-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Tomas Petreikis: KGB meteoritas Šiaulių mero kieme?

Šiaulių miesto taryba rugpjūčio 28 d. pritarė, kad Šiaulių miesto pramoniniame parke įsikurtų uždaroji akcinė bendrovė „Rail Skyway Systems Ltd“. Pagal sutartį Vilniuje veikianti neaiškaus Rusijos kapitalo bendrovė parduoda Lietuvos gyventojams akcijas su didžiulėmis nuolaidomis ir žada didžiulius pelnus.
Tomas Petreikis
Tomas Petreikis

Vilniaus biure įmonė yra įdarbinusi tik keturis darbuotojus, bet planuoja Šiaulių mieste įrengti styginiais bėgiais lekiančių traukinių laboratoriją, per trejus metus sukurti 150 darbo vietų, investuoti mažiausiai 60 milijonų litų, o 1 milijoną perves iškart į Šiaulių miesto biudžetą. Taip pateikiami skaičiai, ant kurių užkibo ir Šiaulių valdžia, atrodo įspūdingai.

Tačiau visas „smagumas“ prasideda tada, kai imame į projektą gilintis iš esmės. Ši Rusijos kapitalo įmonė su ganėtinai neaiškios paskirties projektu įsikurs šalia Zoknių esančios NATO karinės bazės. Ne paslaptis, kad zona, kurioje įmonė ketina veikti, vilioja ne tik investuotojus, bet ir kitų šalių specialiasias tarnybas, nes iš jos patogu stebėti svarbiausią NATO karinį objektą Lietuvoje.

Taip pat Šiaulių valdžia nepasigilino ir neįvertino, kad šios bendrovės Oziorų poligonas buvo paslaptingai sugriautas, o bendrovės strateginiai investuotojai (Oziorų rajono vadovas Vladimiras Saščikinas, investuotojas A.Lebedis) žuvo keistomis aplinkybėmis. „Styginio transporto“ iniciatoriai buvo gavę finansinį palaikymą Rusijos miestuose (Nižnij Novgorode, Stavropolyje ir net Chanty-Mansijske), bet visi darbai buvo nutraukti. Kodėl Rusijoje nereikalingas ir neaiškiomis aplinkybėmis sužlugdytas projektas rado tokių rimtų gerbėjų Lietuvoje?

Kodėl Rusijoje nereikalingas ir neaiškiomis aplinkybėmis sužlugdytas projektas rado tokių rimtų gerbėjų Lietuvoje?

Įdomu, kad į šias aplinkybes Šiaulių meras socialdemokratas Justinas Sartauskas ir laikinai einantis administracijos direktoriaus pareigas socialdemokratas Algimantas Beinoravičius neatsižvelgė ir investavimo sutartį pasirašė skubotai, net negavę Nacionalinės žemės tarnybos leidimo dėl žemės nuomos sutarties 99 metams, nepatikrinę bendrovės kapitalo kilmės, nepasitarę su Krašto apsaugos ministerijos, NATO karinės aviacijos bazės, Valstybės saugumo departamento vadovais.

Pats meras į tai atkerta, kad ne jis turi kažkur kreiptis, bet visos šios institucijos jam turi pateikti informaciją apie minėtą įmonę. Tačiau tai yra mero politinės atsakomybės ir sveiko proto klausimas. Meras ir administracijos direktorius yra ne šiaip paprasti tarnautojai, kurie gali težinoti savo siaurą sritį, o lyderiai, kuriems yra svarbus platus politinių ir geopolitinių procesų suvokimas.

Pats esu atsargos leitenantas, todėl galiu drąsiai teigti, kad šalia NATO bazės tokios neaiškios Rusijos investicijos šiaip sau neatsiranda. Tą gali patvirtinti kiekvienas karys. Ar nepagalvojama, kad šalia NATO bazės Rusijos specialiosios tarnybos Ukrainos įvykių kontekste bando įkurdinti savo žvalgybinių operacijų bazę?

Esant sudėtingai geopolitinei situacijai dėl Rusijos karo Ukrainoje, per kurį žuvo jau daugiau nei 2,6 tūkstančiai žmonių, papildomiems NATO naikintuvams saugant Baltijos šalių oro erdvę, Rusijai taikant Lietuvos verslininkams ekonomines sankcijas, Šiaulių miesto valdžios skubėjimas yra tikrai stebinantis ir jį vertinu kaip nedovanotiną klaidą.

Skirti sklypus šalia NATO bazės neįvertinant sudėtingos politinės situacijos, grėsmės Lietuvos nacionaliniam saugumui, NATO kariams saugantiems Lietuvos, Latvijos, Estijos oro erdvę yra negeras žingsnis.

Šalia NATO bazės tokios neaiškios Rusijos investicijos šiaip sau neatsiranda. Ar nepagalvojama, kad šalia NATO bazės Rusijos specialiosios tarnybos Ukrainos įvykių kontekste bando įkurdinti savo žvalgybinių operacijų bazę?

Taip pat primygtinis tokios „investicijos“ stūmimas kompromituoja ir pačią Šiaulių miesto investicijų pritraukimo strategiją.

Turiu pabrėžti, kad pastaruoju metu jaunų ir šiam darbui atsidavusių Šiaulių miesto administracijos specialistų dėka investicijų srautai į Šiaulių pramoninį parką buvo gerokai išaugę. Tačiau šis projektas ir netoliaregiškas socialdemokratų valdžios žingsnis gadina Šiaulių, kaip investicijoms patrauklaus miesto, įvaizdį.

Patys pagalvokite, kas norės kurti įmonę, investuoti šalia galimos KGB žvalgybinės bazės? Kaip gali prie tokio įtartino objekto investuoti aukštųjų technologijų pramonė, atsirasti tyrimų centrai ir laboratorijos? Juk Rusijos specialiųjų tarnybų žvalgyba yra vykdoma ne tik karinių objektų, politinių procesų poveikio kryptimis. Atliekamas ir technologinis šnipinėjimas.

Mero J.Sartausko pasiteisinimai, kad ši investicija atsirado netikėtai, kad nukrito Šiauliams kaip koks meteoritas, yra ne kas kita kaip bandymas išsukti uodegą supratus, kokį Šiauliams žalingą sprendimą jis priėmė.

Todėl mes, TS-LKD opozicija savivaldybės taryboje, kviečiame Šiaulių miesto savivaldybės Merą J.Sartauską, laikinąjį administracijos direktorių A.Beinoravičių nutraukti Lietuvos valstybės nacionaliniam saugumui žalingą sutartį ir apsaugoti Lietuvos žmones nuo finansinių praradimų įsigijus šios bendrovės akcijų.

Tokia sutartis, jos neįvertinus nacionalinio saugumo požiūriu, negali įsiteisėti, ką ir išsakėme svarstymo savivaldybės taryboje dėl šio „investicinio“ projekto metu. Jeigu mero ir administracijos direktoriaus ciniškas požiūris nesikeis ir projektas bus tęsiamas, ketiname dėl sutarties nutraukimo inicijuoti savivaldybės tarybos nutarimą ir kreiptis į teismą.

Tomas Petreikis yra TS-LKD Šiaulių miesto skyriaus pirmininkas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius