-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ramūnas Karbauskis: Kodėl ši vyriausybė nenori girdėti mokytojų balso?

Sunku suprasti Vyriausybę, kuri derasi su protestuojančiais mokytojais, duoda konkrečius pažadus, o vėliau elgiasi taip, tarsi jokių įsipareigojimų nebuvo.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija visiškai ignoravo švietimo profesinių sąjungų pastabas ir pasiūlymus Valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo įstatymo projektui. Į visus švietimo profesinių sąjungų pasiūlymus buvo atsakyta tik formaliai: “kad šalies valdžia yra priėmusi politinį sprendimą dėl valstybės ir savivaldybių įstaigose dirbančių darbuotojų darbo apmokėjimo keitimo ir niekas nesiruošia šio sprendimo keisti ar koreguoti.”

Naujo įstatymo priėmimas ne tik dar labiau pablogins pedagogų padėtį, bet neleis įgyvendinti mokytojų streiko metu pasiektų susitarimų su Švietimo ir mokslo ministerija bei Vyriausybe. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos valdininkai akivaizdžiai ignoravo birželio 30 d. Švietimo komiteto prie Lietuvos Trišalės tarybos nutarimą, kad priimant Valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo įstatymą, pedagogų darbo apmokėjimas turi būti nustatomas atskira tvarka.

Profesinių sąjungų ekspertai išskyrė svarbias priežastis, kodėl šio įstatymo negalima taikyti valstybės ir savivaldybių švietimo įstaigose:

1) Skirtingai nuo kitų biudžetininkų, kuriems yra taikomas etatinis darbo apmokėjimas, mokytojams yra taikoma valandinė – tarifinė darbo apmokėjimo tvarka, kuri faktiškai nulemia gerokai trumpesnę jų darbo savaitę ir mažesnį darbo užmokestį. Vadinasi, pritaikius naują įstatymą pedagogams, daugelio jų atlyginimas ir toliau liks mažesnis nei valstybės nustatytas minimumas.

2) Naujas įstatymas numato, kad valstybės ir savivaldybių įstaigų vadovų darbo užmokesčio dydis priklausys nuo įstaigos darbuotojų skaičiaus. Tokia nuostata gali padidinti bendrojo bei neformaliojo ugdymo įstaigų vadovų norą į darbą priimti kuo daugiau mokytojų, skiriant jiems labai mažai pamokų ir nustatant apgailėtinai menkus atlyginimus.

3) Skirtingai nei kitos biudžetinės įstaigos, visos švietimo įstaigos pilnai ar iš dalies finansuojamos iš mokinio krepšelio, o tai įstaigai skiriamo darbo užmokesčio fondo dydį tiesiogiai susieja su ugdomų vaikų skaičiumi. Tai neigiamai atsiliepia nustatant kintamąją pedagogų darbo užmokesčio dalį, kuri faktiškai priklauso ne nuo jų darbo kokybės ir rezultatų, o nuo atlyginimams skirtos pinigų sumos.

4) Derybose su Vyriausybe ir Švietimo ir mokslo ministerija dėl mokytojų streiko užbaigimo abi valdžios institucijos prisiėmė įsipareigojimą paruošti ilgalaikę pedagogų darbo užmokesčio didinimo programą. Tačiau naujo įstatymo taikymas pedagogams užkerta kelią perspektyvinės darbo užmokesčio kėlimo programos rengimui.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga remia pagrįstus švietimo profesinių sąjungų reikalavimus ir reikalauja, kad Vyriausybė vykdytų savo pačios duotus pažadus mokytojams.

Privalome gerbti mokytojus, tai pačios svarbiausios specialybės pasaulyje atstovai, nuo kurių atsidavimo savo darbui priklauso ir mūsų valstybės ateitis. Lieka tikėti, jog dabartinė valdanti dauguma tai suvokia.

Ramūnas Karbauskis yra Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius