-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rūta Vainienė: Pensija, kaip miražas

Pagal patvirtintą naująjį socialinį modelį, nuo 2018 metų keisis senatvės pensijų skaičiavimo ir mokėjimo tvarka. Naujasis Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymas ne tik perkėlė bazinės pensijos mokėjimą iš Sodros į Valstybės biudžetą, bet ir prailgino pensijai gauti būtinąjį socialinio draudimo stažą. Dabartiniu metu būtinasis stažas yra 30 metų, o pagal naująjį įstatymą jis bus palaipsniui ilginamas iki 35-erių metų.
Rūta Vainienė
Rūta Vainienė / Asmeninio albumo nuotr.

Svarbu tai, kad dabartiniu metu ne visi į pensiją išeinantys asmenys turi užsidirbę ir mažesnį 30-ties metų stažą. Sodra praneša, kad pernai prašymus senatvės pensijai gauti pateikė apie 17 tūkst. žmonių.

Net kas ketvirtas iš jų neturėjo sukaupęs būtinojo 30 metų darbo stažo ir dėl to gaus gerokai mažesnes pensijas! Dar daugiau – tiems, kurie nesukaupė minimalaus 15 metų stažo, pensija visai nebus skirta.

Papildomai įvertinus ir tai, kad vis daugiau asmenų užsiima individualia veikla, t.y. neturi jokių darbinių santykių, darbo stažo reikalavimas atrodo kaip kokia viešnia iš praeities.

Patvirtintame socialiniame modelyje laikmečio dvasią atliepia tik daug pasipriešinimo sulaukęs Darbo kodeksas. Tuo tarpu socialinio draudimo, t.y. Sodros reforma, neįvertina nei pakeistojo Darbo kodekso, nei visiškai pasikeitusio žmonių ekonominio gyvenimo.

Darbo kodekse įtvirtinus lankstesnes bei nenustatytos apimties darbo sutartis, didžiausiu nesusipratimu tampa minimalaus ir būtinojo stažo reikalavimas.

Papildomai įvertinus ir tai, kad vis daugiau asmenų užsiima individualia veikla, t.y. neturi jokių darbinių santykių, darbo stažo reikalavimas atrodo kaip kokia viešnia iš praeities. Nepaisant to, įstatymas buvo priimtas tyliai, be didesnio pasipriešinimo, ir užuot panaikinęs šį sovietinį rudimentą, padarė priešingai – prailgino būtinąjį stažą.

Užsidirbti būtinąjį stažą vienok nėra taip jau lengva. Vieneri metai darbo stažo sukaupiami tik tokiu atveju, jei dirbančiojo pagal darbo sutartį per vienerius metus gaunamų pajamų suma yra ne mažesnė nei 12 MMA. Sodros duomenimis mažiau nei MMA gauna apie penktadalis Lietuvos dirbančiųjų.

Tiems, kurie veikia pagal individualios veiklos pažymas, reikalavimas dar drastiškesnis. Jei šis asmuo renkasi mokėti mokesčius pagal 30 procentų sąnaudų minusavimo taisyklę, per metus jam reikia uždirbti nebe 12, o 36 minimalias algas! Jei uždirba mažiau, būtinajam stažui sukaupti 35 metų jau nepakaks.

Tačiau čia sistemos grobuoniškumas nesibaigia. Jei pagal arbo sutartį dirbantis žmogus uždirba daugiau nei 12 minimalių algų per metus, arba individualia veikla užsiimantis žmogus uždirba daugiau nei 36 minimalias algas, jiems vis viena bus skaičiuojami tik vieneri būtinojo stažo metai! Įsivaizduokime žmogų, kuris dirba pagal nenustatytos apimties darbo sutartį. Vienus metus jis dirba nedaug, ir uždirba tik pusę metų būtinojo stažo.

O antrus metus jis gauna didesnį krūvį ir uždirba po dvi minimalias algas kas mėnesį. Šis žmogus, gaus mažiau stažo tais metais, kai dirbo mažiau, bet negaus daugiau stažo tais metais, kai dirbo daugiau! Net jei 14 metų mokėsi milžiniško dydžio įmokas, senatvės pensija nepriklausys, nes neturėsi 15 metų minimalaus stažo!

Stažo reikalavimo ydingumas dar labiau išryškėja, atskyrus bendrąją pensijos dalį nuo individualiosios. Jei bendrajai daliai gauti gal ir gali būti reikalavimas būti mokėjus įmokas tam tikrą apibrėžtą laiką, tai individualios pensijos dalies atveju, kuomet išmoka priklauso nuo sumokėtų įmokų dydžio, minimalus ir būtinasis stažas yra kažkoks nesusipratimas.

Svarstant Darbo kodeksą, buvo siūloma įrašyti, kas darbuotojas yra darbo santykiuose silpnesnioji šalis. Kur jau kur, bet santykiuose su valstybiniu socialiniu draudimu ir be parašymo aišku, kad darbuotojas yra toks truputį pensijų miražą gaudantis naivuolis.

Šis Rūtos Vainienės komentaras skambėjo per LRT radiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius