiekvienas parlamentaras: „(...) pri­sie­kiu bū­ti iš­ti­ki­mas Lie­tu­vos Res­pub­li­kai; pri­sie­kiu gerb­ti ir vyk­dy­ti jos Kon­sti­tu­ci­ją ir įsta­ty­mus, sau­go­ti jos že­mių vien­ti­su­mą; pri­sie­kiu vi­so­mis iš­ga­lė­mis stip­rin­ti Lie­tu­vos ne­pri­klau­so­my­bę, są­ži­nin­gai tar­nau­ti Tė­vy­nei, de­mo­kra­tijai, Lie­tu­vos žmo­nių ge­ro­vei. Te­pa­de­da man Die­vas!“. Priesaką galima perskaityti be paskutinio sakinio, bet visa kita – privaloma.

Taigi – visi Seimo nariai, nepriklausomai, ar jie liberalai, ar konservatoriai, ar valdžioje esantys socialdemokratai, – visi prisiekė bū­ti iš­ti­ki­mi Lie­tu­vos Res­pub­li­kai ir vi­so­mis iš­ga­lė­mis stip­rin­ti Lie­tu­vos ne­pri­klau­so­my­bę. Ką apie tai mano pats B.Bradauskas, bandęs cenzūruoti dokumentinį filmą apie istorinę Seimo salę, nepriklausomybės atkūrimą ir 1991-ųjų sausio 13-ąją? Neišgirdome net užuominos į atsiprašymą. Gal iš tikrųjų etika, moralė, kaip ir sąžininga tarnystė savo šaliai šiais laikais – tik kito pasaulio dimensijos?

Todėl šiandien norisi dar ir dar kartą pakartoti Seimo nario priesaikos tekstą. Ir dėl to, kad pra­de­da at­ro­dy­ti, jog kai kuriais atvejais prarandame savo ta­pa­tu­mą, sa­vi­gar­bą bei pagarbą savo šaliai. Mano galva, ypač svarbu, kad ir sudėtingomis aplinkybėmis, bet kokiomis sąlygomis toliau ieš­ko­tume tie­sos, ją gintume ir taip pa­tvir­tintume ne­kin­ta­mas pamatines ver­ty­bes.

Ne­tu­ri­me tei­sės gė­dy­tis sa­vo is­to­ri­jos ar nu­ver­tin­ti sa­vo, savo tautos pa­sie­ki­mų. Iškreipta is­to­ri­jos in­ter­pre­ta­ci­ja, po­li­ti­nis kon­for­miz­mas ir sie­kis pa­tai­ka­uti – šiandien vis dar aiškiai matomi pavojai.

Jei kovą vardan tiesos kai kurios politinės jėgos bando vaizduoti kaip opo­zi­ci­jos kovą su valdančiąja ko­a­li­ci­ja, tai yra smarkiai iškreiptas vaizdas. Valdantiesiems norėčiau priminti, kad po­li­ti­nis pa­do­ru­mas nė­ra mi­ręs reikalas. Ir bent jau to padorumo, jei ne aukščiausių idealų, reikėtų siekti.

So­cial­de­mok­ra­tų veiksmai priešingi šios partijos pareiškimams.

Ta proga no­rėčiau priminti kelias citatas iš viešo so­cial­de­mok­ra­tų par­ti­jos pa­reiš­kimo, skelb­to šių me­tų spa­lio 21 dieną. Jame rašyta: „Mes pasisakome prieš istorijos naudojimą kaip politinės kampanijos instrumentą. Nesvarbu, ar tai daro kaimyninių šalių, tarp jų – Rusijos suinteresuotos grupės, ar Lietuvos atskiri suinteresuoti sluoksniai. Nepriklausomybę iškovojo visa tauta ir ji negali būti sutapatinama su vieno ar dviejų žmonių nuopelnais“. Toliau socialdemokratai raštu išdėstė: „Atskirų filmų ar publikacijų scenarijai negali paklusti kieno nors cenzūrai. Demokratija stipri tuo, kad pateikia demokratinį atsaką į vienokias ar kitokias provokacijas. Šiame kontekste socialdemokrato B.Bradausko pozicija neatspindi LSDP politinių nuostatų“.

Atrodo, sveikinti žodžiai – žodžiai, kurių jų autoriai turėtų laikytis. Tačiau dabar su­si­da­ro įspū­dis, kad to­kio pa­reiš­ki­mo niekada ne­bu­vo. So­cial­de­mok­ra­tų veiksmai priešingi šios partijos pareiškimams.

Dokumentinis fil­mas apie istorinę Seimo salę, nepriklausomybės atkūrimą ir 1991-ųjų sausio 13-ąją nėra skirtas val­dan­tie­siems ar opo­zi­ci­jai, tai – Lie­tu­vos ir mūsų šalies pi­lie­čių is­­to­ri­jos da­lis.

Šian­dien norėčiau darsyk pa­dėko­ti Sei­mo kan­ce­lia­ri­jos dar­buo­to­jams – už tai, kad jie at­si­lai­kė prieš pa­vienių po­li­ti­kų spaudimą per­ra­šy­ti Lietuvos is­to­ri­ją. Man gar­bė, kad Seime dir­bu su to­kiais žmo­nė­mis.

Artėjant 2013 metų žiemai Lie­tu­vos vals­ty­bin­gu­mo le­das vis dar nė­ra pakankamai tvirtas. Todėl drauge turime apsisaugoti nuo tų, kurie norėtų įžūliai ant jo šo­ki­nė­ti pur­vi­nais kaus­ty­tais ba­tais.

Petras Auštrevičius yra Seimo vicepirmininkas, Liberalų sąjūdžio frakcijos narys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius