-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ramunė Jurkuvienė: Laisvi nuo atsakomybės?

„Laisvas ir orus žmogus! Daugiau laimingų veidų! Kovodami su alkoholizmu, smurtu šeimoje ar mokykloje didžiausią dėmesį skirsime ne pasekmėms gydyti, o įveikti šių problemų priežastis, kad jos daugiau nesikartotų!“ Šie gražūs šūkiai iš rinkiminės programos ką tik skambėjo TV ekranuose, debatuose, matėsi plakatuose. Jų autoriai – racionaliais save laikantys Liberalų sąjūdžio nariai.
Ramunė Jurkuvienė
Ramunė Jurkuvienė / Nuotr. iš asmeninio albumo

Kaip ir galima buvo tikėtis, vos rinkimai baigėsi, 2016 m. lapkričio 24 d. „TV forume“ būtent liberalai stebuklingai greitai pamiršo savo teiginius. Pasirodo, apie jokias prevencines priemones jie nenori net girdėti.

Valstiečių ir žaliųjų partijos atstovui prof. A.Verygai laikantis savo rinkiminių pažadų apriboti alkoholio prieinamumą, jaunasis liberalas Simonas Gentvilas pasiūlė „alkoholizmo priežasčių šalinimo“ išeitį: socialiniai darbuotojai turėtų aiškinti visiems priklausomybe sergantiems ligoniams alkoholio žalą. Nuostabus suvokimas apie žmogų ir jo problemas!? Kokios sudėtingos ir klastingos priklausomybių ligos formavimosi peripetijos, šiam užsienyje mokslus baigusiam jaunuoliui, pasirodo, neįkandama tema.

Jaunasis, ambicijų nestokojantis, save moderniu laikantis verslininkas, pasirodo, savo suvokimu siekia net... XVII amžių. Kiekvienas mokinukas žino, kad jis vadinamas Švietimo amžiumi. Tada vyravo požiūris, kad visas blogybes galima išspręsti švietimu ir paaiškinimu, nes apie gilesnius sąmonės klodus nebuvo elementarių žinių. Toks primityvus žmogaus traktavimas įsivaizdavo, kad žmogus yra tarsi judantis daiktas. Svarbu jam įpilti tinkamų žinių ir jis judės taip, kaip norės tas įpylęs. Arba kaip „galingieji“ bus nurodę „įpilti“... Atrodo, kad toks supaprastintas požiūris į žmogų nesvetimas visiems liberalams.

Tiksliau pasakius, požiūris į neturtingą žmogų. Į save jie nenorėtų taip žiūrėti. Vadinasi, visiškai kiti standartai taikomi sau ir kitiems, turtingam ir neturtingam žmogui, sveikam ir neįgaliajam. Taip taip čia tos pačios partijos atstovai, kurie kovoja UŽ KIEKVIENO ŽMOGAUS TEISES. Tik skirsto žmones į tuos, kurie verti žmogaus vardo ir neverti... Būtent pastariesiems, anot liberalų, reikalingi socialiniai darbuotojai.

Atskleisiu paslaptį. Socialiniai darbuotojai turi „stebuklingą lazdelę“, t.y. paaiškinimą apie žalingų įpročių žalą. Negirdėjote? Tik prilietei girtą žmogų ta „lazdele“ – ir jau nustojo gerti. Prilietei vaiką – ir jis jau nebepatirs smurto, o tėvai ir mamos užsinorės dirbti ir įgis tam kompetencijas.

Atskleisiu paslaptį. Socialiniai darbuotojai turi „stebuklingą lazdelę“, t.y. paaiškinimą apie žalingų įpročių žalą. Negirdėjote? Tik prilietei girtą žmogų ta „lazdele“ – ir jau nustojo gerti.

Pasirodo, turime tokią stebuklingą profesiją, kurios atstovai (bent jau aplinkinių lūkesčiais) gali dienomis-naktimis beveik už minimalią algą (ar laisvalaikio metu be algos ir kai kur dar naudodamiesi savo asmeniniu transportu) lakstyti nuo žmogaus prie žmogaus, nuo šeimos prie šeimos ir keisti žmonių gyvenimus, „sutvarkyti“ jų priklausomybes, greitai ištraukti juos iš skurdo ir nelaimių... Jie turi visus šiuos žmones kontroliuoti ir atsakyti už visas jų problemas. Žinoma, turėti stebuklingą lazdelę ir jos laiku nepanaudoti?! Tai skamba kaip nusikalstama veika. Dėl jos kiekvienas turi teisę socialinius darbuotojus barti, žeminti, tyčiotis iš jų per TV ir panašiais būdais.

O gal socialinio darbuotojo „lazdelė“ ir visa kita „stebuklų“ grandinė skirta, kad „žmogaus vardo vertieji“, neaiškiais būdais susikrovę savo turtus, toliau galėtų engti „nevertuosius“? Ir alkoholis čia geriausias „gydytojas“: ir valdyti minias su juo galima, ir pelnus susikrauti, ir visa tai daryti beveik teisėtais būdais. Nenaudinga tokį verslą riboti!

Sakėt, iš jo kyla socialinės problemos?.. Betgi čia suaugę, kas ką nori, tas tą daro – patys kalti, jei geria. Kuo mes, geriečiai, čia dėti, mes gyvenam tvarkingai, patogiai ir toliau rūpinamės visų (taip pat ir verslo) laisve!.. Mes net socialinių darbuotojų su stebuklų lazdelėmis parūpinom už mokesčių mokėtojų pinigus! Kai toks požiūris, kas gi gali klausyti nepatenkinto gyvenimu skurdžiaus? O kartu ir už jį „atsakingo“ socialinio darbuotojo?

„Kokias čia nesąmones paistai?“ – jau girdžiu bepradedantį nervintis skaitytoją. Taip, nesąmonės. Bet ponas S.Gentvilas kalba tokius dalykus per „TV forumą“ ir net nerausta. Ir pritariančių jam gausu. Atrodo, kad savaime suprantama, jog visi emocinio intelekto „nesubjaurotieji“ gali daryti, ką tinkami: skurdinti, nesirūpinti darbo ir gyvenimo sąlygomis, vienu kitu milijonu supainiojus viešus ir privačius interesus, o šių veiksmų pasekmių aukas paguos, nuramins ir sutramdys socialiniai darbuotojai. Apie kokį logiško mąstymo ir atjautos lygį visuomenėje galima kalbėti, kai Seimo nariu tampa asmuo, gebantis suprasti tik pinigų darymą ir jų srautų schemas?! Tokio veikėjo empatija ir supratimas apie bendrąjį gėrį ar solidarumą nesiekia minimumo. Ir mums visiems gerai?!

Kada ateis laikas, kai savo šalį matysime kaip vientisą? Solidarią? Ir rūpinsimės ne tik mažumų, bet ir socialinių darbuotojų, slaugytojų ar šeimos gydytojų, mokytojų ar policininkų teisėmis? Kai žmogus bus traktuojamas kaip Žmogus. O sergantiems (taip pat ir priklausomybėmis) ieškosime efektyvių pagalbos būdų – pradedant nuo reklamos uždraudimo ir alkoholio bei kitų psichotropinių medžiagų prieinamumo mažinimo ir pamažu einant toliau – prie tikrų, o ne imituojamų psichiatrinių paslaugų ir t.t.

Kada ateis laikas, kai savo šalį matysime kaip vientisą? Solidarią? Ir rūpinsimės ne tik mažumų, bet ir socialinių darbuotojų, slaugytojų ar šeimos gydytojų, mokytojų ar policininkų teisėmis?

Socialinis darbas – profesija, siekianti pokyčių visuomenėje. Ji „uždūsta“, jei jai priskiriamas tik politikų palaikomų socialinių problemų kontrolierių vaidmuo. Gal pagaliau atėjo metas keisti požiūrį į žmones ir netraktuoti jų kaip vertų ir nevertų būti, atsakančių už savo poelgius prieš įstatymą ir neatsakančių. Gal išgirsime ir pasaulyje žinomo, Lietuvoje viešėjusio sociologo Z.Baumano žodžius: „Vartotojų visuomenėje labiausiai vertinama laisvė nuo atsakomybės“.

Susidaro įspūdis, kad minėtas Seimo narys ir renkasi neprisiimti atsakomybės už alkoholizmo pandemijos Lietuvoje įveikimą, nesuvokia, kad ne vien ekonomika lemia šalies gyventojų laimingus veidus. Ar toks mąstymas būdingas visiems liberalams, kalbantiems apie laisvą žmogų?

Tikrai pribrendo laikas, kai turime burtis ir ieškoti išeities iš dešimtmečiais pūliuojančių problemų. Užtenka savo nuodėmes krauti ant atpirkimo ožių. Jei jau pradedantieji ministrai tai mato, laikas ir visuomenei prie to prisidėti. Tik visi kartu pasieksime realių rezultatų, kurių ir tikėjomės per rinkimus.

Gydytoja, socialinių mokslų daktarė Ramunė Jurkuvienė yra Socialinio darbo tarybos prie SADM pirmininkė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius