Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vidas Urbonavičius: Nesaldūs populizmo vaisiai ir dar kartesnės šaknys

2013 m. pradžioje Jungtinės Karalystės Ministras Pirmininkas Davidas Cameronas pasakė savo garsiąją kalbą, jeigu jis laimės rinkimus, tai surengs referendumą dėl išstojimo iš Europos Sąjungos. Dabar jau žinome, kad tie žodžiai buvo ištesėti, referendumas įvyko, tačiau D.Cameronas iš viso šito išėjo pralaimėtoju.
Vidas Urbonavičius
Vidas Urbonavičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Valdžios noras pateisino priemones

Dar 2013 m. Britanijoje verslo lyderiai, intelektualai, kiti politikai sakė, kad žongliravimas su referendumu yra „žaidimas su degtukais“. Žmonės dažnai pasirenka balsuoti ne dėl racionalių priežasčių, bet vadovaudamiesi emocijomis arba į savo pasirinkimą sudėdami visai su tuo konkrečiu klausimu nesusijusius lūkesčius ir nusivylimus.

Taip buvo ne kartą ne tik referendumuose, bet ir rinkimuose. 2004 m. Ispanijos Liaudies partija pralaimėjo rinkimus dėl netikėtai islamistų surengtų sprogdinimų traukiniuose, nors visos apklausos rodė, kad jie laimės.

Bandymas manipuliuoti žmonėmis baigėsi katastrofa, ne tik partijos vidines problemas bandžiusiems išspręsti konservatoriams, bet ir visai šaliai.

Žmones taip paveikė terorizmas, kad jie nubalsavo prieš valdančią Vyriausybę. Visai neseniai Nyderlandų rinkėjai referendume pasisakė prieš Asociacijos sutartį su Ukraina, nors per debatus šalyje vyravo santykių su Briuseliu ir lėktuvo numušimo Donbase temos. Vokietija apskritai yra uždraudusi referendumus, nes Adolfas Hitleris juos naudodavo savo grobikiškai imperialistinei politikai pateisinti.

D.Cameronas siekdamas trumpalaikių tikslų, – laimėti rinkimus, įtvirtinti savo lyderystę konservatorių partijoje ir vėl gauti Premjero postą, siekė įsiteikti kuo platesnei auditorijai, todėl flirtavo su populistais.

Jis puikiai suprato, kad referendumas yra rizikingas žingsnis, todėl ar pažadėti referendumą, ilgai galvojo. Jo kalba apie referendumą buvo atidėta kelis kartus, bet vėliau jis visgi ją pasakė. Galima numanyti, kad D.Cameronas tikėjosi suvaldyti šią populistinę akciją, tačiau įsisiūbavus debatams, jau ir pats iš neutralios pozicijos tapo aktyviausias sąjungos su ES rėmėjas. Dabar jis pralaimėjo ir turėjo atsistatydinti. Taigi jo paties populizmas, siekis laimėti valdžią, galiausiai atnešė didžiules bėdas valstybei, kur jau kyla klausimų dėl jos vientisumo, Europai ir galiausiai jam pačiam.

Britanijoje vėl girdisi separatistiniai balsai, kyla antiimigrantinės nuotaikos, ekonomistai svarsto apie būsimas šalies ūkio problemas, o viso šito sąmyšio kaltininkas D.Cameronas priverstas atsistatydinti. Tačiau tiesa labai liūdinanti, bandymas manipuliuoti žmonėmis baigėsi katastrofa, ne tik partijos vidines problemas bandžiusiems išspręsti konservatoriams, bet ir visai šaliai, o juk tereikėjo tvirtybės sakyti tiesą ir išlikti galbūt mažiau populiariu, bet tikru lyderiu.

Lietuvoje gausu cameronų

D.Cameronas savo politine istorija tik dar kartą pakartojo, kad politikai pirmiausia turi būti atsakingi patys prieš save, o bandymai manipuliuoti baigiasi katastrofomis. Lietuvoje irgi žinome daugybę atvejų, kai politikai elgiasi neatsakingai, visai negalvodami apie valstybę ir jos žmones, bet siekdami trumpalaikių tikslų.

Visai neseniai išgyvenome referendumą „Žemės vardu“, kai visuomenė buvo gąsdinama apie neva užsieniečių superkamą žemę. Dabar jau žinome, kad žemės niekas nesupirko, o manipuliuodami žmonių jausmais sau reklamą darė kai kurie politikai, o kai kurie žemvaldžiai pigiai pirko žemę.

Prieš 4 metus įvyko kitas vienas referendumas, kurio pasekmes jaučiame dabar ir jausime dar ne vieną dešimtmetį. Socialdemokratai ir dabartinis premjeras Algirdas Butkevičius įpiršo referendumą dėl Visagino atominės elektrinės statybos. Ir ką turime?

Atsisakėme lietuviškos elektrinės, gavome baltarusišką. Kremlius apsidžiaugęs referendumo Lietuvoje rezultatais, pradėjo statyti atominę jėgainę Baltarusijoje. A.Butkevičius pasinaudojo žmonių jausmais, gavo papildomų balsų per 2012 m. Seimo rinkimus, tačiau jau tuoj baigsis jo kadencija, o baltarusiška atominė stovės dar kelis dešimtmečius!

Socialdemokratai ir dabartinis premjeras Algirdas Butkevičius įpiršo referendumą dėl Visagino atominės elektrinės statybos. Ir ką turime? Atsisakėme lietuviškos elektrinės, gavome baltarusišką.

Su kiekviena diena artėja Seimo rinkimai Lietuvoje. Iš visų kampų girdime naujus cameronus, kurie dalina nepamatuotus pažadus, kaltina „sistemą“ ir ruošiasi perrašyti istoriją. Britanijos pavyzdys parodė, kad pasitikėjimas tokias savanaudžiais politikieriais, visada baigiasi nuostoliais.

Vidas Urbonavičius yra konservatorius, Vilniaus miesto Tarybos narys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius