Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rimantas Vaitkus: Juodas konservatorių planas Lietuvai

Pamatęs savo gimtajame mieste juodos spalvos autobusiuką net nustėrau: šis gedulo spalvos automobilis tikrai negali žadėti nieko gero. Ar kas mirė? Ne. Ant jo puikavosi užrašas „Naujas planas Lietuvai“. Simboliška, jog konservatoriai pradeda savo rinkiminę agitaciją nuo gedulo spalvos, nes nieko gero, be kančios, jie ir negali pažadėti. Net ir vilties, kad kas nors jų valdymo metu keistųsi į gera.
Rimantas Vaitkus, švietimo ir mokslo viceministras
Rimantas Vaitkus, švietimo ir mokslo viceministras / LSDP nuotr.

Palapinėje, į kurią susirinko keliolika senyvo amžiaus žmonių, pensijų ir išmokų karpymo architektė Ingrida Šimonytė, matyt, dalijosi mintimis, kurias pensijas dar reikėtų apkarpyti, kad galėtume sutaupyti kelis grašius.

Mano a. a. mama, kurios nė 250 eurų nesiekiančią pensiją taip pat buvo apkarpę, matyt, Tėvynės labui, tokius veikėjus vadino „kluikomis“. Taip žemaičiai vadina žmones, kuriems trūksta sveiko proto. Įdomu, kaip senoliams dabar teisinasi konservatoriai? Kad buvo pasaulinė krizė? Kad Kirkilas iššvaistė biudžetą – konservatorių chorui pritarus – norėdamas pakelti biudžetininkų atlyginimus? Kad padidėjo išmokos jaunoms mamoms? To tada negalėjo padaryti viena mažumos vyriausybė, nes tam būtų trūkę balsų.

Tad gal konservatoriai sąžiningai prisipažįsta, kad prie išaugusio biudžeto 2009-aisiais prisidėjo ir jie, kaip ir dabar – bendrame chore su kitais Seimo nariais įstatymu įtvirtindami 42 miškų urėdijas? Kodėl ne 1200 mokyklų ar 47 aukštąsias mokyklas?

Toje pačioje palapinėje buvęs kitas ministras Kazys Starkevičius, matyt, porino apie jo propaguotų mažyčių turgelių kovą su pasauline pieno perprodukcija. Gaila, neteko išklausyti. Ypač po to, kai šios Vyriausybės dėka atsivėrė milžiniškos JAV, Pietų Amerikos ir Kinijos rinkos. Tik vežk. Dabar jau pieno perdirbėjų eilė ne smaugti tiekėjus, o mažinti perdirbimo kaštus ir kurti konkurencingą produkciją.

Orą konservatorių palapinei pūtė dyzelinio generatoriaus sukamas varikliukas. Inovatyvus sprendimas, nes tam nereikia išorinio elektros šaltinio. Matyt, žmonėms buvo paaiškinta, kad įkyrus burzgimas būtinas, nes Lietuva turi mažai elektrą generuojančių pajėgumų. Kairieji nepatikėjo už dešimtis milijonų nupirktų ekspertų pasakomis apie atominės elektrinės pigumą. Dar 2012–aisiais Energetikos instituto mokslininkai savo jėgomis ir nemokamai atliko tyrimą, kuris parodė, kad planuotos elektrinės pagamintos elektros kaina gali būti nekonkurencinga. Savo nuomonę žmonės išsakė referendume.

Kairieji užbaigė linijos su Švedija tiesimą, pastatė suskystintų gamtinių dujų terminalą. Tapome energetiškai nepriklausomi nuo Rusijos. Tuo tarpu konservatoriai renka parašus prieš Astravo atominį monstrą, kurio galėjo ir nebūti, jei jų valdymo metu nebūtų buvę atsainaus požiūrio į tą elektrinę – jie vis tiek nepastatys. Rinko parašus jie ir prie minėtos palapinės. Bijau, kad pavėluotai. Dabar visi – kairieji ir dešinieji – turime vienytis, kad ši elektrinė atitiktų visus saugos reikalavimus, o jos saugumu rūpintųsi ir Europos Komisija.

Mano a. a. mama, kurios nė 250 eurų nesiekiančią pensiją taip pat buvo apkarpę, matyt, Tėvynės labui, tokius veikėjus vadino „kluikomis“.

Norėjosi išgirsti ir buvusio Lietuvos pažangos strategijos kūrėjo A.Kubiliaus pasiaiškinimų dėl liūdnojo koeficiento 0,965, skirto išimtinai tik mokslininkams. Būtent iš tokio koeficiento universitetai buvo priversti padauginti jau nurėžtus mokslininkų atlyginimus, taip dar labiau juos sumažindami.

Nežinia, kodėl mokslininkai tapo labiausiai konservatorių nekenčiama žmonių grupe. Kaip tada galime tikėti „pažangos strategija“, jei pažangos kūrėjai – mokslininkai – buvo papildomai skriaudžiami? Šį gėdingą koeficientą panaikinome iškart atėjus į valdžią.

Kur dar jaunesniųjų koalicijos brolių liberalų sugalvota ir konservatorių palaiminta aukštųjų mokyklų „krepšelizacijos“ politika? Mums teko padvigubinti studijų krypčių, į kurias priimami studentai, skaičių, tiksliau ir pagal valstybės užsakymą priimti studentus. Pradėjome beprecedentį visų absolventų karjeros stebėsenos tyrimą – tai pirmasis toks darbas visoje Europoje.

Seime sunkiai skinasi kelią (ne be konservatorių trukdymų) naujasis Mokslo ir studijų įstatymas, atversiantis kelią mažinti studijų programų skaičių, racionalizuoti priėmimą, atsisakyti studijų dubliavimo.

Sunku rasti sritį, kurioje konservatoriai nebūtų ko nors prigadinę, ką šiai vyriausybei nebūtų reikėję taisyti, kompensuoti, atlyginti, pakeisti. Tad, žiūrėdamas į tą gedulingąjį autobusėlį pamaniau: negi vėl lipsime ant to paties grėblio? O gal čia ir yra toks konservatorių sumanymas – juodas planas Lietuvai?

Rimantas Vaitkus yra Vyriausybės vicekancleris, socialdemokratas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius