Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 žmonių į užsienį išvežęs duetas stos prieš Tauragės teismą

Pareigūnai, gavę informacijos apie asmenį, organizavusį vagystes užsienyje, išsiaiškino visą schemą, kaip vykdomi nusikaltimai. Nustatyta, kad 2 vyrai, veikdami organizuotoje grupėje, kaip įtariama, pasinaudodami nukentėjusiųjų pažeidžiamumu, verbavo ir gabeno juos į užsienį nusikalstamoms veikoms daryti bei disponavo nusikalstamu būdu įgytu turtu. Tauragiškiams taip pat pareikštas įtarimas dėl vaiko pardavimo.
Surakintos rankos
Surakintos rankos / Fotolia nuotr.

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus pareigūnai kartu su Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorais sėkmingai baigė ir teismui perdavė ikiteisminį tyrimą dėl prekybos žmonėmis. 

Iš viso į užsienį buvo išvežta per 10 žmonių, tarp jų ir vienas nepilnametis – visi jie buvo verčiami vogti rūbus iš parduotuvių ir buitinę bei kitą techniką. Gyventojus iš Lietuvos verbuodavo organizatoriaus patikėtinis arba jau užverbuoti ir nusikalstamas veikas vykdantys asmenys. Ne kiekvienas „norintysis“ turėjo galimybę išvykti. Pirmiausia jie buvo „pristatomi“ organizatoriui, kuris, paaiškinęs būsimo „darbo“ sąlygas, nuspręsdavo, ar asmuo gali vykti, ar ne.

Užsienyje visi gyveno vadeivų išnuomotame bute ir važinėdavo jų parūpintais automobiliais. Asmenys vogdavo kiekvieną dieną, išskyrus sekmadienius, kuomet parduotuvės nedirbdavo. Pavogtas laimikis būdavo sunešamas į sutartoje vietoje paliktą automobilį, vėliau pervežamas į nuomojamą butą, o iš ten keliaudavo į Lietuvą. Dienos pabaigoje organizatorius būdavo informuojamas apie tai, ką pavyko pavogti ir kas kiek konkrečiai pavogė. Pagal „laimikį“ buvo skaičiuojamas užmokestis.

Kai nereikėdavo vogti užsakytų daiktų, nukentėjusieji turėdavo pasirūpinti pragyvenimu, – maistą, higienos ir kitus reikmenis paprastai taip pat vogdavo. Norėdami pasilinksminti vogdavo ir alkoholinius gėrimus. Nors organizatoriai stengėsi kontroliuoti, kad asmenys laisvu laiku negirtuokliautų ir kitą dieną būtų darbingi, tačiau jie ne tik gėrė, bet kai kurie iš jų vartojo ir narkotines medžiagas. Keletas asmenų buvo įkliuvę vairuodami transporto priemonę apsvaigę.

Paaiškėjo, kad vogti rūbai buvo pardavinėjami nusikaltimų organizatoriaus parduotuvėje Lietuvoje, kuri buvo registruota jo bendrininko vardu. Iš vogtų daiktų gautas nemažas pelnas, – neretai per mėnesį skaičiuojamas tūkstančiais eurų. Tiriant įmonės veiklą nustatytos ir kitos nusikalstamos veikos – dokumentų klastojimas bei neteisėtas praturtėjimas. Kratų metu rasti tokie vertingi daiktai kaip „Breitling“ laikrodis, kurio vertė apie 14 400 eurų, bei „iPad“ planšetiniai kompiuteriai.

Tauragės apskrities VPK nuotr./Vogti rūbai
Tauragės apskrities VPK nuotr. Už vykdomą individualią veiklą parduotuvėje, kurioje buvo prekiaujama vogtais rūbais, vyriškis mokėjo svetima banko kortele.

Pagrindinis nusikalstamos veikos organizatorius, be minėtų veikų, įtariamas ir tuo, kad pagamino netikrą ir suklastojo tikrą dokumentą, kuriuos panaudojo suplanuotai nusikalstamai veikai įgyvendinti. Jo bendrininkui taip pat inkriminuojamas disponavimas suklastotu dokumentu. Tam, kad nebūtų nustatyta jo tapatybė, vyras užsienyje naudojosi suklastotu LR pasu ir netikru vairuotojo pažymėjimu.

Tam, kad nebūtų nustatyta jo tapatybė, vyras užsienyje naudojosi suklastotu LR pasu ir netikru vairuotojo pažymėjimu.

Įtariamuosius, nenutuokiančius, kad jie yra stebimi, pareigūnai sulaikė grįžtant iš užsienio į Lietuvą.

Nukentėjusiųjų parodymai šioje byloje turėjo didelę reikšmę, todėl nenuostabu, kad įtariamieji mėgino juos paveikti. Pareigūnams pavyko nustatyti, kad pagrindinis įtariamasis prekybos žmonėmis byloje kartu su dar viena tauragiške per nenustatytus asmenis siekė, jog nukentėjusieji pakeistų savo parodymus ir rašytų skundus Generalinei prokuratūrai, kuriuose paneigtų anksčiau išsakytas aplinkybes. Dėl poveikio nukentėjusiesiems buvo sulaikyta ir organizatoriaus žmona, kuri su savimi turėjo nukentėjusiųjų vardu surašytus skundų ruošinius, ir dar vienas vyriškis iš Tauragės, kuris taip pat bandė daryti įtaką nukentėjusiesiems. 

Lyg to būtų maža, pagrindinis įtariamasis, verbavęs žmones kartu su savo žmona ir kita moterimi, mėginusia paveikti liudininkus, bendrininkų grupėje neteisėtai naudojosi svetima elektronine mokėjimo priemone. Vyras, pasinaudojęs naudotojo tapatybę patvirtinančiais duomenimis, mokėjo mokesčius už vykdomą individualią veiklą parduotuvėje, kurioje buvo prekiaujama vogtais drabužiais.

Teismui perduotas tyrimas dėl 11 nusikalstamų veikų, kurių dalis buvo įvykdyta organizuotoje ir dalis bendrininkų grupėje. Organizatoriai teismo sprendimo laukia nelaisvėje. Kitiems įtariamiesiems skirtos švelnesnės kardomosios priemonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius