-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rasa Baškienė: Ar taps ISM pirmąja aukštąja mokykla, kurioje bus girdomi studentai?

Prekyba alkoholiniais gėrimais aukštųjų mokyklų maitinimo įstaigose yra tabu. Žinome, kad jauname amžiuje pradėjus vartoti alkoholį didėja priklausomybės sutrikimų išsivystymas, o tokios priklausomybės nė vienas tėvas ar mama nelinkėtų savo vaikui. Universitetų bendruomenės savo teritorijose rodo nulį tolerancijos alkoholio prekybai, tad toliau pasakojamoje istorijoje ISM vadybos ir ekonomikos universiteto rektoriaus V.Kontrimo raštas Vilniaus m. savivaldybei, prieštaraujantis alkoholio prekybos licencijos suteikimui kavinei universiteto kieme, yra ne išimtis.
Rasa Baškienė
Rasa Baškienė
Temos: 1 Alkoholis

Arklių gatvėje nr. 18 esantį pastatų kompleksą, kuriame įsikūrė ISM vadybos ir ekonomikos universitetas, valdo Vilniaus Arkivyskupijos kurija. Universiteto vadovybė pageidavo  valgyklos studentams, tam neprieštaravo Arkivyskupijos kurijos atstovai, 2012 metais suskatę restauruoti apleistus sandėliukus prie įėjimo į universiteto kiemą.

Sandėliukų vietoje atsirado skoningai įrengtos patalpos, skirtos maitinimo įstaigai. Viskas ėjo lyg sviestu patepta, tačiau, tik prasidėjus statybai, pasklido gandai apie būsimą alaus barą. Alaus pilstymui kategoriškai pasipriešino ISM universiteto studentai bei jų tėvai, prie jų prisijungė  kitų aukštųjų mokyklų studentų tėvai, Pasaulio lietuvių organizacijų atstovai, Senamiesčio bendruomenė, nevyriausybinių organizacijų atstovai bei LR Seimo ir Vilniaus m. politikai.

Buvo išsiųsti raštai Lietuvos, Vilniaus miesto, Lietuvos Katalikų bažnyčios vadovams, 2013 m. įvyko du susitikimai su naujuoju Vilniaus arkivyskupu  G.Grušu. Po ilgų diskusijų, arkivyskupui G.Grušui pasisakius prieš prekybą alkoholiu ISM universiteto kieme, Arkivyskupijos kurija sumažino patalpų nuomos kainą ir į sutartį įrašė nuostatą, draudžiančią alkoholio prekybą.

Iš konkurso pasitraukus kelioms įmonėms patalpas išsinuomojo UAB „Sky Star Catering“, iš anksto sutikusi su visomis sąlygomis.

Visiems aprimus, gegužės mėnesį į Vilniaus savivaldybę iš „Mama‘s“ kavinės (taip pasivadino ISM  universiteto kieme atsidariusi kavinė) atskriejo prašymas išduoti licenciją prekybai alkoholiui visą parą.

Visiems aprimus, gegužės mėnesį į Vilniaus savivaldybę iš „Mama‘s“ kavinės (taip pasivadino ISM  universiteto kieme atsidariusi kavinė) atskriejo prašymas išduoti licenciją prekybai alkoholiui visą parą.

Atrodytų, kad reikalas beviltiškas: patalpų savininkas - Vilniaus arkivyskupija - prieš, kiemo naudotojas – ISM universitetas - prieš, visuomenė - prieš, bet tai ne kliūtis tenkinti įmonės, aptarnaujančios   oro skrydžių bendrovę „Air Lituanica“, Vilniaus mero žaisliuką, užgaidą!

Nusivalius kojas į gyventojų ir visuomenės atstovų,  Vilniaus m. Savivaldybės tarybos narių grupės „Už kultūringą Vilnių“ protestus bei Vilniaus m. Savivaldybės mažmeninės prekybos alkoholiniais gėrimais ribojimo komisijos sprendimą neišduoti licencijos, ginant viešąjį interesą, Vilniaus m. taryba nežymia balsų persvara (22 prieš 17, o 3 susilaikius) palaimino pirmąjį įteisintą alkoholio prekybos precedentą Lietuvos aukštųjų mokyklų teritorijoje...

Alkoholio kontrolės įstatymo 18 straipsnio 5 punktas savivaldybės tarybai leidžia priimti motyvuotą sprendimą neišduoti licencijos prekybai alkoholiu, esant visuomenės pasipriešinimui.

Bet Vilniaus Tarybos valdančiosios daugumos  politikų nuostatas iliustruoja vicemero J.Kaminskio frazė: „Jau vasaros pradžioje čia galėjome turėti 15 laimingų padavėjų.”

Kyla klausimas, ar toks vietos  politikas suvokia, ką reiškia sąvoka „viešasis interesas“, kuris šiuo konkrečiu atveju yra pažeidžiamas? Taip pat įdomu, ar ne per dažnai miesto politikai, piktnaudžiaudami savo teisėmis, tampa lobistais, atstovaujančiais  alkoholio verslą, tačiau ne teisėtus gyventojų lūkesčius?

Europos Sąjunga tvirtai pirmauja pasaulyje pagal alkoholio suvartojimą, o Lietuva Europos Sąjungoje pakliūna tarp lyderių šioje srityje. 2013 m. pabaigoje lėtiniu alkoholizmu Lietuvoje sirgo apie 50 000 asmenų, o alkoholinė psichozė diagnozuota 3,4 tūkstančiams...Statistikos duomenimis, jaunimas yra viena didžiausių rizikos grupių alkoholio, tabako ir narkotikų vartojime. 15- 29 metų jaunimas dažniau miršta nuo besaikio alkoholio vartojimo, nei nuo kitų ligų.

Ar šiuos skaičius žino Vilniaus miesto Tarybos „tėvai ir motinos“, laiminantys alkoholio prekybos tašką aukštosios mokyklos pašonėje? Ir nereikia ieškoti pavyzdžių Didžiojoje Britanijoje, kurią į neviltį varo girtuoklių skaičius. Valstybėse, su jaunimo girtuoklyste kovojančiose ne deklaracijomis, o įstatymais, situacija yra kitokia. Pavyzdžiu galėtų būti JAV universitetų miesteliai, vadinamieji „campus“, kuriuose net kalbų negali būti apie alkoholį.

Dar ne istorijos pabaiga. Ginant viešąjį interesą bus kreipiamasi į Vilniaus apygardos administracinį teismą, siekiant apriboti ūkinio subjekto, nusispjovusio į civilizuotus susitarimus, apetitą. Dar, blogiausiu atveju, galima tikėtis išmintingo Bažnyčios hierarchų sprendimo nutraukti nuomos sutartį su susitarimų nesilaikančia UAB „Sky Star Catering“, kuri žadėjo, kad alkoholiu nuomojamose patalpose prekiaujama nebus, bet siekia gauti tam leidimą.  Vilkimės, kad sveikas protas nugalės.

Pabaigai norėtųsi pacituoti Artūrą Zuoką, 2011 metais savo rinkiminės kampanijos buklete įrašiusį karčią mintį: „Gal pirmą kartą supratau svarbiausią savo gyvenimo tiesą: "Alkoholis yra priešas, kuris gali sugriauti net ir pačius nuostabiausius dalykus.“ 

Kada buvote nuoširdus, Vilniaus mere: ar tada, kai dalinotės savo nuoskauda, ar dabar, kai savo koalicijos balsais palaiminote alkoholio prekybos įteisinimą universiteto kieme? Ir nesvarbu , kad pats neva susilaikėte – šįkart susilaikymas reiškė palaikymą užmačioms  girdyti studentiją.

R.Baškienė yra Vilniaus tarybos narė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius