-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Remigijus Šimašius: Kaip Lietuvos piliečiai gali ginti Lietuvą

Norint užtikrinti nacionalinį saugumą reikia, kad saugumas būtų sistema. Ne bet kokiomis pastangomis išleisti papildomai 1,3 milijardo litų (iki 2 procentų nuo BVP) krašto apsaugai, ne tik „Patriot“ priešlėktuvinė sistema ir tikrai ne Pirmojo Baltijos kanalo propagandinio kanalo uždarymas nulems mūsų saugumą. Tam reikia visos sistemos sudėtingų ir paprastų, karinių ir taikių priemonių.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius / BFL nuotr.

Svarbu, kad žmonės norėtų ginti savo šalį, kad turėtume draugų, kad turėtume suinteresuotų mūsų saugumu, kad neturėtume nereikalingų priešų. Yra labai aiškūs būdai kaip tai pasiekti. Apie tai jau rašiau.

Tačiau yra situacijų, kai tai nebepadės, kai reikia tiesiog apsiginti.

Svarbu čia vėlgi visa sistema: žvalgyba, pasirengimo planai, vadovavimas, ginkluotė. Apie tai po Rusijos–Gruzijos karo labai taikliai surašė Gruzijoje daug būnantis buvęs Estijos ministras pirmininkas Martas Laaras. Tačiau bet kokiu atveju sėkmingos gynybos nebus, jei ginsis tik saujelė profesionalų. Šie mano pamąstymai apie būtent šį aspektą – kaip įgalinti Lietuvos žmones ginti savo šalį.

Taigi, keli paprasti ir nedaug kainuojantys žingsniai gynybinei Lietuvos galiai padidinti.

Saugumas prieš fizines atakas

1. Labiau remtis Šaulių sąjungos struktūra įvairių grėsmių ir nelaimių atveju, siekti didesnio Šaulių sąjungos prestižo, modernumo.

2. Instruktuoti visus ginklų turėtojus Lietuvoje, kaip elgtis atakos iš užsienio atveju.

Norint apsiginti – reikia visos sistemos darniai veikiančių veiksnių. Žmonių noras ir gebėjimas gintis – vienas iš jų.

3. Turėti aiškią veikiančia schemą, kaip pasitelkti savanorius, šaulius, kitus asmenis mobilizacijai. Leisti rezervistams turėti karinius ginklus ir amuniciją namuose.

4. Supaprastinti bazinius karinius mokymus, stengiantis įtraukti kuo daugiau žmonių.

5. Puoselėti savigynos kultūrą ir pasirengimą.

6. Kilus karo pavojui – iš esmės supaprastinti ginklų registraciją įsigyjant ginklus, leidžiant juos įsigyti šalies gynybai pasirengusiems asmenims pagal iš anksto apsibrėžtus kriterijus.

Saugumas prieš kitokio pobūdžio atakas

1. Suburti savanorišką struktūrą, kurią galima būtų pasitelkti propagandinių atakų atveju. Turėti aiškius principus ir schemas, kaip pasitelkiami viešųjų ryšių ir žurnalistikos profesionalai Lietuvoje ir užsienyje.

2. Suburti savanorišką struktūrą, kurią galima būtų pasitelkti kibernetinių atakų atveju. Turėti aiškius principus ir schemas, kaip pasitelkiami programuotojai ir kiti informacinių technologijų profesionalai Lietuvoje ir užsienyje.

Dar kartą pabrėžiu, kad visi kiti veiksniai saugumui yra ne mažiau, o kai kurie – net gal ir labiau svarbūs: stipri ekonomika, geri tarptautiniai ryšiai, ekonominis susisaistymas su įvairiomis šalimis ir investicijos iš jų, patriotizmas ir nusiteikimas gintis, dalyvavimas NATO, vadovavimas, žvalgyba, pasirengimo planai, ginkluotė.

Norint apsiginti – reikia visos sistemos darniai veikiančių veiksnių. Žmonių noras ir gebėjimas gintis – vienas iš jų.

Remigijus Šimašius yra Liberalų sąjūdžio vicepirmininkas, Seimo narys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius