Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valentinas Mazuronis: Minimalią algą padidinsime – o kas toliau?

Valdančioji koalicija nuo spalio mėnesio minimalų mėnesinį atlyginimą didina 35 litais ir žada didinti dar daugiau. Tai yra gerai. MMA didinimas numatytas koalicijos partnerių, tame tarpe ir „Tvarkos ir teisingumo“ partijos rinkiminėse programose ir šie pažadai vykdomi. Tačiau vien tik MMA didinimas nepakeis žmonių gyvenimo ir nepadarys jo geresniu.
Valentinas Mazuronis
Valentinas Mazuronis / BFL nuotr.

Šiandien nekalbame apie tai, kas ir iš kur privalės sumokėti padidintą minimalų atlyginimą. Kaip tai paveiks įmonių konkurencingumą ir nulems jų galimybes išgyventi (arba bankrutuoti)? Tai labai įdomi tema, diskutuoti apie tai reikia ir labai rimtai.

Tie, kas gauna minimalų atlyginimą, iš tiesų gaus daugiau. Bet, kaip šiandien jaustis žmonėms, kurie turi gerą išsilavinimą, kvalifikaciją bei gebėjimus, bet uždirba tik šiek tiek daugiau nei MMA? Dažniausiai tai sveikatos, kultūros ir mokslo sektoriaus darbuotojai, kurių atlyginimai dėl susiklosčiusių „tradicijų“ tik kiek didesni nei minimalus, nepaisant to, kad jie turi ir aukštąjį išsilavinimą, ir gana aukštą kvalifikaciją.

Taigi, kas bus, kai MMA susilygins su šiandien mažus atlyginimus gaunančių kvalifikuotų darbuotojų uždarbiais? Bus blogai. Tai ne tik mokslo ir kompetencijos pažeminimas, bet ir visiškas motyvacijos dirbti sunaikinimas.

Kuo labiau bus keliamas MMA, bet neperžiūrimi kiti atlyginimai, tuo blogesnę situaciją ir pagrįstą žmonių nepasitenkinimą turėsime.

Kuo labiau bus keliamas MMA, bet neperžiūrimi kiti atlyginimai, tuo blogesnę situaciją ir pagrįstą žmonių nepasitenkinimą turėsime.

Vien tik MMA kėlimas – viso labo simbolinis mažų atlyginimų problemų sprendimas. Kol nepradėsime atlyginimų problemos spręsti kompleksiškai, tai tebus paviršutiniai veiksmai, nesprendžiantys reikalo esmės.

Suprantama, kad proporcingam visų atlyginimų kėlimui reikia daug pinigų, tačiau jeigu nenorime tarybinių laikų „lygybės“ situacijos – kai niekam nemokėdavo ir niekas nedirbdavo – kito kelio paprasčiausiai nėra.

Valentinas Mazuronis yra Europos Parlamento narys, partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius