-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rokas Grajauskas: Darbo užmokesčio augimas muša pokrizinius rekordus

Vidutinis atlyginimas Lietuvoje šių metų pirmąjį ketvirtį augo 6,9 proc. Tai buvo sparčiausias augimo tempas pokriziniais metais. Dėl sparčiai kuriamų darbo vietų šalyje ir toliau turėtų mažėti nedarbas, o tai savo ruožtu palaikys spaudimą darbo užmokesčiui augti.
Rokas Grajauskas
Rokas Grajauskas / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Lemia kaistanti darbo rinka ir MMA didinimas

Tokį spartų atlyginimų augimą pastaruoju metu lėmė dvi pagrindinės priežastys. Darbo rinkoje vis ryškiau pastebimi perkaitimo ženklai – laisvų darbo vietų skaičius didėja, o jų užpildyti nėra kam.

Sektoriai, kuriuose labiausiai pastebimas darbuotojų trūkumas, yra gamyba, informacinės technologijos, maitinimas ir aptarnavimas. Iš viso per pirmąjį ketvirtį šalyje buvo registruota 16,3 tūkst. laisvų darbo vietų – pastarąjį kartą toks skaičius fiksuotas tik 2008-aisiais.

Privačiame sektoriuje buvo sukurta 18 tūkst. naujų darbo vietų, o sparčiausiai darbo vietos buvo kuriamos gamybos, aptarnavimo paslaugų ir prekybos sektoriuose.

Be to, atlyginimus kelia ir pastaruoju metu itin sparčiai augęs minimalus mėnesinis atlyginimas (MMA). Palyginti su praėjusių metų pradžia, MMA iš viso paaugo 16,7 proc. (nuo 300 iki 350 eurų). MMA arba mažesnį atlyginimą Lietuvoje uždirba net 23 proc. visų dirbančiųjų (arba 253 tūkst. darbuotojų).

Nenuostabu, kad pastaruoju metu atlyginimai labiausiai augo sektoriuose, kuriuose MMA gaunančių darbuotojų dalis yra didžiausia – tai apgyvendinimo ir maitinimo, taip pat – kitos aptarnavimo paslaugos.

Lūkesčius viršijantis užimtumo augimas

Nepaisant to, kad kai kurie sektoriai pastaruoju metu mažino darbo vietų skaičių (žemės ūkis, statyba, transportas), bendras užimtumo prieaugis per pirmąjį ketvirtį viršijo lūkesčius. Privačiame sektoriuje buvo sukurta 18 tūkst. naujų darbo vietų, o sparčiausiai darbo vietos buvo kuriamos gamybos, aptarnavimo paslaugų ir prekybos sektoriuose.

Kita vertus, kiek stebina itin spartus naujų darbo vietų kūrimas valstybiniame sektoriuje. Per pirmąjį šių metų ketvirtį viešajame sektoriuje buvo įdarbinta net 15 tūkst. darbuotojų daugiau nei pernai (4,1 proc. augimas).

Didžioji dalis šio prieaugio – švietimo įstaigose. Atsižvelgiant į mažėjantį bendrą gyventojų bei visuose švietimo sistemos lygmenyse besimokančiųjų skaičių, tokią tendenciją pateisinti sunku. Todėl nenuostabu, kad santykis tarp viešajame sektoriuje darbinamų darbuotojų ir visų gyventojų skaičiaus šių metų pradžioje šoktelėjo iki istorinių aukštumų – 13,4 proc.

Atlyginimų augimas tik spartės

Ekonomikai atsigaunant po Rusijos šoko, o vidaus paklausai darantis vis aktyvesnei (tai lemia ir sparčiai augantys atlyginimai), paklausa darbo jėgai tik augs. Šiuo metu nedarbas Lietuvoje siekia 8,3 proc. ir smarkiai lenkia vadinamąjį natūralų nedarbo lygį, kuris „Danske Bank“ skaičiavimais šiuo metu siekia 9,7 proc. Nedarbo lygiui mažėjant ir dar labiau tolstant nuo natūralaus nedarbo lygio, spaudimas atlyginimams augti tik didės.

Prognozuojame, kad šiais metais atlyginimai Lietuvoje ūgtelės 7,1 proc., o kitąmet, papildomai nedidinant MMA, atlyginimai turėtų augti 6,7 proc.

Rokas Grajauskas yra „Danske Bank“ vyriausiasis Baltijos šalių ekonomistas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius