Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švarios nosys prieš didelius pinigus

Rimtiems žmonėms, net rūkantiems - labai juos gerbiu, pats priklausau prie buvusiųjų – nereikia aiškinti apie tabako žalą. Pernai pasaulyje nikotinas užmušė šešis milijonus, šiemet daugiau. Keturios Lietuvos.

Senatorius Johnas McCainas, buvęs kandidatas į JAV prezidentus, sužinojęs, kad Amerikos cigarečių eksportas į Iraną išaugo, pasakė: „Gal tai visai neblogas būdas juos išnaikinti.“ Amerikietiškas humoras.

Bet šiandien – apie rimtą posūkį. Europos Parlamente (EP) sukurta darbo grupė, kurios tikslas – 2025 metais priimti įstatymą, draudžiantį visoje Europoje prekiauti tabako gaminiais. Ta grupė veiks ir naujos sudėties EP. Jau paskelbta apie pirmus laimėjimus šiame kelyje.

Pasirodo, Europoje įdiegtas draudimas rūkyti viešose vietose labai pasiteisino. Dabar dėl to draudimo jau nepurkštauja ir patys rūkaliai – sako, dabar mažiau rūkome.

Airija buvo pirmoji, išprašiusi rūkalius į gatvę. Tiriant žmonių sveikatą Airijoje ir Didžiojoje Britanijoje, kuri pasekė kaimynės pavyzdžiu, paaiškėjo, kad žmonių sveikata tose šalyse pastebimai pagerėjo. Sumažėjo infarktų – kai kuriose vietovėse net per keliolika procentų.

Pasirodo, Europoje įdiegtas draudimas rūkyti viešose vietose labai pasiteisino. Dabar dėl to draudimo jau nepurkštauja ir patys rūkaliai – sako, dabar mažiau rūkome.

Dabar ruošiamasi žengti kitą žingsnį – uždrausti politikams susitikinėti darbo reikalais su tabako lobistais, mūsiškai sakant, tabako bendrovių advokatais. Tiesiog padaryti tokius susitikimus ne tik negarbingais, bet ir nusikalstamais. Labai naujas reiškinys. Dar vienas žingsnis – visose Bendrijos valstybėse 2014 metais suvienodinti tabako akcizą (valstybės rinkliavą). Tai suvienodintų rūkalų kainas. Draudimo priešininkai įrodinėja, kad tai neįmanoma. Prancūzijoje bei Airijoje akcizas ir dabar didelis, o Bulgarijoje – mažas. Suvienodinus kainas, bulgarai išvis negalės rūkalų įpirkti, nes jie uždirba daug mažiau už airius ar prancūzus. Tabako pramonė bei prekyba tabako gaminiais Bulgarijoje (ir dar keliose šalyse) neišvengiamai pereis į pogrindį. O nesuvienodinus kainų, dabar, kai jau nėra vidaus pertvarų, kontrabandinių rūkalų srautas bus kaip krioklys pavasarį. Mums, turintiems ilgą sieną su Baltarusija, ir sunkiai kontroliuojamą su Karaliaučiaus kraštu, teks ypač kietai gintis.

Idealistus Europarlamente puola tabako koncernai. Jie įrodinėja, kad Briuselio planai nei protingi, nei įvykdomi. Rūkaliai niekur nedings, tvirtina, nes jie priklausomi nuo nikotino. Atsiras juodoji rinka, o nemaža gyventojų dalis vienaip ar kitaip dalyvaus nusikalstamoje veikloje.

Tačiau Pasaulio sveikatos organizacija rūkymą priskyrė epidemijų kategorijai. Tik skleidėjas šiuo atveju yra, pasak šios autoritetingos organizacijos, pasauliniai tabako pramonės gigantai. Jų strateginis tikslas – įpratinti kuo daugiau žmonių. Jiems reikia, kad Europoje kasmet pradėtų rūkyti pusė milijono – vietoj tų, kurie metė arba numirė.

Kadangi išsivysčiusiose šalyse rūkalių kasmet mažėja po du procentus, tabako koncernai dabar metėsi į varganas šalis, ir ten reklamai skiria milijardus. Pirmiausia stengiamasi pasiekti jaunus ir pačius jauniausius, nes tyrimai parodė, kad kuo anksčiau žmogus pradeda, tuo labiau priklausomas nuo tabako tampa. Ir jaunimą reklama veikia stipriau. Kita strategija – įdiegti patrauklius įvaizdžius, susieti rūkymą su vyriškumu ir laisve. Taip atsirado tas Marlboro kaubojus. Beje, jis mirė nuo plaučių vėžio. Indonezijoje moterys beveik nerūkė. Atsirado reklama – moterys rūkalės daro labdaros darbus. Jos gražios ir nepriklausomos. Rūkančių mergaičių padaugėjo penkeriopai.

Dabar tabako koncernai veržiasi į Afriką, nes ten rūko tik 20 proc. gyventojų. Nieko, tuoj padaugės. Varganų šalių vyriausybės net padeda tabako koncernams, leidžia reklamuotis kaip nori. Niekaip nenori suprasti, kad gyventojų gydymas kainuoja daug kartų brangiau negu pajamos iš akcizo.

Abejotina, kad pavyks kada nors visiškai uždrausti rūkymą. Nebent jeigu visi labai protingi tapsime. Bet sumažinti tiek, kad rūkytų vos keli procentai – galima. Reikalinga sveiko gyvenimo reklama – protinga, sąmojinga, plati ir įvairi. Rūkalų reklama uždrausta, bet būtina uždrausti ir sieti sėkmę gyvenime, elegantiškumą, šiuolaikiškumą su rūkymu.

Melaginga reklama – didelis nusikaltimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius